Web Analytics
More
    Reklāma

    MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO 10G apskats

    Jaunākie raksti

    Šobrīd mums testiem bijušas jau visas jaunās Nvidia GeForce Series 30 videokartes no dažādiem ražotājiem, bet šo to var izspiest no vēl citu ražotāju piedāvājuma. Nvidia GeForce Series 30 videokartes viena no otras atšķiras ar nelielu ražotāja iestatītu virstaktēšanu, bet pamatā tās atšķiras ar dzesēšanas efektivitāti. Mūsu testos gan ik pa laikam redzam, ka milzu pienesumu dod lielāka tilpuma datora korpusa izvēle un saprātīga korpusa dzesēšana, jo modernās videokartes jūtami vairāk tērē enerģiju un attiecīgi arī izdala siltumu.

    Kas ir GeForce RTX 3080?

    Jauno Ampere paaudzes videokaršu prezentācijā septembra sākumā NVIDIA norādīja, ka GeForce RTX 3080 pārspēj iepriekšējās paaudzes flagmani RTX 2080 Ti. Savukārt, par kārtu augstākā RTX 3090 videokarte, kas ir saņēmusi veselus 24 GB super ātrās GDDR6X videoatmiņas (RTX 3080 ir tikai 10 GB šādas atmiņas), vairāk tiek salīdzināta ar TITAN RTX videokarti, ko par milzu naudu iepriekš pirka profesionāļi.

    Reklāma

    Ja Nvidia šobrīd jaudīgāko GeForce RTX 3090 reklamē kā videokarti ar kuru var izbaudīt pat 8K geimingu, tad GeForce RTX 3080 ir mazliet “piezemētāks” produkts ar ko varēsim pašas prasīgākās AAA spēles izbaudīt 4K izšķirtspējā. Mēs, protams, varam mēģināt kaut ko palaist arī 8K izšķirtspējā, tomēr jēgas no tā būs maz.

    Jaunās paaudzes videokartēm Nvida ir pilnveidojuši DLSS funkciju, kas tagad, izmantojot mašīnmācīšanās tehnoloģijas, spēj 1440p izšķirtspējas saturu ray tracing tehnoloģijas atbalstītajās spēlēs “uzpucēt” (upscaling) līdz 8K izšķirtspējai. Lai video uz 8K displeju (šobrīd tie gan ir tikai televizori) varētu nodot ar vienu kabeli, videokartē iebūvētas HDMI 2.1 un DisplayPort 1.4a pieslēgvietas. Jaunās videokartes arī darbojas ar PCIe 4.0 gluži tāpat kā dažu pēdējo gadu AMD produkti un šī izmaiņa dubulto pārsūtāmo datu apjomu. Ņem gan vērā, ka pagaidām uz Intel sistēmām pie PCIe 4.0 labumiem netiksi un būs jāsamierinās ar PCIe 3.0 ātrumiem. Praksē gan videokartēm arī tie vēl ir pietiekami.

    Lai labāk saprastu šobrīd aktuālo jaudīgāko RTX 30 Series videokaršu piedāvājumu un to salīdzināt ar iepriekšējās paaudzes “tautas” flagmani RTX 2080 SUPER, varam apskatīties VideoCardz.com sagatavoto tabulu.

    Ja vēlreiz vēlies izdzīvot RTX 30 Series videokaršu prezentācijas pasākumu, noskaties šo video.

    MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO 10G

    MSI šobrīd teorētiski piedāvā deviņas dažādas GeForce RTX 3080 videokartes, un viena no tām ir MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO 10G. Izmēģināšanai saņemtā MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarte izmēru ziņā ir absolūts monstrs (323 x 140 x 56 mm), tā ir lielāka par par vienu pie mums sabijušo GeForce RTX 3090. Nācās nedaudz pārkārtoto datora korpusā esošo dzesēšanas risinājumu, lai varētu ievietot MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO.

    MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO kaste ir visai necila, bet tā ne ar ko īsti neatšķiras no konkurentiem. Iepakojumā atradīsi tikai pašu videokarti, kā arī atbalsta kāju, kas stiprināma datora korpusā vienlaikus ar videokarti. Šo atbalstu noteikti vajag izmantot, jo MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO ir ļoti liela un smaga.

    Kas tad mums ir lācītim vēderā? Šīs videokartes sirds ir GA102 procesors (to izmanto arī GeForce RTX 3090), kura bāzes frekvence ir 1440 MHz, bet rūpnīcā karte ir iestatīta Boost režīmā sasniegt 1815 MHz. Procesors sastāv no 28 miljardiem tranzistoru un to veido 8704 CUDA kodoli, 272 Tensor un 68 RT kodoli.

    GeForce RTX 3080 ir 10 GB GDDR6X videoatmiņas, kas ir pa vidu starp iepriekšējās paaudzes flagmaņiem – RTX 2080 SUPER (10 GB) un RTX 2080 Ti (11 GB). Lielai videokartes atmiņai tagad ir būtiska nozīme, jo ar RTX IO tehnoloģijas palīdzību spēļu radītāji var datus uzglabāt pa tieši videokartes atmiņā un lieki netērēt centrālā procesora resursus un nemazināt veiktspēju apstrādājot datus no paša datora datu uzglabāšanas ierīcēm. Tādējādi RTX 3090 ar savu iespaidīgo 24 GB videoatmiņu varēs uzrādīt labu sniegumu šajā ziņā.

    MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarte saņēmusi visai krāšņus LED RGB izgaismojumus, kā arī tiek solīts, ka videokartes uzbūvē izmantots grafēns. Grafēns palīdzot pie dzesēšanas un arī padara visu videokarti stingrāku.

    Ražotājs sola, ka GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarte tērē līdz 340 W, bet mūsu testu laikā parādījās, ka videokarte tērē visus 349 W. Tiek ieteikts MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarti komplektēt ar vismaz 750 W barošanu. Videokarti iespējams nobarot ar trīs gabaliem 8-pin spraudņiem.

    Videokartei ir trīs DisplayPort (v1.4a) un viena HDMI (4K ar 120 Hz – HDMI 2.1) pieslēgvieta.

    Šīs videokartes Founders Edition versijai maksimālā pieļaujamā darbības temperatūra ir 93 Celsija grādi un mūsu testos redzējām, ka pat pilnā slodzē un slēgtā korpusā šī videokarte ļoti labi dzesējas. Ar 77 grādiem maksimālā slodzē tā ir visai silta GeForce videokarte, bet tas nav nekas traks.

    Videokartes aizmugurē vairs neatradīsim USB-C pieslēgvietu, kas iepriekšējā paaudzē tika prezentēts kā vienkāršs veids kā pie videokartes pieslēgt dažādas virtuālās realitātes ierīces. Acīmredzot, šis virziens neguva gaidīto popularitāti.

    Uzlabojumus ir piedzīvojis arī Nvidia veidotais NVENC/NVDEC video dzinis, kas ļauj apstrādāt video ar minimālu centrālā procesora noslodzi. Mēs varam natīvi līdz 8K 12-bit režīmam dekodēt MPEG-2, VC1, VP8, VP9, H.264 un H.265 saturu, kā arī klāt nācis AV1 atbalsts.

    Programmatūra

    MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarti pavada visai vienkāršota programmatūra, kas atbild par videokartes BIOS atjauninājumiem, kā arī vari to izmantot, lai pielāgotu dzesēšanas sistēmas darbību un RGB LED izgaismojuma krāsas.

    Visai liels bija mans pārsteigums, ka MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokartei ražotājs nebija sagatavojis Resizable Bar BIOS atjauninājumu. Biju jau nolēmis šoreiz izmantotajai ASUS Z390 sistēmplatei uzstādīt beta atjauninājumu ar Resizable Bar atbalstu, bet to nedarīju, jo videokarte vēl šobrīd neatbalsta Resizable Bar.

