Web Analytics
More
    Reklāma

    Garmin Index S2 viedo svaru apskats – uzzināsi par savu ķermeni krietni vairāk nekā gaidīji

    Jaunākie raksti

    Viena lieta, ko es daru un kas droši vien ir sava veida tradīcija gada nogalē, ir saraksta sastādīšana ar mērķiem, ko vēlamies sasniegt jaunajā gadā. Es neatklāšu, kādi ir mani šī gada mērķi, taču esmu diezgan droša, ka daudziem tā ir liekā svara nomešana un sadūšošanās beidzot sākt sportot. Tas nav slikti, bet, godīgi sakot, cik daudziem tas patiesi izdodas? Taču, manuprāt, viena laba lieta, kas motivē gan nedaudz vairāk pakustēties, gan ēst veselīgāk, ir svari. Un kā reiz tieši janvārī pie manis atceļojuši kompānijas “Garmin” oktobra viducī izlaistie “Index S2“, kas galīgi nav parasti svari. Tā kā viedos svarus iepriekš neesmu lietojusi, ļoti gribas izpētīt, ko tad tie rāda un paskatīties, vai tie spēj motivēt mainīt ikdienas ieradumus un sportot vēl vairāk.

    Šie “Garmin Index S2” svari kopumā ir tehniski salīdzinoši vienkāršs produkts, kas pierādās gan to uzstādīšanā, gan lietošanā.

    Reklāma

    Tehniskā specifikācija

    • Pašas ierīces svars: 2kg;
    • Izmēri: 32 x 31 x 2.8 cm;
    • Baterijas darbības laiks: 9 mēneši; izmanto 4 AAA baterijas (iekļautas komplektā);
    • Savienojumi: Wi-Fi, Bluetooth;
    • Sastrādājas ar Garmin Connect aplikāciju; tā darbosies viedtālruņos ar Android v6.0 vai vēlāku un iOS 12 vai vēlāku operētājsistēmas versiju;
    • Automātiska ieslēgšanās un izslēgšanās;
    • Maksimālais lietotāja svars: 181.4 kg;
    • Iespējams uzstādīt līdz 16 dažādu lietotāju kontus;
    • Pieejamās krāsas: balta un melna.

    Nākamā “Index” paaudze

    “Index S2” viedie svari nebūt nav pirmais šāds “Garmin” darinājums. Viedo svaru tirgū kompānija iegāja ar “Index” viedajiem svariem. Protams, ka ar “Index S2” ražotājs veicis dažas būtiskas un acīmredzamas izmaiņas gan svaru izskatā, gan funkciju izpildījumā. Piemēram, “Index” viedie svari nebija aprīkoti ar automātisku ieslēgšanos un izslēgšanos. Tiem nebija krāsains ekrāns un neuzrādīja, piemēram, svara izmaiņas – tās varēja redzēt tikai lietotnē. Iepriekšējās paaudzes “Garmin” svari arī nesaglabāja vairāk par vienu mērījumu dienā. Tas, manuprāt, ir diezgan nepraktiski, jo gribas taču redzēt, kādas izmaiņas ar ķermeni notikušas treniņa laikā. Kā var redzēt zemāk, korekcijas ieviestas arī izskatā, ierīce kļuvusi par 800 gramiem vieglāka, kas ir pat liels uzlabojums.

    Viens, divi un lietošanai gatavs

    Uz testu saņēmu “Garmin Index S2” baltā krāsā. Patiesībā tas ļoti priecē, jo melna krāsa šausmīgi pievelk putekļus un visādus netīrumus, tāpēc, ja jāizvēlas no divām krāsām, tad baltai pilnīgi noteikti dodu priekšroku. Komplektācija, ja to tā vispār var nosaukt, nav diži bagātīga. Iepakojumā atrodas paši svari, četri uzgaļi, kas pasargā no skrāpējumiem uz grīdas un lietošanas pamācība, bet kurš tādu vispār vairs lasa… Jā, vēl arī baterijas nāk līdzi, bet tās jau ir ievietotas svaros.

