Web Analytics
More
    Reklāma

    Ar “Microsoft AI” darbināts robots radīts speciāli cigarešu izsmēķu savākšanai pludmalēs

    Jaunākie raksti

    No dabā izmestajiem atkritumiem vairums ir tieši cigarešu izsmēķi. Tā kā zvilnēšanu pludmales smiltīs un smēķēšanu daudziem visnotaļ patīk apvienot, tieši tur atrodama ievērojama daļa no cigarešu izsmēķiem. Nīderlandes inženieri Martijns Lukarts (Martijn Lukaart) un Edvīns Boss (Edwin Bos) no uzņēmuma “TechTics” radījuši risinājumu – robotu, kas apstaigā pludmales un ir apmācīts identificēt, un savākt tieši cigarešu izsmēķus.

    Robots, kuram dots piemērots vārds – BeachBot jeb saīsināti BB, aprīkots ar “Microsoft” mākslīgā intelekta risinājumu. Veiksmīgākā cigarešu izsmēķu identificēšanā BB palīdz cilvēku iesūtītie attēli. Līdz šim robots saņēmis 200 dažādus izsmēķu attēlus, kurus tas izmanto, lai mācītos, taču kopumā būtu vēlams savākt 2000.

    Reklāma

    “TechTics” strādā arī pie pāris mazākiem robotiem, kuri palīdz BB, informējot, kur atrodas cigarešu izsmēķi. BB atliek tikai atbraukt un savākt tos.

    Tā kā atkritumi un piesārņojums ir tik izplatīta problēma, pie tās strādā virkne uzņēmumu, kas ar tehnoloģiju palīdzību cenšas kaut nedaudz atbrīvot dabu no tiem. Nedaudz līdzīgu risinājumu Beachbot radījuši uzņēmumi “Razer” un “Clearbot” – ar mākslīgā intelekta tehnoloģiju aprīkotu dronu, kas vāc okeānā esošos atkritumus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    as as
    28.07.2021 16:20

    Šķiet, ka Vecāķos strādā daudz tupāks, bet toties lētāks un efektīvāks verķis, kas spēj savākt visus pludmalē esošos draņķus, ne tikai izsmēķus:)

    x-f
    28.07.2021 17:17

    Žēl, ka cilvēkiem nepieciešams mākslīgais intelekts un nepietiek ar iebūvēto dabīgo intelektu, lai nepīpētu un nemestu sūdus zemē.

    Ernests
    29.07.2021 23:06
    Reply to  x-f

    Es domāju, lielākoties pīpē un sūdus met zemē mazizglītoti cilvēki, līdz ar to risinājums būtu, vai nu visus pludmales apmeklējošos analfabētus atgriezt skolas solā un dūšīgi celt viņu intelektu, līdz viņi sāk apzināties savas rīcības sekas, vai arī uztaisīt robotu, kurš iet nopakaļ šiem mazāk apdāvinātajiem cilvēkiem un savāc viņu nomestos mēslus. Robots, es pieļauju, ir daudz, daudz, daudz lētāk un vienkāršāk.

    1250
    29.07.2021 23:35
    Reply to  Ernests

    redzi, šie paši cilvēki arī savu auto mazgā turpat, kur tie ņem dzeramo ūdeni un mazums ko vēl. pielikt 30 robotus, lai vaktē tos? nereāli un būtībā, kopumā arī dārgāk, ja vien robotus neveido par viņu pašu naudu.

    Ernests
    30.07.2021 00:02
    Reply to  1250

    Kādu risinājumu Tu piedāvā?

    Krotow
    30.07.2021 01:18
    Reply to  Ernests

    Lielu robotu, kas savāc pārkāpējus un aizstiepj uz pārmācības vietu. Kur tos māca līdz izmāca. Vai izbrāķē un utilizē.

    1250
    30.07.2021 09:29
    Reply to  Ernests

    visus neorganiskos iepakojumus un vispār jebkuru preci nolasīt ar atomu režģa analizatoru un reģistrēt db. noskanējot zemē nomestu saldējuma iepakojumu vai sasistu alus pudeli uzrādītos pircējs, kuram nosūtīt rēķinu 50% apjomā no min. mēnešalgas.
    pie viena tas atrisinātu šmigas pirkšanu jauniešiem – neviens viņiem nepirktu, jo nezinātu cik sodi pašam pienāks) tāpat arī nofenderētu mantu būtu ļoti vienkārši identificēt.

    Last edited 2 years ago by 1250
    1250
    28.07.2021 20:03

    varbūt produktīvāk būtu ar drona palīdzību audzināt izsmēķu nometējus.
    galvenais ir sākt, pārējie jau izdarītu secinājumus.
    un nebūtu jāizgudro savācējs.

    Krotow
    29.07.2021 01:25
    Reply to  1250

    Pietiks ar dronu, kurš uzrādīs konkrētos izsmēķu izmetējus. Pēc tam policijas darbs būs likt viņam visus savus izsmēķus apēst.

    Last edited 2 years ago by Krotow
    Oskars
    30.07.2021 03:15

    Lai ari es esmu izbijis smeketajs 20 gadus. Bet nu izsmekus nemetu zeme. Ja nebija kur izmest tuvuma, tad liku aizmugureja biksu kabata. Bet diemzhel, ka zinam daudziem audzinashanas kultura ir svesha.

    Elektriķis
    30.07.2021 09:21

    Ja pavisam godīgi, tad izsmēķi nav tie dabai kaitīgākie – tie pēc laika sapūst. Jā aina nav smuka un te jautājums: vai tie zemē nometēji arī savā īpašumā tā dara, vai viņiem tāda vienkārši nav?
    Personīgi vairāk uztrauc tie, kuri pa auto logu izmet ceļa malā pudeles un citu nepūstošu drazu. Ir arī tādi, kuri atstāj savu atkritumu maisu, vecu dīvānu vai atejas podu. Kā izķert tos? Un vai, noķerot, problēma būs atrisināta?

    1250
    30.07.2021 09:36
    Reply to  Elektriķis

    mahorka pati par sevi – jā, filtrs – droši vien daudz ilgāk. cita lieta, ka tas var traucēt citiem dzīviem organismiem.
    nu un tas, ka izsmēķis ir tikai indikators – lopiņš, kas pa auto logu izmet izsmēķi, rīt ceļmalā atstās atkritumu maisu, nomazgās auto pie ezera un atstās aiz sevis piedirstu apkārtni, braucot mājās mēģinās apbraukt sastrēgumu un veikalā pērkot olas lielās pārliks mazo olu kastītē (ir tādi redzēti), un tā uz augšu, katrs pats var paturpināt.

    Reklāma