    Veiktspēja

    Lai saprastu šīs videokartes reālo darbību, veikšu vairākus veiktspējas testus un padarbināšu dažas populāras videospēles. Testēšana notiek uz šāda datora:

    • Sistēmplate: ASUS ROG MAXIMUS XI EXTREME
    • Procesors: Intel Core i9-9900K
    • Procesora dzesētājs: Cooler Master, MasterLiquid 240
    • Videokarte: MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO
    • Operatīvā atmiņa: Patriot Viper Gaming RGB DDR4 DRAM 3200 MHz 16 GB
    • Atmiņa: Patriot Viper VPN100 1TB NVMe
    • Barošanas bloks: Xilence 1050 W Performance X, 80+ Gold
    • Monitors: LG 27UK850-W
    • Windows 10 64-bitu (Version 20H2)
    • Nvidia GeForce Game Ready Driver WHQL 465.89

    Testējot videokartes, mēs izmantojam dažādus sintētiskos veiktspējas testus, lai uzskatāmi salīdzinātu savā starpā dažādas videokartes. Tie vairumā gadījumu ir brīvi pieejami testēšanas rīki un vari salīdzināt mūsu testos iegūtos rezultātus ar savu sistēmu. Tāpat esam pasākuši mērīt videokaršu veiktspēju (uzzīmēto kadru skaitu sekundē, jeb fps) vairākās populārās videospēlēs, lai labāk saprastu uz ko ir spējīga konkrētā videokarte.

    Veiktspējas testu rezultātos redzam interesantu skatu. Sagaidām, ka RTX 3090 būs neapstrīdams līderis absolūti visos testos, tomēr realitātē tas ne vienmēr tā notiek. RTX 3080 vairākos testos uzrāda teju tādus pašus rezultātus. Jo augstāka izšķirtspēja, jo labāks rezultāts RTX 3090. Kas arī bija sagaidāmi. Testu rezultātos arī redzam, ka RTX 3080 ir jūtami pārāks par pagājušās paaudzes flagmani RTX 2080 Ti.

    Viena lieta ir veiktspējas testi, bet kāda situācija ir ar videospēlēm? Esam nopirkuši vairākas aktuālas videospēles, kurās varam veikt salīdzināmus kadru atjaunošanās ātruma (fps) mērījumus 1080p, 1440p un 4K izšķirtspējās. Izvēlamies DX12, atslēdzam visa veida fps limiterus un arī Vsync, lai netraucē mūsu rezultātiem un palaižam spēli visaugstākajos grafikas iestatījumos pilnekrāna režīmā. Pamata testi tiek veikti ar atslēgtu ray tracing un DLSS, lai varam salīdzināt vairāk videokartes. Ja videokarte atbalsta šīs funkcijas, tam veltām atsevišķu sadaļu, jo pārbaudām arī ray tracing ietekmi uz fps.

    Cik fps skaitās labs rādītājs?

    <30 fps – ļoti čābīga spēlēšana
    30-40 fps – viduvēja spēlēšana
    40-60 fps – laba spēlēšana
    > 60 fps – ļoti laba spēlēšana

    World of Tanks enCore spēles testā abas jaunās kartes ir diezgan jūtami priekšā, tomēr savā starpā atšķirība nav tik liela.

    Shadow of the Tomb Raider spēlē redzam, ka modernāki draiveri izspiež no topa sākuma senāk testētas videokartes, piemēram, RTX 3090 aizstumta prom.Assassin’s Creed: Odyssey spēles testā atkal varam redzēt, ka jaunāki draiveri un jaunāka Windows 10 versija pamatīgi uzlabo situāciju.

    Atceros, ka ar Tom Clancy’s The Division 2 mums arī iepriekš ir bijuši visādi pigori un tas atkārtojas arī RTX 30 Series karšu testos. Abām jaunajām kartēm priekšā vecās labās RTX 2070 SUPER un RTX 2080 SUPER. Iespējams, konkrētā spēle ir kaut kā veiksmīgā nooptimizēta uz šīm videokartēm.

    Vēl viena spēle un vēl viens ļoti interesants rezultāts. Far Cry: New Dawn spēlē augstāks rezultāts iepriekšējās paaudzes kartēm un RTX 3080 Full HD izšķirtspējā spēj uzrādīt visai zemu rezultātu. Pats par sevi tas nav slikts rezultāts, tomēr šai kartei bija jābūt topa augšgalā uzreiz aiz RTX 3090, kas arī nav noticis.

    Ray tracing un DLSS veiktspējas testi

    Ray tracing efekti, protams, ir skaisti, tomēr sarežģītā rēķināšana rada lielu slodzi uz videokarti un rezultātā var samazināties ātrums ar kādu attēls tiek izvadīts uz ekrāna (fps). Tāpēc Nvidia ir radījuši Deep Learning Super Sampling (DLSS) tehnoloģiju, kas izmanto mākslīgā intelekta tehnoloģijas, lai palīdzētu ātrāk uzzīmēt kadrus. Principā, daļa attēla tiek “uzminēta” un rezultātā tas var palielināt fps. Spēlēm tas ir īpaši svarīgi, tāpēc atsevišķu sadaļu vēlos veltīt tieši šai tēmai. Jaunajās RTX 30 Series videokartēs ir būtiski uzlabotas ray tracing un DLSS tehnoloģijas, kas ļaus šīs tehnoloģijas atbalstošās videospēles izbaudīt jaunā kvalitātē.

    No sākuma ņemsim talkā 3DMark pakā iekļauto Nvidia DLSS sintētisko testu, kas konkrētajai videokartei ļauj vairākās izšķirtspējās aprēķināt DLSS ietekmi. Kā redzam, šī ietekme var būt diezgan jūtama un tā ir pirmā videokarte mūsu testos, kas spēj izpildīt šo testu 8K izšķirtspēja. Testi veikti standarta režīmā bez virstaktēšanas un ļaujam testam automātiski izvēlēties DLSS režīmu. Tagad gan testos, gan spēlēs mēs varam regulēt DLSS uzsvaru uz kvalitāti vai veiktspēju.

    • 1080p: 86.09>131.49 (fps)
    • 1440p: 53.83>120.11 (fps)
    • 4K: 25.37 fps > 25.76>66.28 (fps)

    CryEngine radītāji Crytek ir izveidojuši ray tracing testu Neon Noir un to izmantojam mūsu videokaršu testos, lai varētu novērtēt, cik labi konkrētajai testējamajai videokartei veicas ar šīs tehnoloģijas realizāciju. Pēc rezultātiem redzam, ka jaunās RTX 30 Series videokartes ir krietni spējīgākas par priekšgājējām.

    Nobeigumā

    MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarte neradīja nekādus lielus pārsteigumus, tā darbojās vienlīdz ātri ar iepriekš apskatīto GeForce RTX 3080 videokarti no ASUS. MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarte ir visai silta un tā pamatīgi sildīja arī apkārt esošās komponentes. Pat nācās turēt vaļā datora korpusu, ko mēs parasti nedarām.

    Vienā no 3DMark testiem parādījās neizskaidrojami zems rezultāts, bet visi citi rezultāti bija ticami.

    Biju jau sagatavojies redzēt MSI GeForce RTX 3080 GAMING X TRIO videokarti un Resizable Bar darbībā, bet MSI nav sagatavojis atbilstošu videokartes BIOS atjauninājumu, šis prieciņš mums iet secen. Pat ASUS savai Z390 sistēmplatei jau paspējis sagatavot BIOS atjauninājumu, lai varētu Resizable Bar darbināt, bet tas ir beta stadijā un to neuzstādīju, jo nav nekādas jēgas, ja videokarte vēl neatbalsta Resizable Bar.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arturs
    11.05.2021 10:17

    Kas tur par papagaiļiem tabulās? Kā šie, no pirksta izzīstie skaitļi ir jālasa?

    Kursors.lv
    11.05.2021 12:44
    Reply to  Arturs

    Katrā grafikā ir uzskatāmi paskaidrots, kādā veiktspējas testā ir veikti mērījumi un pie kādām izšķirtspējām. Tāpat apskatā vienmēr ir norādīts, kāda ir testu sistēma.

    Ja tomēr pēc šīs informācijas izlasīšanas vēl ir kādi jautājumi, raksti komentāros un raudzīsim nokomentēt papildus.

    Aplams
    13.05.2021 10:29

    Tev prasa – pēc tabulas datiem nav skaidrs vai vairāk ir labāk vai tomēr sliktāk.

    Kursors.lv
    13.05.2021 12:04
    Reply to  Aplams

    Ah.. visos grafikos, atskaitot temperatūras, jo augstāks rezultāts, jo labāk :)

    no name
    14.05.2021 01:12

    jo siltāks temperaments jo labāka
    jo nesasniedzamāka, jo dārgāka
    jo skumjāk noraugās uz Tevi, jo mīļāka un bitkoinota

    Last edited 2 years ago by no name
    Reklāma