Web Analytics
More
    Reklāma

    Dell Latitude 7410 biznesa klases klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Šoreiz pie mums atbraucis īstens biznesa klases darba zirgs Dell Latitude 7410, turklāt šis nav nekāds pseido-biznesa klases modelis ar divām USB Type-C pieslēgvietām, kam vēl klāt jāpiepērk ir sauju ar adapteriem vai salīdzinoši dārgu Type-C dokstaciju, lai datoram varētu pieslēgt ārējo monitoru un peli.

    Dell ar Latitude 7410 tieši konkurē ar HP, Lenovo un arī pāris citi ražotāji īstenajā biznesa klasē, kur ID karšu nolasītājs un pilna izmēra HDMI izeja ir obligāta prasība, lai tavu ierīci ņemtu par pilnu. Dell Latitude 7410 ir arī vieta SIM kartei, divas parastās USB Type-A pieslēgvietas, divas Type-C pieslēgvietas un pat microSD kartes lasītājs.

    Reklāma

    Protams, neiztikt bez lieliskas tastatūras, laba ekrāna un pirkstu nospiedumu nolasītāja, kas arī piederas biznesa klasei. Tomēr man ar Dell Latitude 7410 kaut kas pietrūka, lai bez minstināšanās teiktu, ka šis ir tas vienīgais un īstais biznesa klases klēpjdators, kas varētu nākotnē nonākt manā īpašumā.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i7-10610U (1.8 – 4.9 GHz)
    • Videokarte: Intel UHD Graphics for 10th Gen Intel Processors
    • RAM: 16 GB DDR4 2666 MHz SO-DIMM, uzlodēts uz pamatplates
    • Ekrāns: 14 collas, VA, 1920 x 1080, 16:9, 60 Hz, anti-reflective, 300 cd/m², 72% NTSC, 1000:1
    • SSD: 512 GB NVMe PCIe
    • Pieslēgvietas: 2x USB Type-C ar DisplayPort un PowerDelivery, 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A,  1 x austiņu pieslēgvieta, 1x microSD, ID karšu lasītājs (SmartCard Reader), SIM karte, HDMI 2.0
    • Bezvadu savienojumi: Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.1
    • Izmēri: 321.35 x 208.69 x 19.33 mm
    • Svars: 1.33 kg
    • Akumulators: 52 Wh Li-Po
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi un pirkstu nospiedumu lasītājs
    • Programmatūra: Dell
    • Cena: apskatam saņemtais modelis ar Core i7, 512 GB SSD tipa atmiņa un 16 GB RAM maksā ap 1950 eiro; i5-10310U, 8 GB RAM, 256 GB SSD maksā no 1310 eiro

    Izskats un uzbūve

    Neesmu super izlaidies un snobisks tips, bet par samaksāto naudu tomēr šo to pretī saņemt ir neliela vēlme. Un vismaz uzbūves un izvēlēto materiālu ziņā man un Dell vēlamais iespaids par gandrīz 2000 eiro klēpjdatoru nav uz vienas nots. Visā klēpjdatora uzbūvē izmantota tikai plastmasa, uz Latitude 7410 vāka redzam oglekļa šķiedras rakstu, bet šis raksts nešķiet īsts. Ar naža galu vaļā nekasīju un nepētīju, bet vāks ir pārāk mīksts, lai tas būtu veidots no oglekļa šķiedras.

    Otrā lieta, kas mani no uzbūves viedokļa dikti satrauktu, ir Latitude 7410 tieksme karst un potenciālā procesora nodzesēšanas nespēja. Gods kam gods, bet Latitude 7410 ikdienā un pat mazāk prasīgos veiktspējas testos nepārkarst un tikai retu reizi parādās tā dēvētais thermal throttling, toties klēpjdatora ārpuse uzkarst līdz nejaukām temperatūrām.

    Cik novēroju, tad prasīgāku veiktspējas testu laikā, atjaunojot Windows un citos smagākos darbos datora virspuse pie Esc un Tab taustiņiem uzkarsa līdz 52 grādiem, bet apakšdaļa karsa līdz gandrīz 56 grādiem, kas vairs nav pat nekomfortabla temperatūra. Jāņem vērā, ka jau 38 grādu vannas ūdens šķiet karsts. Vasarā varētu būt gaidāmi pavisam nelāgi piedzīvojumi.

    Tagad pieķersimies pie pozitīvajiem novērojumiem – Latitude 7410 ir perfekti nostrādātas eņģes, klēpjdatoru iespējams atvērt ar vienu roku, turklāt datoru var atvērt par 180 grādiem un vēl nedaudz. Arī 1080p tīmekļa kamerai paredzēts neliels, nosedzošs vāciņš, kā tas piederas biznesa klases klēpjdatoram. Latitude 7410 tiek lādētas ar salīdzinoši maza izmēra USB Type-C lādētāju, tātad arī te viss ir labākajās tradīcijās ieturēts.

    Latitude 7410 ir 2x 2W skaļrunīši, tie darbojas vairāk nekā pieņemami, te konkurentiem būtu jāpamācās no Dell.

    Kopumā jāsaka, ka Latitude 7410 uzbūve ir veidota tikai no plastmasas un, iespējams, oglekļa šķiedras, bet tā nešķiet īsta. Konkurenti (piemēram, HP EliteBook G6 un G7) savus līdzīgas cenas, aprīkojuma un klases klēpjdatorus būvē gandrīz tikai no metāla, klēpjdatori ir stingrāki un vēsāki. Lenovo datori mēdz būt nedaudz robustāki, kā arī Lenovo ir pāris slepenie ieroči – absolūti lieliska tastatūra un ThinkPad X1 Carbon sērija, kas ir ļoti līdzīgā cenā ar Latitude 7410.

    Ja uzskatām, ka Latitude 7410 vieta ir birojā uz galda un šo biznesa klases klēpjdatoru paredzēts aiznest tālākais līdz blakus telpai, kur atrodas projektors, tad viss ir kārtībā. Bet no mobilitātes viedokļa te būtu, kur augt.

    Interesants šķiet Dell apgalvojums, ka Latitude 7410 tiek izmantotas ūdens bāzes krāsas, kas ir mazāk kaitīgas dabai un darbiniekiem.

    Klēpjdators tika atsūtīts kopā ar Dell Mobile Adapter Speakerphone, kas tiek dēvēts par pasaulē pirmo USB Type-C skaļruni zvaniem un video konferencēm. Ierīce darbojas arī kā sava veida dokstacija, tam iespējams pievienot HDMI, USB un pat veikt klēpjdatora uzlādi ar USB Type-C 90 W.

    Dell Mobile Adapter Speakerphone ērti ar USB Type-C pievienojams arī pie Dell U2419HC, U2520D, U2719DC, U2719DCE, U2720Q, UP3017Q, U3219Q, U3419W, U3818DW, U4320Q, U4919DW, P2219HC, P2419HC, P2421DC, P2719HC, P2720DC, S2718D un S2719DC monitoriem.

    Ekrāns

    Latitude 7410 ir matēts 14 collu ekrāns ar 1920 x 1080 izšķirtspējas VA matricu, turklāt tiek solīts, ka ekrāns ir ar zemu enerģijas patēriņu. Biznesa klases klēpjdatoram šis VA ekrāns šķiet ļoti iespaidīgs, tas rāda glītas melnās krāsa un kontrastainu attēlu. Jāņem arī vērā, ka VA ekrāniem nav vai gandrīz nav tā dēvētā backlight bleed, kas rada vēl labāku iespaidu par Latitude 7410 ekrāna kvalitāti.

    Ekrāna ziņā Latitude 7410 noteikti vienos vārtos saliek konkurentus (tos pašus jau nedaudz augstāk minētos HP un Lenovo) ar IPS ekrāniem, bet te HP var spert pretī, piedāvājot HP Sure View Integrated Privacy Screen, kas ir tīri labs nu jau pēdējā paaudzē IPS ekrāns ar iespēju aktivizēt minimālus skatu leņķus, lai kāds neglūnētu pār plecu tavās darba lietās.

