Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki radījuši īpašus OLED tetovējumus, kas spēj izstarot gaismu

    Jaunākie raksti

    Zinātnieki nākuši klajā ar jauna veida tetovējumiem, kurus, uzklājot uz ādas, tie mirdzēs. Tajos iestrādāta OLED – tā pati gaismu izstarojošā tehnoloģija, kas atrodama gan televizoru, gan viedtālruņu ekrānos. Gluži tāpat kā parastos pagaidu tetovējumus, arī šos iespējams vispirms uzklāt uz papīra un pēc tam uz cilvēka ādas.

    Risinājums pēc būtības sastāv no OLED ierīces, kuras biezums ir vien 2.3 mikrometri jeb mazāk kā 1/400 daļa no milimetra. To veido elektroluminiscējošs polimērs, kas iedegas, kad tiek iedarbināts elektriskais lauks.

    Reklāma

    Būtiski, ka šie tetovējumi nav tik ļoti paredzēti kā jauns modes trends, bet gan praktiskākiem nolūkiem. Kombinējot tos kopā ar citiem risinājumiem, piemēram, sviedru sensoru, iespējams novērst dehidrāciju – tetovējums iemirdzētos, šādi brīdinot par ūdens trūkumu organismā. Tiem atrastos pielietojums arī medicīnā – tetovējumi varētu izstarot gaismu, šādi reaģējot uz pacienta veselības stāvokļa izmaiņām. Tikpat labi tos varētu uzklāt arī uz pārtikas iepakojumiem, attiecīgi brīdinot par derīguma termiņa beigām. Jā, visdrīzāk šie tetovējumi būs efektīvi un praktiski izmantojami tikai kopā ar kādu citu tehnoloģiju.

    OLED tetovējums. Avots: Barsotti – Italian Institute of Technology

    Pagaidām norit šī risinājuma testēšana, un jau tagad ir skaidrs, ka nākotnē nepieciešams veikt virkni uzlabojumu, lai šie tetovējumi kalpotu vēl labāk. Taču, kas šobrīd zināms – tehnoloģijai ir arī vairākas priekšrocības – tā ir lēta, viegli un daudzveidīgi izmantojama, kā arī šie tetovējumi ir viegli nomazgājami.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma