Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi sistēmplates apskats

    Jaunākie raksti

    MSI izstrādātās Intel Z590 čipseta sērijas sistēmplates veidotas tā, lai no jaunajiem šodien oficiāli izlaistajiem 11. paaudzes Intel Core procesoriem izžmiegtu maksimumu. Daudzviet redzam, ka Z590 sērijas sistēmplašu iestatījumos tiek piesaukts mākslīgais intelekts (Artificial Intelligence), lai automātiski paveiktu to, ko iepriekš nepieredzējušam lietotājam nebija iespējams iegūt no tik augstas klases sistēmplatēm.

    Vairākās MSI Z590 sērijas sistēmplatēs redzams, ka mākslīgais intelekts rūpējas par procesora virstaktēšanu, dzesēšanu, tīmekļa ātruma pārvaldīšanu un pat skaņas īpašībām, kas arī ir MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi sistēmplatei. FROZR AI Cooling ir inteliģents rīks, kas palīdz automātiski iegūt optimālus procesora un dzesēšanas sistēmas iestatījumus. Pie šīm tehnoloģijām MSI strādā jau gadiem un ar katru paaudzi tās kļūst arvien spējīgākas. Jau sen aiz muguras ir tie laiki, kad, piemēram, virstaktēšana pa zobam bija tikai ar lielu pacietību un zināšanām apveltītiem entuziastiem.

    Reklāma

    Šodien apskatītās MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi sistēmplates cena ir nedaudz virs 350 eiro,  tā ir viena no spējīgākajām MSI ražotajām Intel Z590 sērijas sistēmplatēm ar ļoti plašu pieslēgvietu un iespēju klāstu.

    Intel Z590 pret vecāko Z490

    Kāda tad būtu tā lielākā Z590 čipseta atšķirība no Z490? Z590 čipsets atnācis kopā ar PCIe Gen 4 atbalstu, kā arī Z590 čipsetam ir četri papildu PCIe kanāli (lanes), kad to salīdzina ar Z490 čipsetu. Tātad Z590 čipsetam kopā ir 20 PCIe kanāli, kas nodrošina ātru datu apmaiņu ar sistēmai pieslēgtajām atmiņas ierīcēm, videokartēm u.c. ierīcēm.

    Z590 čipseta sistēmplates turpina izmantot LGA 1200 procesora ligzdu, kas fiziski ir vienāda Intel 10. un arī 11. paaudzes procesoriem. Jāņem vērā, ka Z590 čipseta sistēmplatē vari izmantot 10. paaudzes Intel procesoru, bet tad ne visas Z590 čipseta iespējas būs pieejamas. Cik skatījos tīmeklī, tad ražotāji norāda, kādas sistēmplates iespējas būs pieejamas ar 11. paaudzes procesoriem, un kādas – ar Intel 10. paaudzes procesoriem. 11. paaudzes Intel Core procesors nedarbosies Intel Z490 sistēmplatē pat ja fiziski to tur var ievietot bez problēmām. Pluss gan ir tāds, ka varēsim no mūsu vecās sistēmas pārnest procesora dzesētāju.

    Z590 un arī Z490 čipseta sistēmplates saņēmušas Wi-Fi 6, bet Z590 čipseta sistēmplatēm ir plašāks savienojumu klāsts. Z590 čipseta sistēmplates tikušas pie 10 gabaliem USB 3.2 Gen 2 pieslēgvietu, kamēr Z490 to ir tikai 6. Turklāt Z590 čipseta sistēmplatēm ir trīs USB 3.2 Gen 2×2 pieslēgvietas, kamēr Z490 tādu nav nemaz.

    Intel Rocket Lake-S galddatoru procesori

    Intel marta vidū oficiāli izziņoja 11. paaudzes Rocket Lake-S procesorus galddatoriem, kas beidzot tiek veidoti jaunā arhitektūrā (pirmo reizi kopš 2015. gada, kad pasauleiepazina Skylake procesoru saimi). Vismaz Intel paši tā saka. Faktiski tas ir 10nm process apskeilots uz 14nm. Tātad vēl arvien tie ir un paliek 14nm.

    11. paaudzes Rocket Lake-S procesori spēj sasniegt līdz 5.3 GHz pateicoties Intel Thermal Velocity Boost, turklāt 11. paaudzes Rocket Lake-S procesori piedāvā līdz pat 19% IPC (instructions per cycle) uzlabojumu, kad tos salīdzina ar 10. paaudzes procesoriem.

    Intel Core i9-11900K ir jaudīgākais no 11. paaudzes Rocket Lake-S procesoriem, tas paredzēts augstas veiktspējas nodrošināšanai spēlēs un darbam. Rocket Lake-S atbalsta PCI-Express 4.0, kas jau vairākas paaudzes priecē AMD sistēmu lietotājus, bet beidzot pie tās tiek Intel produktu lietotāji.

    Intel Core i9-11900K ir 8 kodoli un 16 pavedieni, tas darbojas ar 3.50 GHz līdz pat 5.30 GHz, turklāt šī procesora cena ir ap 548 EUR.

    MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi

    MSI ir labi pastrādājis un sarūpējis mums ap 6 + 6 + 2 Intel Z590 čipseta sistēmplates. Kāpēc piesaucu 6 + 6 + 2? Jo MSI iedala savas ierīces MEG, MPG un MAG sērijās. MEG = MSI Extreme Gaming; MPG = MSI Pro Gaming; MAG = MSI Advanced Gaming.

    MSI Z590 čipseta sistēmplašu cenas sākas no visai pieejamiem 190 eiro un sniedzas līdz aptuveni 500 eiro par sistēmplati mūsu tīmekļa veikalos. MSI Pro Gaming sērijas produkti ir paredzēti videospēļu cienītājiem. Konkrētā šoreiz apskatāmā MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi cenas ziņā ir drīzāk vidējās klases sistēmplate no visām šī čipseta MSI sistēmplatēm.

    Produkta iepakojums ieturēts ierastos sarkani melnos toņos un diezgan uzskatāmi attēlo sistēmplates funkcijas un iespējas. Šajā ziņā MSI mūs priecē, jo piedāvā ļoti informatīvus iepakojumus.

    Tā kā šis ir gana dārgs MSI produkts, kastē atradīsim sauju noderīgu aksesuāru. Papildus lietotāja pamācībai atradīsim arī Wi-Fi antenu, SATA kabeļus, M.2 skrūvītes, Wi-Fi antenu ar magnētisku kāju, nelielu skrūvgriežu komplektu un pat izbīdāmu otiņu, kas paredzēta ventilatoru tīrīšanai. Komplektā ir arī USB zibatmiņa, kur iekšā ir draiveri.

    Šo ATX izmēra (30.5 cm x 24.4 cm) sistēmplati varam izmantot ar jaunajiem 11. paaudzes Rocket Lake-S un arī Intel 10. paaudzes Comet Lake procesoriem, un ražotājs sola stabilu darbību arī virstaktētā režīmā. Ir padomāts par pienācīgu barošanas sistēmu procesoram un tāpat arī adekvātu pasīvo dzesēšanu.

    Kā jau daudziem MSI produktiem pierasts, dizains ieturēts tumšos toņos, ko paspilgtina vairāki RGB apgaismojuma elementi un tāpat varēsim pieslēgt klāt vēl arī savas RGB apgaismojuma lentas vai ierīces. Šī sistēmplate prot sadarboties ar Nanoleaf LED paneļiem un arī ar Philips Hue apgaismes ierīcēm.

    Procesors tiek barots izmantojot 8+4 kontaktu ligzdu risinājumu ar metāla apvalku labākai siltuma novadei. Sistēmplate izmanto 14+2 pakāpju strāvas padevi procesoram un visu šo saimniecību dzesē masīvi metāla radiatori, ko savā starpā savieno karstuma novades kanāls (heatpipe). Uz sistēmplates ir arī divas pieslēgvietas šasijas, jeb korpusa ventilatoriem. Tos pēc tam varam kontrolēt vai nu no BIOS, vai no MSI Center programmas.

    MSI sola, ka ar šajā sistēmplatē iebūvētajām barošanas un dzesēšanas spējām būs pietiekami, lai mēs varētu pilnvērtīgi darbināt un arī virstaktēt pat jaudīgākos Intel Comet Lake-S paaudzes procesorus. Te gan jābūt uzmanīgam, jo 11. paaudzes Intel i9 ir nežēlīgi karsti procesori, to virstaktēšanai vajadzēs vismaz 360 mm spējīgu šķidruma dzesēšanas sistēmu, un arī ar to var nebūt gana, lai nodzesētu virstaktētu 11. paaudzes i9.