    Ap Latitude 7410 ekrānu ir gana šauras apmales, te HP noteikti paliek kaunā, jo vismaz HP EliteBook G6 un pat G7 sērijā ekrāna apmales ir tik grandiozas, ka šis 16:9 ekrāna klēpjdators vairāk atgādina no ārpuses 16:10 malu attiecības ekrāna klēpjdatorus.

    Kopumā jāsaka, ka Latitude 7410 ekrāns ir pamatīgs un trekns pluss, tik glītu krāsu atveidi biznesa klasē nebiju gaidījis.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Latitude 7410 izmanto salīdzinoši augstus taustiņus, kas varētu daudziem patikt. Taustiņu izmērs ir ļoti ērts, arī rakstīt ar tiem ir patīkami, neko daudz vairāk no klēpjdatoru tastatūrām sagaidīt nav iespējams. Blakus Del taustiņam ir neliels Power taustiņš, bet tas ir nedaudz zemāks un mazākas formas, ikdienā ne reizi nesajaucu Del ar Power, tātad te viss ir pareizi izdarīts.

    Tastatūrai ir balti zilgans divu līmeņu izgaismojums (2 dažādi spilgtumi un izslēgts), izgaismojums ir gandrīz vienmērīgs, bet no sēdpozīcijas var redzēt, ka zem F1… F12 taustiņu rindas tomēr izgaismojums vairāk redzams zem taustiņiem.

    Arī skārienpaliktnis ir ļoti tuvu tam, lai to dēvētu par izcilu – tas nav bezjēdzīgi novirzīts uz kādu sānu, nav arī izdalītu peles taustiņu, kas var samazināt skārienpaliktņa laukumu.

    Power taustiņā ieslēpts pirkstu nospiedumu nolasītājs, kas ir neliels, bet patīkams bonuss. Latitude 7410 ir arī iespēja piepirkt klāt ar Windows Hello saderīgu infrasarkano staru kameru ātrai Windows 10 atslēgšanai, bet izmēģināšanai saņemtajam datoram šādas kameras nebija.

    Akumulators

    Latitude 7410 ir mērenas ietilpības 52 Wh akumulators ar ExpressCharge, kas nodrošina 35% uzlādi 20 minūšu laikā un vienas stundas laikā Latitude 7410 varēsi uzlādet no nulles līdz 80%.

    Dell programmatūrā varēsi arī iestatīt maksimālo vēlamo akumulatora uzlādes līmeni, turklāt Dell ļauj lietotājam pašam izvēlēties, cik tālu jāuzlādē akumulatoru. Citi ražotāji piedāvā 100%, 80% un 60% maksimālās uzlādes līmeņi, bet Dell vari iestatīt jebkādas vērtības, kad sākt un kad nobeigt akumulatora uzlādi.

    Tiek arī minēts, ka akumulatora darbības laiku regulē mākslīgais intelekts, kas prot inteliģenti atslēgt nevajadzīgās, enerģiju tērējošās iespējas. Piemēram, mākslīgais intelekts prot atslēgt Bluetooth un pieregulēt ekrāna spilgtumu.

    Ar vienu uzlādi Latitude 7410 nodzīvos aptuveni 9 līdz 13 stundas atkarībā no klēpjdatora pielietojuma. PCMark 10 Battery tests Modern Office uzrādīja gandrīz 11 stundas.

    Veiktspēja

    Sintētiskās veiktspējas testos Latitude 7410 veicās drīzāk viduvēji, bet te droši vien jāvaino ir klēpjdatora vājo dzesēšanas sistēmu. Ik pa laikam šķita, ka veiktspējas testiem vajadzēja būt kādu nieku labākiem, bet mums iepriekš nav bijis tieši šāds Intel Core i7-10610U procesors, neviens neko arī par uzlodētajiem RAM atmiņu ātrumiem nevēsta. Jāatceras gan, ka nemeklējam te geiminga datora jaudas, bet stabilitāti ikdienas darbiem.