    Pati ierīces iestatīšana nav nekas sarežģīts, un, ja vēlies to izmantot tikai un vienīgi svara mērījumiem, izņem no iepakojuma un kāp tik virsū. Tiesa, neko citu šie svari tad arī nerādīs. Taču, ja vēlies saņemt viedo svaru sniegtās iespējas no sākuma līdz beigām, tie būs jāsavieno ar Garmin Connect aplikāciju un Wi-Fi. Lai “Index S2” spētu parādīt ko vairāk par ķermeņa svaru, lietotājam jānorāda arī savi pamata dati – vecums, dzimums, garums, kā arī vēlamais ķermeņa svars. Pēc tam atliek tikai nospiest “Reset” pogu un sākt mērīties.

    Ierīce parādīs ne tikai svaru

    Viedie svari salīdzinājumā parastajiem ir īpaši ar to, ka parāda ne tikai ķermeņa masu, bet arī visādas citādas interesantas lietas, kam ikdienā tā īsti nepievēršam uzmanību, bet varbūt vajadzētu.

    • Ķermeņa masa, turklāt salīdzina aktuālo mērījumu ar iepriekšējo + caur Garmin Connect aplikāciju var redzēt, kā svars mainījies nedēļas, mēneša un gada laikā. Tieši šī salīdzināšanas iespēja man šķiet ļoti noderīga, jo var ļoti pārskatāmi redzēt progresu un saprast, cik daudz vēl nepieciešams izdarīt, lai svari parādītu to ciparu, ko patiešām vēlamies redzēt.
    • Ķermeņa masas indekss (Body Mass Index – BMI) – svara attiecība pret ķermeņa garumu. Man personīgi šis rādītājs īsti nav vajadzīgs. Tas vairāk noderēs tiem, kuri īpaši interesējas par svara samazināšanu.
    • Tauku daudzums ķermenī – cik % no kopējā ķermeņa svara sastāda neaizstājamie tauki un ķermeņa tauku rezerves. Vēl viens, manuprāt, vērtīgs rādītājs tiem, kuri vēlas nomest lieko svaru. Arī šo var skatīties dažādos laika griezumos un salīdzināt.
    • Skeleta muskuļu masa – kāds ir pašreizējais muskuļu apjoms un kā tas mainās laika gaitā. Noderīga funkcija tiem, kuri nodarbojas ar spēka treniņiem, un jo īpaši tiem, kuri lieto visādus pulverus muskuļu masas palielināšanai.
    • Kaulu masa – arī interesanti uzzināt, bet, domāju, ka nav nepieciešams to redzēt pie katras svēršanās reizes.
    • Šķidruma daudzums ķermenī – procentuāli parāda, cik daudz no kopējās ķermeņa masas sastāda ūdens. Manuprāt, viens no svarīgākajiem cipariem, kas parāda, vai ūdens uzņemts pietiekoši vai par maz. Papētīju, ka pieaugušai sievietei optimālais ūdens daudzums ķermenī svārstās no 45% līdz 60%. Vīrietim – no 50 līdz 65%. Man tie bija vidēji 53-55% – viss normas robežās.
    • Manuprāt, visai īpatnēji, bet, balstoties uz lietotāja atrašanās vietas datiem, svari parāda arī meteoroloģisko prognozi esošajai dienai. “Garmin” norāda, ka tas palīdzot labāk saplānot savu dienu. Nu nez, var jau būt, ka kādam tas ir svarīgi, bet man šāda informācija uz svariem nav vajadzīga.

    Šos visus ciparus var skatīt gan dark mode, gan light mode režīmā. Un, ja tev šķiet, ka kāda no šīm papildus funkcijām nav vajadzīga, ar Garmin Connect lietotni to iespējams atvienot. Piemēram, man pavisam noteikti dati par gaisa temperatūru un kaulu masu nav vajadzīgi, tāpēc tos vēlāk atslēdzu.

