Web Analytics
More
    Reklāma

    MIT radītais robots varētu palīdzēt apģērbties cilvēkiem ar ierobežotām kustību spējām

    Jaunākie raksti

    Robotu izmantošanas potenciāls aizvien biežāk saistās ar medicīnas un veselības jomu, un pie tā nenogurstoši strādā arī pētnieki no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT). Viņi izstrādājuši algoritmu, kas robotam ļauj apģērbt cilvēkus ar ierobežotām kustību spējām, vienlaikus nenodarot tiem pāri.

    Šāda veida uzdevumi robotiem līdz šim bija diezgan sarežģīti, nepieciešama veiklība, ātrums un uzmanīgums. Mums, cilvēkiem, ir relatīvi vienkārši palīdzēt otram apģērbties, jo instinktīvi zinām, piemēram, kur un kā turēt konkrēto apģērba gabalu, kā cilvēks salieks ķermeņa daļu utml. Robotam tas viss ir jāiemāca, jābūt ieprogrammētai šādai informācijai. MIT pētnieki radījuši algoritmu, kas uzlabo robotu performanci šajā jomā, ļaujot tiem izveidot nekaitīgu, fizisku kontaktu ar cilvēkiem.

    Reklāma

    MIT pētniece Šena Li norāda, ka ir milzīgs izaicinājums izstrādāt algoritmu, kas neļauj robotam izdarīt fizisku kaitējumu un vienlaikus neietekmē uzdevuma izpildes efektivitāti. MIT izstrādātais algoritms ļauj atrast efektīvākos veidus, kā robotam salīdzinoši ātri apģērbt cilvēku, neradot drošības riskus.

    Video augstāk redzams, kā MIT robots apģērbj cilvēku un dara to vienlīdz labi arī tad, ja cilvēks nodarbojas ar blakus lietām, piemēram, lieto mobilo telefonu. Lai robots spētu tikt galā ar šādām situācijām, pētnieki apvienojuši vairākus modeļus, kuri noderēs dažādās situācijās, nevis paļaujas tikai uz vienu vienīgu modeli. Šāda pieeja apvieno teorētiskās nostādnes, drošības ierobežojumus, cilvēka kustības prognozēšanu un atgriezeniskās saites kontroli drošai cilvēka un robota mijiedarbībai.

    Pašreiz šis MIT pētījums ir vēl sākuma stadijā. Vienlaikus pētnieki uzskata, ka līdzīgu metodi varētu izmantot arī cita veida palīdzības sniegšanā cilvēkiem ar invaliditāti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma