Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ExpertBook B9 (B9400) super vieglā biznesa klases klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    ASUS mēs vairāk pazīstam ar spēlēm paredzētu klēpjdatoru un datoru komponenšu ražošanu, bet šoreiz mums atsūtīts drīzāk biznesa klases ASUS ExpertBook B9 (B9400) klēpjdators, kas ir uzskatāms par pasaulē vienu no vieglākajiem 14 collu klēpjdatoriem. 100% īstena biznesa klase te nesanāks, jo izlepušākie pieprasīs smart karšu lasītājus un 4G/5G modemus, ko ExpertBook B9 neatrast.

    ExpertBook B9 varbūt arī izskatās nedaudz necili, bet tas veidots no litija un magnija sakausējuma, kas ir viens no vieglākajiem un izturīgākajiem metālu sakausējumiem, ko izmanto lidmašīnu un pat raķešu būvniecībā. Ar mazākās ietilpības akumulatoru ExpertBook B9 sver tikai 880 gramus, bet lielākās ietilpības akumulators padara ExpertBook B9 vienu kilogramu smagu.

    Reklāma

    ExpertBook B9 piedāvā arī iespēju izvēlēties divus līdz 2 TB NVMe SSD tipa diskus, kas slēdzami RAID. Ar Thunderbolt 4 pieslēgvietām pie klēpjdatora varēsi pievienot divus 4K ekrānus. ASUS pat veicis eņģu pārbaudi ar 50 000 atvēršanas un aizvēršanas reizēm. Es teiku, ka visai iespaidīgi.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-1165G7 (1.2 – 4.7 GHz)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics
    • RAM: 16 GB LPDDR4X, uzlodēts uz pamatplates
    • Ekrāns: 14 collas, IPS, 1920 x 1080, 16:9, 60 Hz, matēts, sRGB 100%, 400 cd/m²
    • SSD: 1 TB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD (līdz 2x 2 TB RAID)
    • Pieslēgvietas: 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A, 2x Thunderbolt 4 (ar DP un Power Delivery), 1x HDMI 2.0b, 1x 3.5 mm Combo Audio Jack
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Tīmekļa kamera: 720p ar aizbīdāmu vāciņu + infrasarkano staru kamera Windows atslēgšanai
    • Izmēri: 32.00 x 20.30 x 0.90 ~ 1.49 cm
    • Svars: no 0.88 kg (ar 33 Wh akumulatoru) līdz 1 kg (ar 66 Wh)
    • Akumulators: 33 vai 66 Wh
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi (1.5 mm taustiņu piespiediens), pret apliešanu mitrumizturīga tastatūra, papildu NumberPad skārienpaliktnī, MIL-STD 810H
    • Programmatūra: MyASUS
    • Cena: 1700 eiro apskatītajai versijai ar 66 Wh akumulatoru

    Izskats un uzbūve

    ASUS ExpertBook B9 nāk iesaiņots atturīga izskata kastē, kurā atradīsi iekšā arī mākslīgās ādas maciņu klēpjdatora pārnēsāšanai, uzlādes ierīci, micro HDMI uz RJ45 gigabit ethernet pāreju un nelielais kartona iepakojums, kurā atradās uzlādes ierīce, arī izmantojams, lai paceltu ExpertBook B9 leņķī pret galdu. Man šķiet, ka 1700 eiro datoram šo atbalsta kāju varēja realizēt kaut kā ilgtspējīgāk, nevis no kartona. Ja jau sūdzos, tad uzreiz pateikšu, ka uzlādes ierīce ir salīdzinoši brutāli liela izmēros, te nu gan ASUS varēja iekļaut komplektā 65 W USB Type-C PowerDelivery GaN tehnoloģijas uzlādes ierīci, kas izmēros neatšķiras no viedtālruņa uzlādes ierīcēm.

    ExpertBook B9 pieejams tikai melnā krāsā, ASUS pats to dēvē par Star Black krāsu. Jāsaka, ka krāsa ir glīta, bet tā kopā ar virsmas raupjumu mēdz pievilkt netīrumus. ExpertBook B9 mazāk pievelk taukainus pirkstu nospiedumus, bet šī raupjā virsma vairāk darbojas kā smilšpapīrs, kas noberž ādas virskārtu. Vismaz tāds rodas iespaids. Kopumā gan ExpertBook B9 šmuces vāc ļoti maz, bet tas nevar sacensties ilgtermiņa tīrībā ar gaišu, viegli matētu alumīniju.

    ExpertBook B9 ekrāns atvāžas par 180 grādiem, atvērts ekrāns arī nedaudz paceļ gaisā klēpjdatora eņģu daļu, nodrošinot ērtāku rakstīšanu un arī labāku dzesēšanu. Pieslēgvietu klāsts ir gana moderns – mums ir divas Thunderbolt 4 Type-C, viena parastā USB 3.2 Gen 2 Type-A pieslēgvieta, pilna izmēra HDMI pieslēgvieta un austiņu pieslēgvieta. Ar pāreju iegūstam arī vada gigabita internetu. Mūsdienām būtu pietiekami, ja vien nevēlies izmantot iebūvētu viedkaršu nolasītāju. Un parastā USB pieslēgvieta jau atkal ir peles pusē, kas nav super ērti.

    Skaļruņi tapuši kopā ar harman/kardon, un šoreiz tiešām izdevies no plānā klēpjdatora izvilināt tīri ciešamu skanējumu. Basi ir nedaudz tādi kā dzelžaini, bet kopumā neko tik labu no šī plānā klēpjdatora negaidīju.

    Ekrāns

    Tiek solīts, ka ExpertBook B9 ir 400 cd/m² spilgtuma ekrāns, man gan uz aci šķiet, ka pie 400 cd/m² būtu jābūt kādu nieku spilgtākam ekrānam, bet mērīšanas ierīces man nav, nevaru šo zinātniski pamatot. ExpertBook B9 ekrāns rāda biznesa klases klēpjdatoram labas krāsas, arī skatu leņķi ir izcili.

    ExpertBook B9 ekrāns ir matēts, ārā to varēsi visai labi saskatīt, bet tiešā Saules gaismā, protams, ir par švaku ar ExpertBook B9 ekrāna spilgtumu.

    Kopumā gan jāsaka, ka ExpertBook B9 ar 100% sRGB attēlojumu un 400 cd/m² spilgtumu ir divas galvas virs tā, ko mēs sagaidām no biznesa klases klēpjdatora ekrāna.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Laikam jāsaka, ka ExpertBook B9 (vismaz maniem rakstīšanas ieradumiem) saņem augstāko atzīmi. Izdarīts viss, lai ar ExpertBook B9 būtu perfekti ērti rakstīt – te nekas netraucē, visi taustiņi ir savās vietās. Izgaismojums pieejams tikai vai nu ieslēgts vai izslēgts.

    Vienīgā piezīme, ka datora ieslēgšanas poga ir izvietota Del taustiņa vietā, kā tas visai bieži gadās kompaktiem klēpjdatoriem. Man tas nešķiet ideāli ērti, bet nevienu reizi neizdevās netīšām aizmidzināt datoru.

    Skārienpaliktnis ir ļoti plats, tas atrodas datora vidū, nevis ir dīvaini nobīdīts uz vienu pusi, kā tas nereti gadās tā dēvētajos Windows datoros. ExpertBook B9 skārienpaliktnī ir arī iebūvēta cipartastatūra, bet pie tās izmantošanas ir jāpiedomā. Ideja ir forša, bet es sevi neredzu izmantojam šādu iespēju ikdienā. Iespējams, esmu vecs stagnāts. Arī skārienpaliktni man ceļas roka nosaukt par lielisku un tuvu perfektam, te tiešām nav, kur piesieties.

    Akumulators

    ASUS pats sola, ka ar vienu uzlādi ExpertBook B9 darbosies līdz 14 stundām ofisa režīmā un līdz 20 stundām video atskaņošanas režīmā, un tālu no īstenības viņi nav. PCMark10 Office akumulatora testā ExpertBook B9 uzrāda gandrīz pilnas 13 stundas (ekrāns lietojamā spilgtumā, Wi-Fi iespējots). 66 Wh akumulatoram šis ir lielisks veikums. Inteliskais MacBook Air ar 49.9 Wh sola tikai 11 stundu darbību ar iespējotu Wi-Fi, bet jaunie Apple M1 procesora Air jau sola 15 līdz 18 stundas. Klēpjdatora uzlāde aizņem aptuveni pusotru stundu, bet 60% uzlādi varam sasniegt jau 39 minūtēs.

    Programmatūra

    MyASUS lietotnē var iespējot trīs dažādus akumulatora uzlādes režīmus – lādēšana apstājas pie 60%, 80% vai pie 100%.

    Šoreiz lietotnē nav iespējas iestatīt dzesēšanas režīmus, bet tikai izvēlēties, ko vēlies ar klēpjdatoru darīt – strādāt, izklaidēties, spēlēt spēles vai palikt garumā akumulatora darbības laiku. Dzesēšanas sistēma dzirdama ik pa laikam, bet tā nav uzkrītoši skaļa arī veiktspējas testu laikā. Kā mēs labi zinām, MacBook Air ar M1 procesoru nav vispār aktīvās dzesēšanas. Tikai MacBook Pro ar M1 ir aktīvā dzese.

    Programmatūrā vari iestatīt arī ekrāna darbību, kā arī aktivizēt un pielāgot infrasarkanās kameras darbību, lai tā aizslēdz datoru, kad no tā aizej un atkal atslēdz, kad nosēdies priekšā ExpertBook B9. Infrasarkanā kamera ir saderīga ar Windows Hello un klēpjdatoram ir arī pirkstu nospiedumu lasītājs.

    Labā ziņa ir tā, ka šoreiz ExpertBook B9 nav aplipināts ar gandrīz nekādām reklāmu lietotnēm. Tiesa, ir tāda kā mikro McAffee antivīrusa reklāmas lietotne, kas aizved uz McAffee antivīrusa ielādi, bet pats McAffee antivīruss nav piespiedu kārtā uzstādīts.

    Veiktspēja

    ExpertBook B9 saņēmis pavisam svaigu Intel Core i7-1165G7 (1.2 – 4.7 GHz) procesoru, kas nāk kopā ar Intel Iris Xe Graphics videokarti. Datoram ir 16 GB LPDDR4X RAM un 1 TB NVMe PCIe 3.0×4 atmiņa. ExpertBook B9 iespējams aprīkot ar līdz 32 GB RAM un līdz divām 1 TB NVMe atmiņām RAID slēgumā.

    Intel paši par savu Intel Iris Xe Graphics videokarti ir stāvā sajūsmā – ar Iris Xe varot iegūt virs 100 kadriem sekundē var CS:GO, Rocket League, Dota2 un pāris citās spēlēs. No tā dēvētajām AAA spēlēm gan izžmiegt ārā virs 60 kadriem sekundē ir maz iespējas.

    Man ir jāsaka, ka es no spēlēm pamēģināju Rocket League un nedaudz arī CS:GO, un ir jāsaka, ka spēles ir gandrīz pat baudāmas ar vidējiem vai pat vidēji augstiem vizuālajiem efektiem. Rocket League pašā sākumā kaut ko pabremzēja, bet pēc aptuveni 10 sekundēm spēle attapās un bija spēlējama. CS:GO gan prasās pēc īstena vismaz 144 Hz ekrāna un arī šis klēpjdators spēlē uzrādīja drīzāk 50… 55 kadrus sekundē ar drīzāk zemiem vizuālajiem iestatījumiem, nevis Intel solītos 100 kadrus.

    Tiek pat uzskatīts, ka Iris Xe video apakšsistēma ir vienlīdz laba vai pat nedaudz labāka par Nvidia GeForce MX350. Te jāatzīmē, ka Can You RUN It serviss nav diez ko vēlīgs pret Iris Xe, tiek teikts, ka gandrīz neviena spēle ar šo video apakšsistēmu nestrādās, bet tā varētu būt kāda savāktās statistikas nepilnība pašā Can You RUN It servisā.