    Lai vai kā, šķiet patiesi noderīgi, ka visu šo informāciju iespējams redzēt ne tikai īsu brīdi svaru ekrānā, bet arī aplikācijā, kur visiem datiem iespējams sekot līdzi, salīdzināt dienas, nedēļas, mēneša un gada griezumā un tā sekot līdzi savam progresam. Cilvēkam, kurš ikdienā mazāk nodarbojas ar sportu un pārāk neinteresējas par šādiem mērījumiem, droši vien pietiks ar parastajiem svariem bez šādām fīčām.

    Lai arī cik superforši nešķistu svari, kas tik smuki parāda visu kā uz paplātes, mani tomēr māc nelielas šaubas par šo skaitļu precizitāti. Ņemot vērā, ka vairuma šo rādītāju aprēķināšanai pamatā ņemts tikai lietotāja ķermeņa svars un auguma garums, nešķiet pārāk ticami, ka pēc tā vien var precīzi aprēķināt, piemēram, ūdens un tauku daudzumu, muskuļu masu. Bet nu aptuvenu vidējo ciparu, domāju, var dabūt, un iespēja redzēt progresu aplikācijā dod labu norādi par to, vai ikdienas paradumi, to maiņa nāk par labu ķermenim.

    Pilnvērtīgi izmantot var 16 lietotāji

    Nekādi nevarēju atstāt nepateiktu, ka šos “Garmin” svarus var izmantot vairāk par vienu lietotāju. Kopumā iespējams izveidot līdz 16 dažādu lietotāju profilus ģimenei, komandas biedriem, draugiem utml, dodot iespēju sekot līdzi saviem individuālajiem mērķiem un progresam. Katrs lietotājs var sinhronizēt un skatīt savu statistiku Garmin Connect aplikācijā.

    Varētu rasties jautājums, kā tad svari atpazīs, kurā brīdī kurš lietotājs tos izmanto. Primāri “Index S2” lietotājus atšķir pēc svara. Taču, ja vairākiem lietotājiem ir līdzīgs svars, it kā ar vieglu kājas piesitienu profilu var nomainīt. Atzīšos, nezinu, cik labi strādā speršanas variants, bet pēc svara atšķirībām ierīce gan pareizi pasaka, kurš lietotājs grib nomērīties. Tas ir ērti un galvenais, ka pašam nekādas papildus manuālas darbības nav jāveic.

    Cena un pieejamība

    Lai pasūtītu “Index S2” viedos svarus no ražotāja mājaslapas, nāksies nedaudz paciesties, jo pašreiz tos no šīs vietnes iegādāties nav iespējams. Taču zināms, ka tie maksā gandrīz apaļus 150 eiro. Savukārt Tet.lv šie svari gan ir pieejami un, pērkot uzreiz, būs jāšķiras no 153 eiro. Krāsu izvēle nav nekāda – pieejams tikai melnais, putekļus pievelkošais tonis. Taču, ja krāsa netraucē, tad tik ķer ciet. Tikmēr gpspro.lv “Index S2” maksā mazliet lētāk – 149 eiro.

    Kopējie secinājumi pāris vārdos

    Nezinu, vai jāizplūst garos pārdomu tekstos par šo ierīci, tāpēc tiešām pāris vārdos galvenās atziņas. “Garmin” radītie “Index S2” viedie svari man šķiet diezgan labs ieguldījums īpaši tiem, kuriem svarīgs ir veselīgs dzīvesveids vai vismaz ir mērķis tādu uzsākt. Tā kā es gandrīz katru dienu nodarbojos ar sportu, veicu kardio un spēka treniņus, bija diezgan interesanti pavērot, kā mainās, piemēram, tauku % un muskuļu masa. Tiesa, cik precīzi ir šie rādītāji, grūti pateikt, jo nebija, ar ko īsti salīdzināt. Taču tā kā man mājās ir vēl vieni svari, varēju pārliecināties, ka “Index S2” vismaz ķermeņa masas mērījumos nekļūdās. No šī risinājuma laikam man vislabāk patīk tas, ka lietotnē var ērti salīdzināt visus mērījumus dažādos laika griezumos, kas palīdz saprast, vai ir progress, ko darīt labāk, kādus ikdienas paradumus varbūt pamainīt.

    Patika:

    • Iespēja lietotnē ērti sekot līdzi mērījumiem un dažādos laika griezumos salīdzināt datus;
    • Var izvēlēties, kurus datus likt svariem rādīt un kurus nē;
    • Nav jāsatraucas par uzlādi, baterijas ir viegli nomaināmas;
    • Svarus pilnvērtīgi var izmantot vairāki lietotāji.

    Nepatika:

    • Šaubas par precīziem mērījumiem;
    • Mazliet traucēja tas, ka svari automātiski ieslēdzas tiklīdz tuvumā atrodas cilvēks;
    • Galīgi neizprotu, kāpēc vajadzētu rādīt laikapstākļus, taču pluss, ka šo funkciju var atslēgt.
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis
    15.02.2021 20:55

    Tak ne jau pēc svara un auguma nosaka pārējos parametrus. Ar elektrisko pretestību 🤦

    Juris
    15.02.2021 21:18
    Reply to  Andis

    Njā… Kāpēc svaru apsaktu veic cilvēks, kas pat nezina, pēc kāda principa tie strādā?

    Last edited 3 years ago by Juris
    Jēkabs
    15.02.2021 21:31
    Reply to  Andis

    Ķermeņa masas indekss kā reiz ir masas un auguma attiecība

    Everita
    16.02.2021 12:09

    Kur var iegūt info par mērījumu robežvērtībām? BMI ir visur, bet kā ar tauku un muskuļu procentiem – cik % ir normāli un cik jau ir pa daudz, vai pa maz (balstoties uz aktivitāšu uzskaitījumu aplikācijā)

    Dolan
    17.02.2021 15:49

    Savus gudros svarus izmantoju tikai, lai sekotu līdzi svara kāpumam un kritumam aplikācijā, jo visa pārējā statistika- tauku %, kaulu svars, ūdens daudzums ķermenī, utt ir kaut kas tāds, ko precīzi nevar noteikt par 10X dārgāks specializētais aprīkojums, kur nu vēl da jebkāda brenda gudrie svari, ko vari paņemt no plaukta veikalā. Neesmu vīlies, jo jau pērkot zināju, ka visa papildus statistika būs neprecīza tik un tā. Piemērs- vakarā rāda ķermeņa taukus- 24%. No rīta- 14% .Vai tiešām pa nakti nometu 10% sava svara taukos? (apmēram 8 kg) . Sporta zāles gudrā aparatūra rādīja manuss ķermeņa taukus – 13%. Tas nozīmē, ka man vajadzētu būt normālai 6 pakai, kaut arī īstenībā starp savām vēdera riepām varu noturēt zīmuli.

    Daiga
    08.03.2021 15:39
    Reply to  Dolan

    piekrītu. Man ir pirmais modelis un sekot svara izmaiņām (log) ir ērti bet pārējos mērījumus es patiešām apšaubu, jo pa lielam visu rāda vienāti un tad kaut kādā brīdī pārrestartējas uz kaut ko pavisam citu ko atkal rāda kādu laiku. Turklāt tā automātiskā lietotāju idenfikācija nestrādā, ja lietotāji ir ar atšķirīgu svaru (siev un vīr) tad jā, ja svars ir tuvu, nje figa tas Garmins neko neatškir un manuāli pārslēgt nevar tapēc tie x lietotāji ir pasakas.

    Krokodils Gena
    19.02.2021 21:25

    1) Kursoristei vajadzētu zināt atšķirību starp cipariem un skaitļiem.
    2) Uzzināju, kā melnā krāsa pievelk netīrumus un putekļus 😭
    2) Lai gan esmu Garmin navigatoru un viedpulksteņu piekritējs, Garmin Index svarus pēc pāris dienām atdevu veikalam atpakaļ. Mērījumu nobīdes bija nenormāli lielas. Tāpēc neko negaidu arī no Garmin Index S2…

    digitalk
    19.02.2021 23:48

    skaitļi sastāv no cipariem 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

    Reklāma