    Sistēmplatei ir četras DIMM ligzdas, kurās varam ievietot DDR4 operatīvo atmiņu līdz 128 GB kopējam apjomam un sistēmplate atbalsta pat 5333 MHz maksimālo operatīvās atmiņas frekvenci.

    Pa tiešo ar procesoru ar datiem apmainās divi augšējie PCIe 4.0 x16 sloti. Ja izmantojam vienu no tiem, tas darbosies x16 režīmā, bet ja izmantosim uzreiz divus (piemēram, vairāku videokaršu slēgumos – atbalstīti gan Nvidia SLI, gan AMD CrossFireX slēgumi), tie abi darbosies x8 režīmā. Tāpat abiem augšējiem pilna izmēra slotiem ir spēcināta uzbūve, lai smagās videokartes tos neizlauztu. Trešais PCIe 3.0 x16 slots darbojas x4 režīmā. Mazāku paplašinājuma karšu pieslēgšanai varam izmantot veselus PCIe 3.0 x1 slotu.

    Šī sistēmplate piedāvā trīs M.2 ligzdas un tās mēs varam izmantot atmiņas moduļu ievietošanai. Fiziski varam tajās ievietot 2242/ 2260/ 2280/ 22110 izmēru ierīces, kas darbosies PCIe 4.0 x4 vai SATA režīmos. Sistēmplatei ir iebūvēta 2×2 tri-band Intel Wi-Fi 6e bezvadu tīkla karte, kas atbalsta 802.11 a/b/g/n/ac/ax/az savienojumus un nodrošina līdz 2.4 Gbps datu pārraides ātrumus, kā arī Bluetooth 5.2 savienojumu.

    M.2 slotus sedz noskrūvējamas dzesēšanas plāksnes, kuras apakšpusē vēl klāj arī termouzlīme, kas labāk no atmiņas moduļa čipiem novada karstumu uz dzesēšanas plāksni.

    Sistēmplates I/O panelis ir burtiski nosēts ar noderīgām pieslēgvietām:

    • USB 2.0
    • DisplayPort
    • USB 3.2 Gen 1 5 Gbps Type-A
    • 2.5G LAN
    • Audio
    • Flash BIOS Button
    • HDMI
    • USB 3.2 Gen 2 10Gbps Type-A
    • USB 3.2 Gen 2×2 20Gbps Type-C
    • Wi-Fi / Bluetooth
    • Optical S/PDIF Out

    RGB gaismu spēles varam aktivizēt vienam kopīgam apgabalam uz šīs sistēmplates – uz I/O paneļa sāna un virs čipseta. Papildus vēl iegūstam divas adresējamas Gen 2 apgaismojuma aksesuāru pieslēgvietas. Tāpat ir padomāts arī par adekvātu dzesēšanu, jo uz sistēmplates ir atsevišķas pieslēgvietas AIO un paša veidotas šķidruma dzesēšanas sistēmām.

    Ražotājs sola, ka sistēmplate nodrošina lielisku M.2 atmiņu dzesēšanu, šo diemžēl nevarējām pārbaudīt, jo uz mums pieejamās atmiņas jau bija uzlīmēts neliels radiators. Tāpat sistēmplate jau nāk ar Wi-Fi 6e un pat 2.5 gigabitu LAN. Audio Boost 5 ir atsevišķi izdalīts augstas kvalitātes skaņas procesors un pastiprinātājs.

    Programmatūra

    Arī šai sistēmplatei ražotājs izmanto savu ierasto UEFI BIOS dizainu un funkciju klāstu. Mums tiek piedāvāts vienkāršais režīms, kur pat iesācējam būs skaidrs, kas ir kas, kā arī normālais režīms, kur var padziļināti pielāgot dažnedažādus sistēmas iestatījumus un veikt komponenšu virstaktēšanu.

    Papildus no BIOS varam kontrolēt arī sistēmas dzesēšanu – gan sistēmas ventilatorus, gan papildus pieslēgto šķidruma dzesi. Šāds BIOS būs informatīvs gan iesācējiem, gan profesionāliem virstaktētājiem.