    Klēpjdators aprīkots ar Samsung PM981 Polaris 1 TB SSD tipa atmiņu. Šoreiz atmiņa uzrāda lielus ātrumus – ap 3547 MB/s nolasīšanas un visai augstu 3015 MB/s ieraksta ātrumu.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza visai piezemētu 3868 punktu rezultātu, kas pamatīgi atpaliek no daudziem citiem testētajiem klēpjdatoriem, piemēram, MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056) līmenis. 3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 5105
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 1215
    • 3DMark Time Spy: 1715
    • 3DMark Wild Life Extreme: 3578
    • Cinebench R20: 1727

    Jāsaka, ka šoreiz Intel procesors uzvedās visai ciešami, dzesēšanas sistēma slēdzās iekšā tikai veiktspējas testu laikā, kā arī tikai dažkārt parādītājs tā dēvētais thermal throttling. Tik plānā klēpjdatorā biju gatavojies uz sliktāku scenāriju.

    Nobeigumā

    Jāatzīst, ka no ASUS ExpertBook B9 nebiju gaidījis tik piemīlīgu un plānu datoru, kas vienlaikus ir arī pietiekami jaudīgs, ar labu ekrānu, gandrīz izcilu tastatūru un ilgu akumulatora darbības laiku. Ja par kaut ko var sūdzēties, tad tas ir uzlādes ierīces izmērs, kas ir vienkārši gigantisks, kad to salīdzina ar pašu ExpertBook B9. Ja šausmīgi piesienas, tad varētu teikt, ka eņģes ir nedaudz par maigu, tās nespēj noturēt ekrānu, kad straujāk pacel ExpertBook B9 – pie katras straujākas pacelšanas ekrāns nedaudz atliecas atpakaļ. Šādu niķi iepriekš esmu redzējis tikai pa 360 grādiem atvāžamajos klēpjdatoros.

    ASUS izdevies izveidot ExpertBook B9 neticami plānu un ar 33 Wh akumulatoru šis klēpjdators sver nieka 880 gramus. Tik viegls klēpjdators rokās droši vien šķiet kā spēļmantiņa (pie mums bija 66 Wh versija, kas sver ap 1 kg), bet nevajag piemirst, ka ExpertBook B9 izgatavots no aviācijas materiāliem. Patīkami, ka līdzi tiek iedots maciņš ExpertBook B9 uzglabāšanai un pārnēsāšanai.

    Kopumā jāsaka, ka ExpertBook B9 ir viens no feinākajiem atvieglotās biznesa klases (bez smart karšu lasītājiem, 4G/5G modemiem u.tml. lietām, ko ne katrs var izmantot) klēpjdatoriem, ko nācies redzēt. Nekas nav pārspīlēts, viss nostrādāts līdz sīkākajām niansēm un dators nav piestūķēts ar lieku programmatūru.

    Patika

    • plāns, viegls, izturīgs
    • lieliska akumulatora darbība
    • nav pārbāzts ar liekām iespējām un lieku programmatūru
    • ļoti atturīgs dizains

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • eņģes varēja būt nedaudz stingrākas
    • uzlādes ierīces gigantiskie izmēri
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Crack
    02.06.2021 20:50

    Ne pa tēmu, bet jums lēns serveris vai wordpress gļuko, pati lapa un raksti sāk lādēt ar 3-4sek kavēšanos.

    Ūja
    02.06.2021 21:47
    Reply to  Crack

    Pilnīgi piekrītu, bet 3-4 sekundes būtu vēl labi :D

    Hiancints
    02.06.2021 22:59

    Izskatās šausmīgi un cena kosmoss….
    4.5/10

    KKTK
    03.06.2021 12:26
    Reply to  Hiancints

    Negribēju atkal rakstīt opīša negatīvismu, bet pēc bildēm tiešām izskatās briesmīgi. Man šķiet to fīlingu piedot tie taustiņi, kas izskatās pabalējuši melni. Padziļinājums pirkstu nospiedumam kā no 2001 gada. Tikko pārdevu 5gadus vecu macbook, sabildēju parasti, bet izskatās kā konča, tikko no veikala. Šitas izsktās, kā sena vēsture.
    Tad tas tačpads ir padziļināumā vai nav? Vienā bildē ir, otrā nav. Kas tās par gaismas spēlēm?

    Hiancints
    03.06.2021 12:44
    Reply to  KKTK

    Taisnība!
    Tad jau labāk vareja nošpikot no kāda cita, kā to dara huawei ar saviem matebook.
    1700eur par asusu kurš izskatās sliktak, kā 10gadus lietos macbuks…

    Reklāma