Web Analytics
More
    Reklāma

    QNAP TS-253D-4G NAS iespēju apskats

    Jaunākie raksti

    QNAP mums laipni sarūpējis uz testu TS-253D NAS tipa tīkla atmiņu, lai mēs varētu iepazīties ar ierīces iespēju klāstu. Jā, QNAP TS-253D ir tā dēvētais 2.5 gigabitu NAS, kas nozīmē, ka mājas vai ofisa tīklā vari iegūt būtiski augstākus datu pārraides ātrumus, bet tam arī vajadzēs attiecīgu pārējo tīkla tehniku (maršrutētājs, tīkla kartes datoros).

    Šoreiz QNAP TS-253D apskatīsim no šī NAS piedāvātā iespēju klāsta, un QNAP ir parūpējies, lai mājas un ofisa lietotājiem būtu plašs funkciju kopums darbam un arī izklaidei.

    Reklāma

    QNAP TS-253D nav parasts mājas vai neliela ofisa NAS, tam ir PCIe pieslēgvieta, kurai var pievienot 10 GbE paplašinājuma karti vai arī iespēju uzstādīt vēl divus NVMe SSD tipa diskus. Jau standartā QNAP TS-253D ticis pie HDMI 2.0 pieslēgvietas, kas prot uz displeju izvadīt īstenu 4K video.

    QNAP TS-253D var papildināt ar QM2-2P-344 paplašinājuma karti, kurai iespējams pievienot divas 2280 PCIe NVMe atmiņas, kā arī pie mums QNAP TS-253D atbrauca ar diviem WD Red Pro WD120EFAX 12 TB cietajiem diskiem un divām WD Black SN750 2280 PCIe NVMe tipa atmiņām. QNAP TS-253D-4G ir aprīkots ar 4 GB RAM, bet ir brīvs vēl viens RAM slots, vari operatīvo atmiņu dubultot.

    Izskats un uzbūve

    QNAP TS-253D darbina Intel Celeron J4125 četru kodolu 2.0 GHz procesors (līdz 2.7 GHz) kopā ar 4 GB SO-DIMM DDR4 (1 x 4 GB; max 2 x 4 GB RAM). Ierīcē vari izvietot divus 3.5 vai 2.5 collu SATA 6 Gb/s cietos diskus. QNAP TS-253D ir divas USB 3.2 Gen 1 (10 Gbps) un trīs USB 2.0 pieslēgvietas, viena HDMI 2.0 (4096 x 2160 @ 60 Hz) pieslēgvieta un divas 2.5 Gigabit Ethernet pieslēgvietas.

    Bez cietajiem diskiem QNAP TS-253D sver 1.55 kg un tā izmēri ir 168 × 105 × 226 mm. QNAP TS-253D papildus aprīkojams ar jau minēto QM2-2P-344 paplašinājuma karti NVMe atmiņām vai arī šo PCIe pieslēgvietu izmantot 5 Gigabit Ethernet vai pat 10 Gigabit Ethernet paplašinājuma kartes pievienošanai. Paplašinājuma karšu ievietošanai būs nepieciešams skrūvgriezis.

    Klāt iespējams piepirkt arī QNAP RM-IR004 tālvadības pulti, ja QNAP TS-253D NAS slēgsi ar HDMI vadu pie televizora vai lielāka izmēra monitora filmu baudīšanai.

    Priekšpusē izvietota Power poga, LED indikatoru gaismiņas un viena no ātrajām USB pieslēgvietām ar fizisku pogu ērtai datu kopēšanai no ārējās atmiņas. Aizmugurē redzama arī atvere aktīvajai dzesēšanas sistēmai ar 70 mm ventilatoru. Ja jau reiz par dzesēšanu, tad jāatzīmē, ka tā ir klusa, cieto disku darbība ir daudz skaļāka par dzesēšanas sistēmu.

