Web Analytics
More
    Reklāma

    Igauņu “Wise” vērtība sasniedz 11 miljardus USD, kļūstot par vērtīgāko Londonas tech uzņēmumu

    Jaunākie raksti

    Mūsu kaimiņu igauņu Kristo Käärmann un Taavet Hinrikus 2011. gadā radītais un Londonā bāzētais finanšu tehnoloģiju uzņēmums “Wise” (agrāk pazīstams kā TransferWise) oficiāli kļuvis par publisku kompāniju, kuras akcijas 7. jūlijā sākušas kotēties Londonas biržā. Liels sasniegums visai Igaunijai ir tas, ka uzņēmums sasniedzis 11 miljardu dolāru vērtību, kas ir ļoti tālu no gada sākumā prognozētā.

    Būtiski, ka pirmajā dienā, kad uzņēmuma akcijas kļuva publiski pieejamas, to vērtība dienas beigās pakāpās par 10%. “Wise” akciju sākotnējā cena bija 8 sterliņu mārciņas jeb nedaudz vairāk kā 11 dolāri. Dienas beigās tirgus slēgšanas brīdī to cena bija pakāpusies līdz 8,8 sterliņu mārciņām, uzņēmuma kopējai akciju vērtībai sasniedzot 8,75 miljardus sterliņu mārciņu jeb ap 11 miljardus USD. Līdz ar to zīmīgi, ka “Wise” šobrīd kļuvis par vērtīgāko Londonas tehnoloģiju uzņēmumu. Prognozes par šādiem sasniegumiem gada sākumā bija tālu no šī brīža realitātes, atpaliekot par kādiem 6-7 miljardiem dolāru.

    Reklāma

    Jāpiebilst, ka “Wise” ceļš līdz Londonas biržai bija neierastāks. Uzņēmums akciju kotēšanai izmantoja nevis IPO (initial public offering), bet gan tā saukto tiešo sarakstu (direct listing) jeb tiešo kotējumu pieeju. Tas nozīmē, ka “Wise” publiski pārdod jau esošās akcijas, nevis piedāvā jaunas, kā tas būtu IPO gadījumā.

    AvotsReuters
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ttt
    08.07.2021 11:56

    Igauņi ir sapratuši ka jārada globāli uzņēmumi, nevis jāliek uzsvars uz izmirstošo ogļu un naftas tranzītu.

    capsx
    08.07.2021 14:36

    Malači!

    Amino
    09.07.2021 19:46

    800 pensi jeb nedaudz vairāk kā 11 dolāri

    Tādu interpretāciju UK valūtai vēl nebiju redzējis. Brutāls tulkojums?
    Vakar pirku pārtiku par 2560 eirocentiem – skan iespaidīgi.

    Reklāma