Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV Tieslietu departaments apsūdzējis latvieti par dalību ļaunprogrammatūras “Trickbot” izstrādē

    Jaunākie raksti

    ASV Tieslietu departaments (The Department of Justice – DOJ) izvirzījis apsūdzību Latvijas valstspiederīgajai Allai Vittei, kura pazīstama ar segvārdu Max, par dalību “Trickbot” grupējumā, kas radīja bēdīgi slaveno “Trickbot” ļaunprogrammatūru. Vitte, iespējams, palīdzēja izstrādāt šo ļaunprogrammatūru un uzrakstīja kodu, kas saistīts ar tās vadību un izvietošanu (deployment), kā arī ļauj veikt izpirkumprogrammatūras maksājumus.

    Saskaņā ar DOJ teikto – Max uzrakstīja ar izpirkumprogrammatūru saistītu kodu, kas cilvēkiem pateiks, ka, lai atslēgtu savus failus, viņiem jāiegādājas īpaša programmatūra, izmantojot “Bitcoin” adresi, kuru kontrolē šī “Trickbot” grupa. Varas iestādes arī apsūdz Max par koda izveidi, kas uzraudzīja un izsekoja ļaunprogrammatūras autorizētos lietotājus, kā arī par rīku un protokolu izstrādi, ko izmanto nozagtu pieteikšanās akreditācijas datu glabāšanai.

    Reklāma

    “Trickbot” ļaunprogrammatūras sākotnējais mērķis bija nozagt bankas akreditācijas datus. Gadu gaitā “Trickbot” kļuva arvien sarežģītāka, kas deva iespēju apiet tehnoloģiju uzņēmumu ieviestās drošības aktivitātes. Zināms, ka kopumā ar šo ļaunprogrammatūru inficēti vismaz miljons datoru, no kuriem liela daļa inficēti tieši ar “Ryuk” izspiedējvīrusu.

    Max un viņas līdzzinātāji apsūdzēti par “Trickbot” izmantošanu naudas un konfidenciālas informācijas zagšanā no privātpersonām, uzņēmumiem un finanšu institūcijām ASV, Lielbritānijā, Austrālijā, Beļģijā, Kanādā, Vācijā, Indijā, Itālijā, Meksikā, Spānijā un Krievijā. Pati Alla Vitte saņēmusi 47 apsūdzības, no kurām par 19 būs jāizcieš sods. Par divām no šīm apsūdzībām maksimālais soda apmērs ir 30 gadi cietumā. Tomēr vēl nav zināms, cik tieši daudz gadu viņai būs jāaizvada aiz cietuma restēm.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    2002
    07.06.2021 20:08

    jo vairāk derīgas info par grupējumu iedos izmeklētājam, jo mazāk gadus sēdēs

    Krotow
    07.06.2021 23:20

    Tūlīt pamodīsies urrāpatrioti ar bļāvieniem: “tikai pamēģiniet izdot mūsu valsts iedzīvotājus, mīkstie”. Lai nu paklusē piedurknē. Karšu cackerus jāsit kamēr mazi. Lai pasēž un apdomā dzīvi.

    Čiekurs
    07.06.2021 23:54

    Kāds var pateikt, kā šitādus über hakermaņus vispār identificē un noķer regulāri?
    Ja es būtu tāds speciālists, lai kodētu tik smalki, lai zagtu ļimonus, tad droši vien arī vajadzētu varēt to darīt pilnīgi anonīmi. Noķer pirmo duraku un šis visus nostučī?
    Ja kas neesmu federālās izmeklēšanas biroja darbinieks, tā ka var stāstīt droši visu FAQ.

    Eggy Mega
    08.06.2021 15:13
    Reply to  Čiekurs

    Tieši tāpat kā fiziskās krimināldarbības. Tas ir laika jautājums. Lohs iekrīt pirmajā reizē, rafinētais turas ilgāk. Cēloņu un seku likumsakarības vienādas kā fiziskajā, tā digitālajā pasaulē.

    Dievs
    09.06.2021 09:37

    Latvijai nav tiesības viņu izdot un nav juridiski pierādīts, ka viņa ir vainīga. Aiz restēm, ja nav pierādījumi nedrīkst sēdināt. Jau zināms ka pret Džulianu Asandžu notiek prettiesiskas darbības, proti, 100% kriminālas, kurās arī valsts struktūras iesaistītas!

    Dievs
    09.06.2021 09:48
    Reply to  Dievs

    Kāpēc Krievijas serveriem uzbrukumi nāk no ASV valsts IP adresēm??? Nav jātic visam ko saka ASV pusē. Krievijas serverus izmanto tālākiem uzbrukumiem, kas, neteikšu!

    Reklāma