Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas skolās par 3.7 miljoniem eiro izvietos gaisa kvalitātes mērītājus

    Jaunākie raksti

    Pandēmijas laiks ne tikai virzījis milzu transformācijas dažādās nozarēs, bet arī licis vairāk uzmanības pievērst lietām, par kurām agrāk tik ļoti neaizdomājāmies un kas nešķita aktuālas. Piemēram, gaisa kvalitāte, nepieciešamība regulāri vēdināt telpas utml. Tā kā jaunais mācību gads vairs nav aiz kalniem un klātienes mācību process jānotur pēc iespējas ilgāk, valdība 14. jūlijā atbalstīja lēmumu iegādāties gaisa kvalitātes mērītājus skolām par 3,7 miljoniem eiro.

    Aizvadītajā mācību gadā gaisa kvalitāte klasēs bija ļoti aktuāls jautājums, un, bez šaubām, tā tas būs arī šoruden. Augsts gaisa kvalitātes līmenis ir svarīgs gan tāpēc, ka skābekļa trūkums pasliktina mācību norisi, gan arī veicina vīrusu, tostarp Covid-19 izplatību. Tieši tāpēc, lai ikviens skolotājs jau šajā rudenī varētu ērti sekot līdzi gaisa kvalitātei klasē, atvēlēti resursi gaisa kvalitātes mērītāju iegādei. Tie tiks izvietoti pilnīgi visās valsts un pašvaldību dibināto skolu klasēs. Pie šāda aprīkojuma tiks mācību iestādes sākot no pirmskolām līdz vidusskolām.

    Reklāma

    Gaisa kvalitātes mērītāji kopumā valstij izmaksās 3,7 miljonus eiro. No tā divi miljoni ir nauda, kas palikusi pāri no projekta, kura ietvaros pašvaldībām bija iespēja pieteikties skolu ventilācijas sistēmu uzlabošanai.

    AvotsLSM.lv
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigars Axx
    15.07.2021 14:21

    Saliks mērītājus. Un tālāk? Gaiss paliks labāks? :-) Būs tikai liekas galvassāpes, ko darīt ar sliktajiem mērījumiem.
    Varbūt tomēr vajadzēja aktīvāk patērēt tos līdzekļus, kas bija pieejami skolu ventilācijas sistēmu uzlabošanai?

    Elektriķis
    15.07.2021 14:29
    Reply to  Aigars Axx

    Kā gan citādi, ja ne mērot CO2 līmeni, var noteikt, vai ventilācijas sistēma ir vajadzīga, un vai esošā darbojas labi?
    Domā ka vispirms jāsaliek ventilācijas iekārtas un tad jāsāk mērīt?

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    Skābene
    15.07.2021 16:48
    Reply to  Elektriķis

    Nu tur bez mērītājiem jau skaidrs, ka gaisa nav, jo bērniem nāk miegs! Kad skolas masveidā siltināja, par šo jau tika runāts, ka mainot logus un siltinot ēkas vajag arī paredzēt ventilāciju! Toreiz pašvaldības atbildēja, ka nauda ir tikai siltināšanai, nevis ventilācijai, taisīs kā ir un ja vajadzēs, turēs logus vaļā. Tā nu mēs siltinām un turam vaļā logus, lai siltums izkūp gaisā!

    Elektriķis
    15.07.2021 17:05
    Reply to  Skābene

    Bieži vien cilvēki aukstu gaisu uzskata par svaigu, siltu par sliktu. Tādēļ vajag objektīvu mērījumu. Teiciens “gaisa nav” nav tas īstais. Gan jau ka tajā kokteilī ir visi 20% skābekļa, bet pietiek ar nieka 0,5% CO2, lai būtu slikti.
    Jā, ventilācija ir pabērna lomā gan skolās, gan “jaunajos projektos”.