    Windows vidē pavisam noteikti ir vērts apskatīt MSI Center programmu, kas piedāvā dažādas noderīgas funkcijas – programmatūras un BIOS atjaunināšanu, RGB LED izgaismojuma vadību, ventilatoru/ dzesētāju kontroli, izgaismojuma sadarbību ar spēlēm, kā arī citas noderīgas funkcijas.

    Veiktspējas testi

    Pēdējo mēnešu laikā esam šo to uzlabojuši arī mūsu datoriem un sapirkuši tiem krietni jaudīgākas komponentes – modulāru barošanas bloku, ātru operatīvo atmiņu un NVMe SSD atmiņu. Tāpat šī sistēmplate testēta ar nežēlīgi jaudīgo un karsto Intel Core i9-11900K procesoru. Šīm saistītajām komponentēm būtu jāļauj attīstīt sistēmplates maksimālo sniegumu!

    Testēšana notiek uz šāda datora:

    Intel Core i9-11900K ir visai dīvains procesors, tam ir 8 kodoli un 16 pavedieni, lai arī tā priekšgājējam Intel Core i9-10900K bija 10 kodoli un 20 pavedieni. Pavisam noteikti jāpatur prātā, ka Intel Core i9-11900K ir nežēlīgi karsts un traki prasīgs pret dzesēšanas sistēmu. Man ar NZXT Kraken X63 280mm AIO dzesēšanas sistēmu vispār nebija nekādu iespēju veikt kaut automātisko virstaktēšanu par ko atbild MSI BIOS esošie iestatījum – Core i9-11900K uzreiz veiktspējas testos pāris sekunžu laikā sasniedza 100 grādus un sāka sevi piebremzēt. Bez jebkādas virstaktēšanas Core i9-11900K darbojās slodzē ar līdz aptuveni 83… 85 grādiem. Tukšgaitā Core i9-11900K strādā ar aptuveni 50 grādiem. Visi zemāk redzamie dati iegūti bez procesora virstaktēšanas.

    AMD Ryzen Threadripper sistēmplašu testos esam pasākuši izmantot arī AIDA64 atmiņas veiktspējas testus un paredzams, ka tos izmantosim arī turpmāk, lai varam labāk salīdzināt dažādu sistēmplašu reālo veiktspēju tieši atmiņas operācijās.

    Tālāk testējam sistēmu ar Cinebench (R15 un R20 versijas), kas pārbauda procesora spējas. Cinebench R15 testā iegūti 2346 (Intel Core i7-11700K bija 2172) un Cinebench R20 testā – 5782 (Intel Core i7-11700K bija 5216) punkti. Tā kā testu sistēma ir pamatīgi izmainīta (nomainīts procesors, SSD, videokarte), tad rezultāti nav tieši salīdzināmi ar citiem produktiem. Var redzēt, ka Intel Core i9-11900K ir jaudīgs, bet ne ar dižu pārsvaru pār Core i7-11700K.

    Ar SuperPi programmu varam likt procesoram aprēķināt Pī (π). Piemēram, 1 miljonu garu pī ar šo datoru varam aprēķināt 6.5 sekundēs. Core i7-11700K bija par 0.1 sekundi lēnāks.

    9. paaudzes Intel Z390 sistēma ar Intel Core i9-9900K procesoru uz ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME sistēmplates šajā testā sasniedza 7.734 sekunžu rezultātu. Arī ar ASUS PRIME Z490-A sistēmplati rezultāts bija visai līdzīgs – 7.6 sekundes.

    Ar wPrime varam izmērīt procesora vairākkodolu kopdarbības veiktspēju. Šajos testos uzdodam datoram rēķināt pirmo 32 un 1024 miljonu skaitļu kvadrātsaknes. Jo mazāks laiks, jo labāk. Interesantā kārtā MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi uzrāda ļoti vājus laikus, bet te var vainot procesora karstumu, arī RAM mums šoreiz ir uz pusi mazāk.

    MSI MPG Z490 GAMING CARBON WI-FI sistēma 32M testā uzrādīja īsākus laikus, veicot aprēķinus 3.303 sekundēs, 1024M testā rezultāts – 93.372 sekundes. ASUS PRIME Z490-A gadījumā iegūti 5.006 un 72.389 sekunžu rezultāti, bet ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO ar Intel Core i7-11700K uzrāda attiecīgi 3.064 un 85.592 sekundes.

