Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīnā radīto mākslīgo sauli iespējams uzkarsēt līdz 160 miljoniem grādu

    Jaunākie raksti

    Ķīna apgalvo, ka sasniegusi jaunu pasaules rekordu pēc tam, kad zinātnieku radītā mākslīgā saule sasniegusi temperatūru – 120 miljoni grādu pēc Celsija, ko izdevies noturēt 100 sekundes. Šo darbu paveicis eksperimentālais uzlabotais supravadītspējīgais tokamaks (ierīce, kas izmanto spēcīgu magnētisko lauku, lai plazmu ierobežotu torusa formā). Vēlāk šī temperatūra tika pacelta pat līdz pat 160 miljoniem grādu.

    Ierīce, kas atrodas Ķīnas Zinātņu akadēmijas Hefei Fizikas zinātņu institūtā, pārspēja iepriekšējo rekordu, kad plazmas temperatūra 100 miljoni grādu pēc Celsija tika noturēta 100 sekundes. Zīmīgi, ka, sasniedzot 160 miljonus grādu, mākslīgā saule kļuva vairāk nekā desmit reižu karstāka nekā īstās saules kodols. Nākamais lielais mērķis būtu vienmērīgu  temperatūru noturēt veselu nedēļu, taču tas varētu prasīt vēl daudzus gadus.

    Reklāma

    Eksperimentālais uzlabotais supravadītspējīgais tokamaks ir viena no vairākām mākslīgās saules ierīcēm, kas pašlaik tiek būvētas, valstīm sacenšoties uzticama kodolsintēzes reaktora radīšanā. Ar šo veiksmīgo pārbaudi Ķīna spērusi vēl vienu soli tuvāk uz iespēju radīt tīru, neierobežota daudzuma enerģiju, izmantojot kodolsintēzi. Šim projektam Ķīna atvēl 9% no pētniecībai un attīstībai domātā finansējuma.

    AvotsUnilad
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Čiekurs
    03.06.2021 09:23

    Jau laicīgi novēlu laimīgu jauno 2022. FakeSundemic gadu!

    Māra
    03.06.2021 12:19

    Par cik gadiem katra tāda saule tuvina zemes pārvēršanos par Marsu? Es domāju – paātrina Zemes globālo sasilšanu. Tas papildus karstumiņš tak tepat uz zemes vien paliks un summēsies un … Kīna vēl vienu Covidu izdomāja?

    KKTK
    03.06.2021 12:38
    Reply to  Māra

    “Siltums paliek uz zemes” – marš atpakaļ uz fizikas klasi! Vai astronomijas pulciņu, ja tāds jūsu skolā bija.

    Nelabojams
    03.06.2021 18:29

    “Zīmīgi, ka, sasniedzot 160 miljonus grādu, mākslīgā saule kļuva vairāk nekā desmit reižu karstāka nekā īstās saules virsma”
    Runa ir par temperatūru Saules kodola daļā, kur notiek kodoltermiskā sintēze. Saules virsmas temperatūra ir apmēram 6000K jeb 5700C.
    Kāpēc uz Saules tas notiek pie 15M K, bet uz Zemes 160M ir knapi pietiekami? Reakcijas efektivitāte ir atkarīga ne tikai no temperatūras, bet arī no vides blīvuma, kas Saules kodolā ir par vairākām kārtām lielāks – ap 100g/cm3 pret dažiem gramiem kubikMETRĀ tokamaka iekšienē.

    digitalk
    03.06.2021 23:09
    Reply to  Nelabojams

    +
    (par neslinkumu uzrakstīt precizējumus). citādi iztulko popzinātni, izlaižot būtiskus aspektus, un tehnoblogs pārvēršas par «Kosmopolitēna» filiāli.

    Reklāma