    Čiekurs
    15.07.2021 22:12
    Reply to  Elektriķis

    Taisnība un iesākumā der arī bomžu variants- atver logu un izvēdini, ja aparāts bļauj, ka viss ir slikti. Cits jautājums, cik daudzi to ņems vērā un vecais teiciens, par miegainu skolēnu un viņa nekaitīgumu arī paliek spēkā.

    1250
    15.07.2021 23:25
    Reply to  Čiekurs

    biku sapinies meistarībā – bomž nozīmē nevis apmīzies večuks tramvajā (tas var būt arī tavs vectēvs fizioloģisku īpatnību dēļ), bet bez noteiktas dzīvesvietas. kādus logus virina cilvēki, kas guļ, kur pagadās?

    16.07.2021 05:27
    Reply to  1250

    pats būsi te apmīzies, ja elementāras analoģijas nesaproti.

    1250
    16.07.2021 08:55
    Reply to  digitalk

    hei hei, rīta agrumā cēlies uz pirmo čurāšanu un – uzreiz kursorā?

    DjCowboyLAT
    18.07.2021 12:37
    Reply to  Aigars Axx

    Zinot Ventspils soljus, nomeriis, sapratiis cik slikti ir un dazhu gadu laikaa sakartos visas ventilaacijas. Ja ienjem galvaa, izdariis.
    Diivaini buus ja buus cieshami, ko tad, iespeejams neveiks milziigas investiicijas, shis biedee vairaak

    Elektriķis
    15.07.2021 14:35

    Ilustratīvā bilde šoreiz nav trāpījusi. Ja stāsts ir par CO2, tad gāzmaska nepalīdz :)
    Un vēl – te nav runa par “skābekļa trūkumu”, tā koncentrāciju neviens nemērīs, to nav jēgas darīt, tā būs pietiekama.

    as as
    16.07.2021 09:55

    ideja ir OK, bet…..
    trakākais ir šis: “ No tā divi miljoni ir nauda, kas palikusi pāri no projekta, kura ietvaros pašvaldībām bija iespēja pieteikties skolu ventilācijas sistēmu uzlabošanai.” – tas nozīmē, ka skolām iedeva naudu, lai cīnītos ar slikta gaisa cēloni- ventilācijas sistēmu, tās to neizmantoja, labāk izmantos, lai cīnītos ar sekām, mērīs gaisu un vēdinās pa vecam,- caur logiem.
    Ir jāsaprot, ka tā mazā telpa, kur atrodas 30 cilvēki bez ventilācijas tiek pieelpota 15 min laikā, tam pietiek ar vienreizēju mērījumu, nav tas jāmēra katrā mācību stundā. Ir jātaisa ventilācija skolās, jo logu virināšana nav risinājums, diemžēl.

    Krotow
    16.07.2021 15:34
    Reply to  as as

    Bija kā parasti. Plānoja logu un durvju nomaiņu un kosmētisko remontu. Taču par ventilāciju aizmirsa, jo “mūsu laikos tādas nebija, priekš kam”.

    Ivars Indāns
    16.07.2021 11:14

    Ļoti labi!
    Būs vismaz kāda +/- objektīva info par gaisa kvalitāti. Cik zinu, vienā (vismaz) Latvijas bibliotēkā šāds verķis ir uzstādīts.

    DjCowboyLAT
    18.07.2021 12:34

    Tagad ar pandemiju, nesmu petiijis cik taalu tikushi Ventspilii, bet te tika uzstaadiiti, reaalo laika atalinaataa nolasiishanas iekaartas, piniigi visaas skolaas un visaas klasees uzreiz, taapat kaa optikas 1Gb internets visaam skolaam un daarzinjiem.
    Vispirms vajag datus, lai zinaatu ar ko stradaat. Kaada jeega uzstadiit ventilaaciju, kura maksaas lielas naudas, bet nebuus pietiekama. Domajam racionaali.

    xxx
    18.07.2021 21:18

    Vai racionalak butu uzlabot/modernizet ventilacijas sistemas?

    Reklāma