    Zemāk tests, kas pārbauda procesora spējas atkodēt HEVC formāta video. Konkrētā MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi uzrāda ļoti tuvus rezultātus ar ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO un Intel Core i7-11700K.

    Populārajā 7-zip arhivatorā ir iestrādāts arī veiktspējas tests, kas ļauj labāk saprast, kādas ir konkrētā datora arhivēšanas un atarhivēšanas spējas. MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi uzrāda visai vāju 73816 MIPS rezultātu.

    ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO un Intel Core i7-11700K šajā testā bija nedaudz zem pagājušā laidiena procesoriem un sistēmplatēm ar 79404 MIPS, jo, piemēram, ASUS PRIME Z490-A sistēmplates testā rezultāts bija 82009 MIPS. Bet rezultāti īsti nav salīdzināmi, jo tika izmantotas pavisam citas pārējās datora komponentes.

    Tagad atpakaļ pie klasiskajiem veiktspējas testiem – Geekbench. Tie pārbauda procesora viena kodola vai vairāku kodolu kopdarbības spējas pildot dažādus uzdevumus. Šodien apskatītā MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi uzrāda 1729 Single-Core punktus un 9441 Multi-Core testa punktus, bet OpenCL testā tika iegūts jūtami augstāks 187634 punktu rezultāts.

    ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO uzrādīja 1692 Single-Core punktus un 10393 Multi-Core testa punktus, bet OpenCL testā tika iegūts jūtami augstāks 133534 punktu rezultāts. ASUS PRIME Z490-A sistēmplates testā rezultāti bija visai līdzīgi – 1354 punkti un 10161 punkti Multi-Core testos. Vienīgi OpenCL testā tika iegūts jūtami zemāks 101210 punktu rezultāts.

    Ar PassMark PerformanceTest mēs varam iegūt sistēmas kopējo veiktspējas novērtējumu. MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi uzrāda visai zemus 8384 punktus.

    ASUS ROG MAXIMUS XIII HERO plate šajā testā ieguva 8910.3 punktus, bet iepriekšējās paaudzes ASUS PRIME Z490-A ar Intel Core i9-10900K sasniedza 7519 punktu atzīmi.

    BMW testu Ryzen Threadripper sistēma norenderēja 1:09 min, bet Intel Core i9-9900K ar šo uzdevumu tika galā tikai 2:48 minūtēs. Šoreiz rezultāts – 2:49 min, tātad nekur tālu no vecākām Intel sistēmām neaizbēgt.

    Classroom tests Ryzen Threadripper gadījumā bija gatavs 3 minūtēs, bet uz Intel Core i9-9900K sistēmas tas tapa veselās 8:40 min, bet šoreiz tas renderējās 7:30 min. Tātad starpība ir manāma ar 9. paaudzes i9 procesoru šajā gadījumā, bet tā nav diža.

    Nobeigumā

    MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi ir pieslēgvietām bagāta sistēmplate, man ļoti patika tādi nieki, kā Wi-Fi antena ar magnētisku pamatni, kas pat dārgākām sistēmplatēm ir retums. Līdzi dotie aksesuāri ir pietiekamā skaitā, lai neko citu nenāktos pa atvilktnēm meklēt.

    Jāsaka, ka MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi ne visai ideāli veicās dažos veiktspējas testos, bet te vēlētos vainot to, ka šoreiz mums ir tikai 16 GB RAM (citkārt ir visi 32 GB), kā arī pats 11. paaudzes Intel i9 procesors nav super veiksmīgs modelis – tas ir nežēlīgi karsts un pa ceļam pazaudējis divus kodolus kopš 10. paaudzes.

    MSI MPG Z590 Gaming Carbon WiFi ir laba vidējās klases sistēmplate, kurai piestāvēs i7 un varbūt pat labs i5 11. paaudzes procesors.

    Ja tu šobrīd izmanto uz Intel Z390 vai Z490 platformas būvētu sistēmu ar kādu no jaudīgajiem procesoriem, tad es neredzu lielu ieguvumu pāriet uz Intel Z590 platformu. Veiktspējas ieguvumi nebūs lieli, bet Intel Z590 platformas atnestais PCIe 4.0 atbalsts dažos scenārijos var būt jūtams.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma