Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijā radītais Roboeatz ēdiena gatavošanas robots uzsāk apkalpot klientus

    Jaunākie raksti

    Ja pēdējo dienu laikā ir izdevies doties garām dzelzceļa stacijai “Zemitāni”, tad teritorijā variet pamanīt nelielu stiklotu ēku (kādreiz Woki Toki kafejnīcu), kurā šobrīd atrodas pirmais ēdienu gatavošanas robots Latvijā. To radījis mūsu pašu jaunuzņēmums Roboeatz.

    Ēdienu gatavošanu nodrošina divas ierīces, kā arī viens industriālais robots, stundā ļaujot apkalpot līdz pat 30 cilvēkiem. Šobrīd ēdienkartē ir pieejami Cēzara salāti un trīs pastas ēdieni. Protams, šis ir sava veida eksperiments, un mums jājūtas savā veidā pagodinātiem, jo virtuvju un ēdienu gatavošanas automatizācijā mēs varētu būt vieni no pionieriem. Uz vietas kafejnīcā atrodas arī inženieris, kurš apkalpo klientus, kā arī pieskata iekārtas, nākotnē plānots, ka gatavošanas robots spēs darboties pilnībā automatizēti un ēdienu būs iespējams pasūtīt mobilajā lietotnē.

    Reklāma

    Servisa un risinājuma pamatā ir uzņēmuma ABB industriālais robots, kas veic ēdiena sastāvdaļu pārvietošanu starp uzņēmuma izstrādātajiem moduļiem, kuros atrodas nepieciešamās sastāvdaļas. Pēc tam tās tiek termiski apstrādātas, ieliktas iepakojumā un pasniegtas klientiem. Pēc katras pagatavotās maltītes virsmas tiek mazgātas un žāvētas, nodrošinot ļoti augstu higiēnas līmeni. Uzņēmuma kafejnīcu ir apmeklējis arī Pārtikas un veterinārais dienests, kas atzinis, ka viss ir kārtībā.

    Viens no jaunuzņēmuma Roboeatz dibinātājiem ir Konstantīns Korčjomkins, kuram pašam ir bijusi iepriekšējā pieredze restorānu biznesā un aviācijas inženierijā. Tāpat palīgā nācis partneris Jānis Poruks, lai 2018. gadā nodibinātu uzņēmumu un izstrādātu ēdienu gatavošanas robotu. Šobrīd komanda strādā pie nākamas paaudzes iekārtas, kuru septembrī plānots nogādāt kllientiem ASV, un tur jau tā spēs darboties bez uzraudzības. Pagaidām mums ir lieliska iespēja darbībā redzēt un pārbaudīt pirmo versiju tepat uz vietas Latvijā.

    Gatavošanas procesa pārvaldības rīks un aplikācija ēdiena pasūtīšanai tiek izstrādāti sadarbībā ar SIA MAK IT. Pārvaldības panelī pieejams recepšu izveides rīks, kas ļauj ērti kombinēt dažādus produktus un pēc tam izveidotās receptes apkopot ēdienkartē. Savukārt aplikācijas pirmā versija jau tuvākajā laikā būs pieejama gan iOS, gan Android platformās, un interesenti varēs tajā pasūtīt ēdienu no ēdienkartes, veikt apmaksu un sekot līdzi, precīzi pēc cik minūtēm robots būs pagatavojis izvēlēto maltīti baudīšanai.

    Varbūt kādam jau ir izdevies nobaudīt robota gatavoto maltīti?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Roberts
    03.06.2021 18:28

    Tikai nevajag liet ka pirmais. Jau psrs laikā bija robots kas mācēja pēc programmas salikt šķīvjos un uz paplātem dažādas ēdienu porcijas un padot klientam. VEF ēdnīca bija tāds.

    Krotow
    03.06.2021 20:48
    Reply to  Roberts

    Bija gan. Skolas prakses laikā sanāca izmēģināt. Ēdiens PSRS laiku ēdnīcai bija labs. Pasūtīšana ar izvēli pēc ēdiena numura no bankas automātam līdzīga aparāta. Krievvalodīgo darbinieču ierakstītie ēdienu nosaukumi latviešu valodā gan bija makten smieklīgi – “mīkstas cisiņas” u.tml.

    Ivars Indāns
    03.06.2021 20:55
    Reply to  Roberts

    Jā jā!
    Un vēl “Straume” ražoja robotu: pankūku cepēju! “Šefpavārs” saucās ;)

    digitalk
    03.06.2021 22:58
    Reply to  Roberts

    pēc tavas loģikas jebkuru vending machine var nosaukt par robotu. viena lieta ir konvejiera līnija “protu samest pa paplātēm” vai “cepu pankūkas” un pilnīgi kas cits ēdienus (vairākus!) pagatavot no sastāvdaļām. tā ka laikam jau ir pirmais.

    Levitāts
    03.06.2021 22:44

    Nu ko jūs, kungi, par VEF, Straumi… Vēsture sākas šodien. Kā vienmēr…

    Viesturs Grabovskis
    04.06.2021 17:09
    Reply to  Levitāts

    Tu domā ar Straumi, šo —> ?

    Elektriķis
    04.06.2021 19:50

    Meklēju šim video, nekā, tikai šādas statiskas bildes. Ja atmiņa neviļ, tad Šefpavārs diezgan veikli pannā apmeta otrādi bleķa pankūku :)

    Viesturs Grabovskis
    07.06.2021 14:39
    Reply to  Elektriķis
    Elektriķis
    07.06.2021 15:29

    Paldies! Izrādās ka tā ir ola, nevis pankūka:)

    Last edited 2 years ago by Elektriķis
    26.07.2021 03:59

    Un kurā tieši adresē tā ēstuve atrodas? Kaut kā iekš Maps nevar redzēt. 🤔

    Reklāma