    QNAP TS-253D ir metāla šasija un visai kvalitatīvi plastmasas dekoratīvie paneļi. Priekšpuse, kas slēpj aiz sevis HDD, ir daļēji caurspīdīga, to vietā notur magnēti un drošības slēdzis. Ražotājs arī norāda, ka NAS ar ievietotiem HDD darbojas ar aptuveni 12.45 W. Aptuveni tik pat elektrību varētu tērēt mājas lietotājiem paredzēts Wi-Fi 5 maršrutētājs.

    OS un lietotnes

    QNAP TS-253D darbina uz Linux bāzes veidota QTS operētājsistēma ar HTML saskarni. Ja nekad neesi redzēji, kā tieši izskatās NAS operētājsistēmas, vari izmēģināt QNAP QTS operētājsistēmu šajā vietnē. QTS operētājsistēma neizskatās super moderni, bet tā darbojas ātri un ir gana sakārtota un loģiska.

    QTS operētājsistēma piedāvā visai plašu lietotņu klāstu, to skaitā ir arī DLNA servera lietotne, kas ļauj, piemēram, uz televizoru straumēt QNAP TS-253D noglabāto audio un video saturu. Neiztrūkstoši te atrodama arī Plex mediju atskaņotāja/ servera lietotne, kā arī Roon servera lietotne, kas ļauj straumēt CD kvalitātes mūziku. Lietotņu sarakstā ir pat Spotify un Libre Office, kas ļauj QNAP TS-253D izmantot pat nelieliem ofisa darbiem.

    QNAP TS-253D vari izmantot kā datu glabātuvi videonovērošanai, e-pasta uzturēšanai un pat darbināt WordPress mājaslapu, bet šur tur parādās informācija, ka QNAP neatjaunina WordPress pietiekami ātri, kas var radīt drošības draudus.

    Qsync

    Qsync ir QNAP izstrādātā programma darba grupai, tā sinhronizē saturu starp datoriem, viedtālruņiem un NAS. Qsync izmanto drošu SSL savienojumu, turklāt Qsync piedāvā ne tikai iespēju datu sinhronizēšanai, bet arī tiek saglabātas pēdējās 64 versijas katrai izmainītajai datnei, lai būtu iespējams atgūt netīšām dzēsto informāciju.

    Qsync nodrošina dalīšanos ar datiem arī ar saites nosūtīšanu e-pastā. Qsync var izmantot klienta lietotne ir pieejama Windows, Mac, Ubuntu, Android un iOS operētājsistēmās.

    Hybrid Backup Sync

    QNAP Hybrid Backup Sync nodrošina dažāda veida rezerves kopiju veidošanu un ētru sadarbību starp Windows, Mac, viedtālruņiem, kā arī neskaitāmiem mākoņdatu pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, Google Drive, OneDrive, Microsoft 365, Google Workspace u.c.

    QNAP Hybrid Backup Sync izmanto SMB, FTP, Rsync un citus protokolus, lai klienta datorā nenāktos uzstādīt lieku programmatūru. Hybrid Mount piedāvā datoram pievienot mākoņdatu krātuves kā lokālus diskus.

    QNAP NAS kā izklaides rīks

    QNAP TS-253D ir ērti izmantojams kā mājas izklaides rīks. Ierīce piedāvā iespēju veikt dažādas lejupielādes, video straumēšanu uz TV un citām ierīcēm, vari arī QNAP TS-253D ar HDMI vadu pievienot pie TV vai datora monitora, lai skatītos 4K filmas.

    Google Photos no šī gada jūnija pārstās dot bezmaksas vietu fotogrāfiju ielādei un uzkrāšanai, te var nākt talkā QNAP TS-253D ar QNAP QuMagie programmu, kas izmanto mākslīgo intelektu, lai atpazītu fotogrāfijās redzamo un ļautu izmantot dažādu filtrus pēcāk foto meklēšanai. Filtri piedāvā atlasīt dažādas atrašanās vietas, cilvēkus, dzīvniekus utt. QuMagie programmu no sākuma jāuzstāda NAS, pēc tam sāk darboties lietotne viediereīcē.

    Multimedia Console ir jau iebūvēta lietotne QNAP TS-253D, kas pati savāc datus par NAS esošajiem foto, video un mūzikas datnēm. Multimedia Console veido tā dēvētos thumbnails nelielos priekšskata attēlus, sakārto datnes un veic arī pārkodēšanu (transcoding), ja tā ir nepieciešama.

    Photo Station ir NAS uzstādāma lietotne, kas sadarbojas ar Qphoto viedierīču lietotni. Photo Station organizē, sakārto fotogrāfijas, veido to nelielos priekšskata attēlus, ļauj fotogrāfijas dažādi atfiltrēt. Photo Station var ērti pārvaldīt citiem cilvēkiem nosūtītos attēlus, veidot slaidšovus, pievienot fona mūziku, pārejas efektus u.tml.

    Mobilās lietotnes

    Izstrādātas arī vairākas mobilās lietotnes, kas atvieglos lietotāja ikdienu. Viena no tām ir QNAP NAS pārvaldības un informācijas rīks Qmanager – vari savā viedtālrunī redzēt gandrīz visu, kas notiek ar QNAP TS-253D.

    Qphoto, Qmusic un Qvideo mobilās lietotnes parūpēsies par attiecīgi fotogrāfiju, mūzikas un video arhīva pārskatīšanu un atskaņošanu. QNAP TS-253D spēj sadarboties arī ar AirPlay un Chromecast ierīcēm, straumējot mūziku, foto un video. Cik paskatījos, tad vienīgi MKV konteineri Qvideo nav pa zobam, visu citu Qphoto, Qmusic un Qvideo mobilās lietotnes atpazīst.

    Download Station atbild par dažādu datņu ielādi, to vari pārvaldīt attālināti no viedierīces lietotnes. Download Station atbalsta torrentu meklēšanu, magnet saites, privātus torrent trakerus un proxy izmantošanu. Seriālu mīļotājiem ir RSS izmantošanas iespējas.

    Nobeigumā

    Šoreiz apskatījām tikai niecīgu daļu no QNAP TS-253D NAS iespējām, kas vairāk attiecas uz mājas lietotājiem. QNAP piedāvā arī lētākus NAS, kas varētu mājas lietotājam būt nedaudz vilinošāki par QNAP TS-253D, jo šim NAS ir iespējams pievienot papildu ātras NVMe atmiņas. 10 gigabitu tīkla karte mājas lietotājam ir cenas ziņā visai neaizsniedzams sapnis, bet 2.5 gigabitu tīkla izbūve mājās vairs nav nekas tāls un nesasniedzams. ASUS un citi ražotāji mājas lietotājiem jau kādu laiku piedāvā bezvadu maršrutētājus ar 2.5 gigabitu pieslēgvietu, tāpat augstākas klases galddatoru sistēmplatēs jau nāk 2.5 gigabitu pieslēgvieta. Protams, tas viss sanāk dārgāk par ierasto gigabitu.

    QNAP TS-253D NAS izskats un uzbūve ir tieši tāda, kādu no maza ofisa vai mājas lietotāja ierīces varam sagaidīt – metāls ir tur, kur tam jābūt, plastmasa ir kvalitatīva un viss nostrādāts precīzi. Aktīvā dzesēšana strādā visu laiku, bet to var dzirdēt tikai tad, kad atrodies metru no QNAP TS-253D.

    Es pats savu NAS ierīci turu paslēptu no acīm, bet QNAP TS-253D NAS var nākties turēt kādā redzamākā vietā, ja izvēlēsies to saslēgt kopā ar televizoru, izmantojot HDMI vadu.

    Man patika, ka QNAP TS-253D NAS ir vienkārši uzstādīt, atliek tikai vadīties pēc vienkāršas instrukcijas, kas uzlīmēta uz ierīces sāna. Visas iespējas, kas tiek uzstādītas papildu, pavada vienkāršota instrukcija. Ja kaut kas ir jāuzstāda vēl bez pamata lietotnes, tad arī par to QNAP pabrīdina un nodrošina visas saites uz lietotnēm.

    Ja QNAP TS-253D NAS grasies izmantot kopā ar televizoru, noteikti padomā par tālvadības pults iegādi – būs ērtāk.

    Īpašās QNAP NAS ierīču cenas Dateks.lv internetveikalā:

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Lauris
    07.05.2021 13:42

    Šobrīd jau nedaudz nožēloju Synology NAS iegādi pirms pāris gadiem, jo tie par līdzīgu cenu nepiedāvā 2.5Gbit. Aktīvai lielu failu glabāšanai ai kā noderētu.

    Last edited 2 years ago by Lauris Volfs
    digitalk
    07.05.2021 14:06
    Reply to  Lauris

    ja tu Synology izmanto vairāk par failu glabāšanu, tad nevajag nožēlot. appu izvēle un konfigurācijas ērtums ieliek Knapam vienos vārtos.

    Mahmuds
    07.05.2021 19:12

    Jau gadus 3 izmantoju WD MyCloud Ultra. Pilnīgi iztieku ar 1Gb/s pieslēgumu. Pēc HDMI absolūti nav vajadzības, 4k filmas SmartTV mierīgi atskaņo pa LAN. FLAC mūzikas atskaņošanai Yamaha resīverim vispār pietiek ar Wi-Fi. Softs gan varētu būt advancētāks, bet kad pierod, ir OK. Par to cena ar 4GB HDD WD RED bija ap 270€.

    digitalk
    08.05.2021 07:40
    Reply to  Mahmuds

    *4TB HDD :)

    Mahmuds
    08.05.2021 09:40
    Reply to  digitalk

    Vainīgs, protams, ka 4TB!

    rudzu rikas
    09.05.2021 12:43

    Pirmais uz ko es skatos NAS ierīcei, lai nebūtu nekādu stulbu ventilatoru. “Darbojas klusi” manā sarakstā jau sen kā “neiet krastā” . Vajag pilnībā fanless risinājumu. Klusums rullē. Tiem, kas teiks, ka hdd jau arī izdod troksni – var ielikt ssd un kaifot. Jā tas būs dārgāk. PO. Manā gadījumā tas ir to vērts.

    Krotow
    09.05.2021 13:30
    Reply to  rudzu rikas

    Ir otrs daudz izplatītāks un lētāks variants – NAS kasti nolikt aiz sienas, kur to nedzird.

    10.05.2021 23:14
    Reply to  rudzu rikas

    Varu apgalvot ka tas ventilators ir klusāks par hdd. Naktī no 2m attāluma uz dzirdi nav iespējams noteikt ieslēgts vai nē (ja izmanto ssd)

    digitalk
    11.05.2021 00:22
    Reply to  Qurious

    tas ir pie >80% noslodzes? jo man ir pretēji piemēri ar tiem mazajiem ventilatoriņiem.

    11.05.2021 08:30
    Reply to  digitalk

    Ts-253be modelis. Gan 100% tranfer rate, gan 100% cpu utilisation. Ventilatoru nedzird. HDD iegriešanās un galviņu tarkšķis ir 10x skaļāks pasākums.

    digitalk
    11.05.2021 10:07
    Reply to  Qurious

    tātad uz pilnu slodzi, tas labi.

    10.05.2021 23:09

    Gribētos zināt cik ātri šis spēj atpakot 12Tb fotogrāfijas kur katrs fails savā 7z arhīvā ar paroli :)
    Kristap, pastāsti par Qlocker, ja jau sāki par qnap..

    KKTK
    11.05.2021 08:44
    Reply to  Qurious

    Kādu vēsturisku traumu pēc vispār bildes ir jāzipo?

    Last edited 2 years ago by KKTK
    Reklāma