    Klēpjdators aprīkots ar Western Digital PC SN520 NVMe SSD tipa atmiņu, pēc ražotāja datiem tiek solīta līdz 1700 MB/s nolasīšanas un ieraksta ātrumi. Šoreiz atmiņa uzrāda solītos ātrumus – ap 1750 MB/s nolasīšanas un gana augstu 1460 MB/s ieraksta ātrumu. AS SSD, protams, ir mazāk vēlīgs pret atmiņas ātrdarbību. Latitude 7410 sasniedz solīto, bet mūsdienās šie nav nekādi grandiozie ātrumi.

    Diemžēl LatencyMon testam Latitude 7410 cauri netika desmit reizes pēc kārtas. Turklāt LatencyMon uzrādīja problēmas jau uzreiz pirmajās 10… 20 sekundēs. LatencyMon tests tika veikts korekti ar atspējotu Wi-Fi un nebija aktivizēti nekādi veiktspējas režīmi Dell programmatūrā. Te, iespējams, vainot varētu kādu moderno enerģijas taupīšanas iespēju (iepriekš piesaukto mākslīgo intelektu, kas regulē klēpjdatoru darbību, bet šis gan vairāk attiecas uz akumulatora darbību, nevis klēpjdatora darbību no elektrotīkla). Jaunu un zaļu BIOS te vainot nevarēs, jo Latitude 7410 ir pārdošanā jau vismaz pusgadu, šādas ražotājam lietas būtu jānovērš.

    Ikdienas darbos nekādas dīvainības ar ātrdarbību nevar novērto, Latitude 7410 darbojas tieši tā, kā to varētu gaidīt no klēpjdatora ar svaigu Intel procesoru un SSD tipa atmiņu ar 1700 MB/s nolasīšanas ātrumiem. Jāatceras arī, ka te ir runa par biznesa klasi, nevis par spēlēm paredzētu klēpjdatoru.

    Nobeigumā

    Dell Latitude 7410 manās acīs ir visai viduvējs biznesa klases klēpjdators, kad paskatāmies uz tā cenu un konkurentu piedāvātajiem labumiem līdzīgā un pat zemākā cenā. Lielākos mīnusus pie manis Latitude 7410 izpelnījās ar plastmasas korpusu un korpusa uzkaršanu pie prasītākiem darbiem. Klēpjdatora silšana ar kreiso roku pie Esc un Tab taustiņiem jūtama arī darbojoties no akumulatora. Iepriekš tikai vienu reizi esmu saskāries ar klēpjdatoru, ko nebija iespējams turēt klēpī tā uzkaršanas dēļ, bet toreiz tas bija aprīkots ar GTX 1070 videokarti. Kad Latitude 7410 atvieno no elektrotīkla, klēpjdators uzvedas daudz vēsāk un klusāk, bet ne ideāli.

    Man visai labi patika Latitude 7410 ekrāns ar VA matricu, kas noteikti ir labāks par ierastajiem, vājajiem (kā ražotājiem tos patīk dēvēt) IPS-level ekrāniem konkurentos. Blakus nolikts HP EliteBook izskatījās kā aprīkots ar TN matricu, atšķirība bija visai manāma melnajās krāsās un krāsu sulīgumā. Tāpat tikai labus vārdus var sacīt par Latitude 7410 tastatūru, jo tā nav iežmiegta super plānā korpusā. Taustiņu gājiens ir varbūt nedaudz garāks par to, ko varētu sagaidīt no klēpjdatora, bet šī neteikti nav sūdzība par taustiņiem. Protams, ir ļaudis, kuri dod priekšroku Apple tipa seklajam taustiņu gājienam, un man nav nekādu iebildumu pret šo patiku, bet pats es tādus no laba prāta nelietotu.

    Latitude 7410 akumulatora darbība un veiktspēja ir aptuveni tajā līmenī, ko sagaidu no biznesa klases klēpjdatora. Nedrīkst piemirst, ka Latitude 7410 ir viss nepieciešamais pieslēgvietu un drošības iespēju klāsts, lai šo varētu dēvēt par īstenu biznesa klases datoru. Lietotājam nenāksies apkarināties ar neskaitāmiem dārgiem un ne vienmēr ideāli strādājošiem USB Type-C adapteriem.

    Patika

    • sulīgs VA ekrāns
    • plašs pieslēgvietu klāsts
    • ērta tastatūra
    • visai laba uzbūve (ja salīdzina ar citiem plastmasas korpusu datoriem)

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • mēdz jūtami uzkarst un trokšņot
    • šādā cenā gribētos metāla korpusu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Alberts Kviesis
    18.03.2021 13:48

    Ieraugot saspiesto virziena taustiņu bloku, jau rodas jautājumi. Dizaineru un marketologu kompromiss, bet funkcionāli nejēdzīgi. Ekrāna izšķirtspēja laba, bet kopā ar ciparu bloka neesamību un 14-collām, atkal rodas jautājums – kam tad dators īsti piemērots? Kā biznesa rakstāmmašīna? Šādas klases datoriem piedien ekrāns ar taustes atbalsta funkciju (labs pluss), bet summa par šādu ierīci nav adekvāta. Secinājums – par EUR 1000 saņem DELL rakstāmmašīnu

    Alberts Kviesis
    18.03.2021 14:08

    Pirms 7 gadiem pirktais DELL Inspiron 5737 17R, kam papildus ielikts 1TB SSD, izpilda savas funkcijas lieliski. Bija pirkts par EUR 900. Šķiet laiks ir apstājies un mūsdienās, lai iegādātos labu portatīvo (nekožot elkoņos par f-jām), nākas pie kases atstāt jau vismaz EUR 1500,00+

    Māris
    18.03.2021 19:36

    7410 gan nāk arī ar alumīnija korpusu.
    Drīz jau būs 7420 modelis un šis iet uz EoL.

    davix
    19.03.2021 10:28

    Interesanti, ka pēc parametriem ja salīdzina ar i5 modeli, tad līdzīgs kā piemēram Lenovo E14 (Gen2) nopērkams par EUR 850. E14 būs mazāk pieslēgvietu un nebūs SD reader, toties alumīnija korpuss, 11 nevis 10 paaudzes procesors, ūdens aizsardzība klaviatūrai, pirkstu nospiedumu lasītājs. Ar ko īsti labāks, lai maksātu klāt pa virsu ap EUR 500?

    0952
    19.03.2021 11:16
    Reply to  davix

    alumīnija korpuss jau nu noteikti nav nekāds pluss, manās acīs – tas vairāk jūsmiņiem, nevis tiem, kam laptops ir darba rīks. skrāpējas, krītot var sabuktēt un ziemā nepatīkami vēss uz tausti (ja kāds laptopu izmanto, turot uz ceļiem…tādi ir?).
    11th gen arī tāds papagailis, ūdens klaviere – blogeriem, kas kafijas krūzi cilā apkārt kompim nevis izdzer to, atraujoties no sava superbloga (es pat nepazīstu nevienu, kas būtu ielējis kautko klavierē).
    pirksta skaneris laikam ir vērtīgāks par jebkuru no šiem sīkumiem, īpaši ja korp. politika ātri bloķē un nākas to atbloķēt 101x dienā, bet te jau runa par individ. lietošanu.

    davix
    19.03.2021 12:11
    Reply to  0952

    Protams katram savs skatījums. Bet tāpat paliek jautājums, kas veido 500 EUR starpību un vai tas ir tā vērts? Ja tikai zīmols, vai tiešām DELL kotējas augstāk kā Lenovo?

    Alumīnijs vienmēr būs izturīgāks par plastmasu, kā jau minēji: “var sabuktēties” – bet ne saplīst. Par vēsumu ziemā pilnīgi piekrītu, tas gan jūtams.
    Ūdens drošāka klaviatūra ir kā papildus drošības ekstra un tās ne-/ esamību novērtēs varbūt reizi mūžā, ja kas tiešām izlīs.

    KKTK
    21.03.2021 10:24
    Reply to  0952

    Ha! Kādā Zviedru starpkontinentālā korporācijā, tieši pirkstu nolasītāji ir bloķēti laptopos. Gan jau ir atrasta iespēja tos apmuļķot.

    Reklāma