Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki radījuši ēdamus molekulu modeļus, palīdzot neredzīgiem skolēniem labāk apgūt ķīmiju

    Jaunākie raksti

    Katru gadu arvien vairāk zinātnes un tehnoloģiju mijedarbības sniegtos augļus izjūt cilvēki ar dažādām veselības problēmām. Teksasas Beilora universitātes pētnieki saka, ka atraduši veidu, kā dabaszinātnes stundas padarīt interaktīvākas skolēniem un jo īpaši tiem, kuri ir neredzīgi. Aizvadītās nedēļas nogalē publicētajā pētījumā apgalvots, ka pētnieki izstrādājuši mazus, ēdamus molekulu modeļus, šādi ļaujot neredzīgiem skolēniem zinātni iepazīt ar mēles un lūpu palīdzību.

    Šī pētījuma autors ir Bailora universitātes ķīmijas profesors Braiens Šeivs (Bryan Shaw), kurš vēlas skolēniem ar redzes problēmām palīdzēt izprast bioķīmijas pamatlietas nedaudz citādākā veidā. Profesors norāda, ka mutes izmantošana sarežģītu lietu vizualizēšanai var palīdzēt ikvienam skolēnam, taču dzīves apstākļi šo patiesību iedvesmojuši pielietot tieši darbā ar akliem cilvēkiem.

    Reklāma

    Pētījuma ietvaros Bailora Universitātes komanda pētīja, kā skolēni mijiedarbojas ar dažādiem olbaltumvielu molekulu, piemēram, hemoglobīna, modeļiem. Tiem, kurus nebija domāts ēst, galā piestiprināja diegu, lai skolēni nejauši nenorītu. Šajā eksperimentā  atklāja, ka arī neredzīgie skolēni molekulu modeļus var droši iepazīt, izmantojot mēli un lūpas. Šādi iespējams atšķirt pat tikai rīsa grauda lieluma modeļus, ko vizualizēt ir krietni sarežģīti. Izrādās, mutes izmantošana šāda veida eksperimentā ļauj vajadzīgo atcerēties ar 85% precizitāti, kas ir pielīdzināms tam, ko varētu panākt ar redzi. Protams, arī šajā pētījumā vēl ir, kur augt un attīstīties. Šeivs norāda, ka nākotnē plāno radīt molekulu modeļus ar atšķirīgu tekstūru un pievienot tiem garšas. Cilvēkiem ar redzes traucējumiem tas varētu ļaut vēl sekmīgāk apgūt ne tikai bioķīmiju, bet vēlāk arī citas jomas.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma