Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Nu gan ir laiki pienākuši – es tūlīt pateikšu kaut ko labu par tā dēvēto divi-vienā klēpjdatoru. Iepriekš redzēti daži līdzīgas idejas par 360 grādiem atveramie klēpjdatori, kuru uzbūve galīgi nemaz neuzrunāja, jo jau jaunam klēpjdatoram eņģes šķita kā būtu lietotas vismaz piecus gadus.

    ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) ir viens no ASUS ZenBook sērijas atjaunotajiem tā dēvētajiem ultrabukiem, turklāt šim datoram iespējams izvēlēties arī OLED skārienjutīgu ekrānu. ZenBook Flip 13 iekšās pukst visai silta Intel Tiger Lake sirds, kas nebūtu mana pirmā izvēle klēpjdatoram, bet diemžēl klēpjdatoros ar AMD procesoru kopā iegūt Thunderbolt ir maz cerību.

    Reklāma

    Man patīk, ka ZenBook Flip 13 visai plānajā korpusā atradusies vieta pilna izmēra HDMI izejai un arī vienam kantainajam USB Type-A, bet klēpjdatorā neatradīsi 3.5 mm austiņu pieslēgvietu, to vari iegūt tikai ar līdzi doto USB Type-C pāreju, kas nav neko ērts risinājums.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: Intel Core i5-1135G7 (2.4 – 4.2 GHz)
    • Videokarte: Intel Iris Xe Graphics
    • RAM: 8 GB SO-DIMM 2133 MHz LPDDR4X
    • Ekrāns: 13.3 collas, FHD (1920×1080), OLED, glancēts skārienekrāns, NanoEdge (90% ekrāna attiecība pret kopējiem izmēriem)
    • SSD: 512 GB NVMe PCIe Gen3
    • Pieslēgvietas:  2 x Thunderbolt 4 USB Type-C (līdz 40 Gbps), 1 x USB 3.2 Gen 1 Type-A (5 Gbps), 1 x HDMI
    • Bezvadu savienojumi: Intel Wi-Fi 6 802.11ax + Bluetooth v5.0
    • Izmēri: 30.50 x 21.10 x 1.19 ~ 1.39 cm
    • Svars: 1.3 kg
    • Akumulators: 67 Wh
    • Kamera: 720p ar Windows Hello
    • Papildus: baltā krāsā izgaismoti taustiņi, komplektā USB Type-C uz austiņu 3.5 mm pāreja, Windows Hello infrasarkano staru kamera, US MIL-STD 810G izturība
    • Programmatūra: MyASUS
    • Cena: apskatam saņemtais modelis pagaidām Latvijas veikalos nav atrodams

    Izskats un uzbūve

    ASUS ar ZenBook Flip 13 gājis drīzāk dārgo, bet drošo ceļu – visur izmantots metāls. Augšējais vāks, apakša un pat plaukstu atbalsta laukumi ir no metāla, kas nozīmē tikai to, ka klēpjdators nevērpjas, tas nevienā savā izpausmē nešķiet lēts. Klēpjdators ir atverams ar vienu roku, turklāt ErgoLift eņģes veidotas tā, lai atvērtā veidā tās piepaceltu ZenBook Flip 13 apakšdaļu no galda. Tādējādi tiek iegūta kādu nieku labāka dzesēšana, nedaudz ērtāka rakstīšana un arī ekrāns tiek pacelts nedaudz augstāk. Šis ir neliels, bet patīkams triks klēpjdatoram, kas atverams par 360 grādiem.

    NanoEdge ekrāna apmales ir niecīgas, tās ir 2.5 mm plānas sānos un nedaudz platākas augšdaļā, bet zem ekrāna ir tikai 1 cm plata pazodīte. ASUS izdevies ekrāna augšdaļā iemānīt arī jēdzīgu tīmekļa kameru un pat Windows Hello infrasarkano staru kameru, lai būtu ērtāk atslēgt datoru. Pirkstu nolasītāja ZenBook Flip 13 gan nav.

    Pieslēgvietu skaits ir drīzāk ar skatu uz minimālismu – klēpjdatora kreisajā sānā ir pilna izmēra HDMI un divas USB Type-C pieslēgvietas. Abas USB Type-C pieslēgvietas ir ar Thunderbolt 3, abas ir ar lādēšanu un no abām var dabūt ārā video signālu. Labajā sānā ir viena USB Type-A 3.2 kantainā pieslēgvieta un datora ieslēgšanas poga. Ieslēgšanas poga ir stīva un nekad nevari saprast, vai esi to pietiekami dziļi nospiedis.

    Ja kāds man būtu prasījis, tad Type-A pieslēgvietai būtu jābūt kreisajā pusē (vada pelei un citai perifērijai, lai tā netraucē labās rokas kustību ar peli), bet vienai no Type-C pieslēgvietām būtu vieta labajā sānā, lai dokstaciju, lādēšanu vai citus Type-C aksesuārus varētu spraust abās klēpjdatora pusēs. ZenBook Flip 13 uzlāde norit tikai ar Type-C.

    Vai kāds pamanīja, ka ZenBook Flip 13 3.5 mm austiņu pieslēgvieta ir iegūstama tikai caur Type-C pāreju? Lūk, šis man nu nemaz nepatīk. Pat jaunie MacBook Air ir atraduši vietiņu austiņu pieslēgvietai.

    Tiek solīts, ka ZenBook Flip 13 atbilst vairākiem MIL-STD-810G standartiem.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Laikam jāsaka, ka ZenBook Flip 13 (vismaz maniem rakstīšanas ieradumiem) saņem augstāko atzīmi. Izdarīts viss, lai ar ZenBook Flip 13 būtu perfekti ērti rakstīt – te nekas netraucē, visi taustiņi ir savās vietās. Tā kā datora ieslēgšanas poga ir datora sānā, tad tā nav muļķīgi izvietota Del taustiņa vietā, kā tas visai bieži gadās kompaktiem klēpjdatoriem.

    Skārienpaliktnis ir ļoti plats, tas atrodas datora vidū, nevis ir dīvaini nobīdīts uz vienu pusi, kā tas nereti gadās tā dēvētajos Windows datoros. ZenBook Flip 13 skārienpaliktnī ir arī iebūvēta cipartastatūra, bet pie tās izmantošanas ir jāpiedomā. Ideja ir forša, bet es sevi neredzu izmantojam šādu iespēju ikdienā. Iespējams, esmu vecs stagnāts. Arī skārienpaliktni man ceļas roka nosaukt par lielisku un tuvu perfektam, te tiešām nav, kur piesieties.

    Šoreiz tiešām dodu 10 punktus no 10!

    Ekrāns

    ZenBook Flip 13 šoreiz pie mums atbraucis ar 1920 x 1080 izšķirtspējas OLED skārienekrānu. Protams, skārienekrāns ir pilnīgi glancēts, bet šoreiz nevar sūdzēties par mežonīgiem atspīdumiem, tos nomāc OLED spilgtums. Tiek solīts, ka ZenBook Flip 13 ekrāns attēlo 100% sRGB un 100% DCI-P3 krāstelpas, kā arī tas ir jau rūpnīcā kalibrēts. Protams, kā jau OLED pieklājas, kontrasts tiek solīts 1:1000000.

    ZenBook Flip 13 ekrāns sadarbojas ar ASUS Pen digitālo irbuli, kā arī ASUS Pen irbulis ir saderīgs ar Windows Ink. ASUS Pen digitālajam irbulim ir 4096 piespiediena atpazīšanas līmeņi. Irbulis it kā ir magnētisks, bet tam īsti nekur nav paredzēta vieta – ne ārpusē, nedz arī kaut kur ievietošanai klēpjdatora korpusā. ZenBook Flip 13 tīmekļa vietnē norādīts, ka ne visos tirgos irbulis tiek dots līdzi.

    Tīri uz aci šķiet, ka šoreiz varēja tomēr vēlēties 1440p izšķirtspējas ekrānu, jo OLED kaut kā vairāk var redzēt atsevišķus pikseļus, kas padara 1080p izšķirtspēju mazāk baudāmu pat 13.3 collās. Iespējams, vienkārši esmu pārlieku izlaidies… Tāpat jāsaka, ka OLED ekrānu nākas turēt visai lielā pieejamajā spilgtumā. Istabā pie ziemeļu puses loga pat gribējās ekrāna spilgtumu turēt divus klikšķus no maksimuma, kamēr dienvidu puses istabā bija jāgriež ekrāna spilgtumu līdz maksimumam.

    Akumulators

    ASUS pats sola, ka ar vienu uzlādi ZenBook Flip 13 darbosies līdz 11 stundām, un tālu no īstenības viņi nav. PCMark10 Office akumulatora testā ZenBook Flip 13 uzrāda gandrīz pilnas 9 stundas (ekrāns lietojamā spilgtumā, Wi-Fi iespējots). 67 Wh akumulatoram šis ir lielisks veikums. Inteliskais MacBook Air ar 49.9 Wh sola tikai 11 stundu darbību ar iespējotu Wi-Fi, bet jaunie Apple M1 procesora Air jau sola 15 līdz 18 stundas. Klēpjdatora uzlāde aizņem aptuveni pusotru stundu.

    Programmatūra

    MyASUS lietotnē var iespējot trīs dažādus akumulatora uzlādes režīmus – lādēšana apstājas pie 60%, 80% vai pie 100%. Tāpat lietotnē ir iespēja iestatīt trīs dzesēšanas režīmus – jaudas, dinamisko un kluso režīmu. Jaudīgākajā režīmā aktīvā dzesēšanas sistēma dzirdama visu laiku. Kā mēs labi zinām, MacBook Air ar M1 procesoru nav vispār aktīvās dzesēšanas. Tikai MacBook Pro ar M1 ir aktīvā dzese. Īsāk sakot, ventilators dažkārt sāk ārdīties nevietā, bet tāpēc jau Apple aizmuka no pārlieku siltajiem Intel skāvieniem.

    ZenBook Flip 13, kā jau daudzi citi ASUS datori, ticis pie McAfee antivīrusa reklāmas lietotnes. Atsevišķam antivīrusam es jēgu neredzu Windows 10 laikos, bet lai nu paliek. Visi veiktspējas testi veikti ar uzstādītu, atjauninātu un aktīvu McAfee antivīrusu.

    Veiktspēja

    ZenBook Flip 13 saņēmis pavisam svaigu Intel Core i5-1135G7 (2.4 – 4.2 GHz) procesoru, kas nāk kopā ar Intel Iris Xe Graphics videokarti. Datoram ir 8 GB LPDDR4X RAM un 512 GB NVMe PCIe Gen3 atmiņa.

    Intel paši par savu Intel Iris Xe Graphics videokarti ir stāvā sajūsmā – ar Iris Xe varot iegūt virs 100 kadriem sekundē var CS:GO, Rocket League, Dota2 un pāris citās spēlēs. No tā dēvētajām AAA spēlēm gan izžmiegt ārā virs 60 kadriem sekundē ir maz iespējas.


    Man ir jāsaka, ka es no spēlēm pamēģināju Rocket League un nedaudz arī CS:GO, un ir jāsaka, ka spēles ir gandrīz pat baudāmas ar vidējiem vai pat vidēji augstiem vizuālajiem efektiem. Rocket League pašā sākumā kaut ko pabremzēja, bet pēc aptuveni 10 sekundēm spēle attapās un bija spēlējama. CS:GO gan prasās pēc īstena vismaz 144 Hz ekrāna un arī šis klēpjdators spēlē uzrādīja drīzāk 50… 55 kadrus sekundē ar drīzāk zemiem vizuālajiem iestatījumiem, nevis Intel solītos 100 kadrus.

    Tiek pat uzskatīts, ka Iris Xe video apakšsistēma ir vienlīdz laba vai pat nedaudz labāka par Nvidia GeForce MX350. Te jāatzīmē, ka Can You RUN It serviss nav diez ko vēlīgs pret Iris Xe, tiek teikts, ka gandrīz neviena spēle ar šo video apakšsistēmu nestrādās, bet tā varētu būt kāda savāktās statistikas nepilnība pašā Can You RUN It servisā.

    Attēls: Intel

    Interesantā kārtā MyASUS lietotnē ir iekšā arī tāds kā QoS paveids, kas prot pielāgot interneta izlietošanas prioritātes produktivitātei, video straumēšanai vai spēlēm. Ar šo iespēju nedaudz paspēlējos, bet tā arī neizjutu tās darbību.

    LatencyMon testam ZenBook Flip 13 tika cauri bez problēmām, bet smagajos veiktspējas testos un spēlēs redzam, ka dators tomēr nespēj sevi nodzesēt un parādās tā dēvētais thermal throttling.

    Klēpjdators aprīkots ar SK Hynix BC711 tipa atmiņu. Šoreiz atmiņa uzrāda lielus ātrumus – ap 3539 MB/s nolasīšanas un visai augstu 2935 MB/s ieraksta ātrumu.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis klēpjdators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 5273 punktu rezultātu, kas ir aptuveni MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un ASUS ROG Zephyrus G14 (5056) līmenis. 3DMark dati norāda, ka te šoreiz neapskatām spēlēm paredzētu klēpjdatoru, bet vēl arvien vienkāršākajās spēlēs varam sagaidīt tīri ciešamu kadru skaitu sekundē.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 4660
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 1092
    • 3DMark Time Spy: 1331
    • Cinebench R20: 1736

    Nobeigumā

    Kopumā jāsaka, ka ZenBook Flip 13 ir tieši tāds, kādu iedomājos īstenu ultrabuku ikdienā – tas nav nežēlīgi ātrs, bet savu uzdevumu paveic ideāli. Droši vien sen izvēlētos ZenBook Flip 13 ar šo Core i5 procesoru, bet prasītos 16 GB RAM. Varētu vēlēties nedaudz garāku akumulatora darbības laiku, bet viss cits te paveikts lieliski.

    OLED ekrāns noteikti pārspēj IPS ekrānus, turklāt OLED nav nekādu problēmu, kas saistāma ar aizmugures izgaismojumu. Bet OLED, visticamāk, atņem kādu stundu vai divas no klēpjdatora darbības laika ar vienu uzlādi. Un man bija sajūta, ka tomēr ar OLED ekrāns izskatās graudaināks, uz aci var izšķirt atsevišķus pikseļus, attēls šķiet mazāk ass. Biju arī no OLED ekrāna gaidījis daudz augstāku maksimālo spilgtumu. Iespējams, tas ierobežots, lai taupītu akumulatoru.

    ASUS perfekti nostrādājis eņģes, tastatūru un skārienpaliktni. Skārienpaliktnī iebūvēts cipartastatūras bloka aizvietotājs, kas varētu noderēt, ja izmanto ZenBook Flip 13 kopā ar peli. ZenBook Flip 13 kalpos gan ikdienas izklaidei, gan arī gana nopietnam darbam.

    Patika

    • ASUS perfekti nostrādājis uzbūvi un eņģes
    • Lieliska tastatūra
    • OLED ekrāns ar piesātinātām krāsām

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Pat Core i5 modelis karst un mēdz uzvesties skaļi
    • OLED varēja būt ar augstāku maksimālo spilgtumu
    • 3.5 mm austiņu pieslēgvieta tikai ar pāreju
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Pigors
    20.03.2021 19:29

    Paldies par apskatu.

    Reklāma