Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums beidzot ieņēmis uzņēmumiem draudzīgu formu

    Jaunākie raksti

    2020.gadā jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums (“Startup likums”) ir piedzīvojis ievērojamas pārmaiņas, kas saglabā visus esošos atbalsta mehānismus, taču kardināli atvieglo jaunuzņēmumu iespējas šo valsts atbalstu saņemt. Kā ir pārliecināta Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas “Startin.LV” izpilddirektore Olga Barreto-Goncalves – šobrīd likums ir ieņēmis tādu formu, kas startup uzņēmumiem ir īpaši ērta.

    Latvijas jaunuzņēmumu atbalsta likums tika pieņemts 2017. gadā ar mērķi Latvijā veicināt strauji augošu jaunuzņēmumu attīstību, taču likumā iekļautās pārmērīgi stingrās prasības kļuva par šķērsli un drīzāk traucēja jaunuzņēmumu attīstībai Latvijā, jo valsts sniegtajam atbalstam kvalificēties varēja vien retais. Taču šobrīd redzams, ka 2020. gadā likumā veiktās izmaiņas nesušas patīkamas pārmaiņas – pirmajos šī gada 5 mēnešos valsts atbalstam kvalificējušies un to saņēmuši jau 13 jaunuzņēmumi, kamēr iepriekšējo četru gadu laikā tie bija vien 7 jaunuzņēmumi.

    Reklāma

    Viena no nozīmīgākajām izmaiņām jaunuzņēmumu atbalsta likumā paredz, ka valsts atbalstam šobrīd kvalificēties var arī t.s. bootstrapper jaunuzņēmumi jeb tie jaunuzņēmumi, kuri iepriekš nav saņēmuši riska kapitāla investīcijas uzņēmuma attīstībai. Tāpat būtiski atzīmēt, ka uz valsts atbalstu var pretendēt arī jaunuzņēmumi, kas kapitāla piesaistes nolūkos dibina saistītu sabiedrību ārvalstīs.

    “Jebkura uzņēmuma pamatā ir cilvēki, tāpēc likumā noteiktie nodokļu atvieglojumi un atbalsts jaunuzņēmumiem ļauj koncentrēties uz izcilas komandas izveidošanu, lai veiksmīgi turpinātu uzņēmuma attīstību,” pauž Latvijas jaunuzņēmumu asociācijas izpilddirektore Olga Barreto-Goncalves. “Pēc otrajiem veiktajiem grozījumiem jaunuzņēmumu likums beidzot ir ieņēmis tādu formu, kas ir draudzīga visiem jaunuzņēmumiem – jau tagad redzam, ka pieteikumu skaits pēdējos mēnešos ir audzis. Tāpēc aicinu visus jaunuzņēmumus šim valsts atbalsta mehānismam sniegt otru iespēju un pārliecināties, vai pēc likuma izmaiņām jaunuzņēmums kvalificējas atbalsta saņemšanai.”

    Piesakoties valsts atbalstam, jaunuzņēmumiem ir iespēja īstenot sev ērtāko atbalsta mehānismu, izvēloties vienu no diviem scenārijiem. Pirmais scenārijs paredz sociālo nodokļu atvieglojumus (par darbinieku tiek maksāti tikai 340,90 EUR/mēnesī) un iedzīvotāju ienākumu nodokļu atvieglojumus (piemērota 0% IIN likme), savukārt izvēloties 2.scenāriju, jaunuzņēmumi var saņemt atlīdzību 45% apmērā no kopējām izmaksām par augsti kvalificētiem darbiniekiem.

    Ilustratīvs piemērs 1.scenārija finanšu aprēķinam (1 mēnesis, bez algas nodokļa grāmatiņas, 0 eiro neapliekamais minimums):

      Pēc vispārējā nodokļu režīma Pēc likumā piedāvātā nodokļu režīma
    Darbinieka alga (bruto) 2450 EUR 2450 EUR
    Darbinieka izmaksas jaunuzņēmumam 3028 EUR 2686 EUR
    Darbinieks saņem 1681 EUR 2200* EUR

    *pēc papildus obligātajām iemaksām valsts pensiju apdrošināšanai vai privātajā brīvprātīgajā pensiju shēmā

    Ilustratīvs piemērs 2.scenārija finanšu aprēķinam (1 mēnesis, bez algas nodokļa grāmatiņas, 0 eiro neapliekamais minimums):

      Pēc vispārējā nodokļu režīma Pēc likumā piedāvātā nodokļu režīma
    Darbinieka alga (bruto) 2450 EUR 2450 EUR
    Darbinieka izmaksas jaunuzņēmumam 3028 EUR 1665 EUR
    Darbinieks saņem 1681 EUR 1680** EUR

     

    **sākotnēji visi nodokļi tiek maksāti pēc vispārējā nodokļu režīma; vienreiz ceturksnī tiek veikta 45% atmaksa.

    Latvijas jaunuzņēmumu valsts atbalstu šobrīd izmanto vairāki veiksmīgi Latvijas jaunuzņēmumi, piemēram, Kedeon, Sonarworks, CENOS un Nordigen. Pirmais solis jaunuzņēmumiem valsts atbalsta saņemšanai ir iepazīties ar Latvijas jaunuzņēmumu atbalsta likumu, savukārt pēc tam – jāaizpilda un jāiesniedz nepieciešamie dokumenti pēc MK noteikumu Nr.74 noteiktās kārtības. Visu jaunuzņēmumu iesniegtos pieteikumus vērtē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

    Papildus informācijai aicinām noskatīties Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas “Startin.LV” un Ekonomikas ministrijas rīkotā vebināra ierakstu “Startup Law webinar: Same, Same… but Different”, kurā asociācijas vadītāja Olga Barreto-Goncalves iepazīstināja ar Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma būtību un ieviesto grozījumu nozīmi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma