Web Analytics
More
    Reklāma

    Zinātnieki Islandes lavas laukos testē dronus un roverus, ko vēlāk cer izmantot Marsa izpētē

    Jaunākie raksti

    Arizonas Universitātes zinātnieku komanda Islandes lavas laukos izmēģina jauna koncepta dronus un roverus, ko vēlāk varētu izmantot arī Marsa izpētei. Projekts “RAVEN” (Rover- Aerial Vehicle Exploration Networks) ir saņēmis NASA finansējumu, ļaujot izpētīt, kā veiksmīgi apvienot gaisa un zemes transportlīdzekļu spējas, lai iepazītu tos Marsa apgabalus, kuriem pašlaik nav iespējams piekļūt.

    “RAVEN” komandas vadītājs Kristofers Hamiltons (Christopher Hamilton) stāsta, ka projekts vērsts uz jaunu tehnoloģiju un procedūru izveidi, kas vēlāk ļaus ārpuszemes teritorijā kopā sekmīgi sastrādāties diviem dažādiem robotiem – roverim un bezpilota lidaparātam. Mērķis no to abu kopdarba ir iegūt pēc iespējas lielāku zinātnisko labumu.

    Reklāma

    “Ingenuity” ir šobrīd pirmais lidaparāts, kura galamērķis atrodas uz citas planētas. Tas kopā ar roveri “Perseverance” drīzumā nolaidīsies uz Marsa, lai vispirms pārliecinātos, vai ir iespējama planētas izpēte no gaisa. Ja šī misija būs veiksmīga, projekts “RAVEN” varētu attīstīties tālāk, uz sarkano planētu nosūtot roveri un dronu. Bezpilota lidaparātu plānots aprīkot ar satvērēju Marsa paraugu paņemšanai un aizgādāšanai līdz roverim, kas tos tālāk izpētītu.

    Taču vispirms šo transportlīdzekļu sadarbība jāpārbauda uz Zemes. Un nekas nevar būt piemērotāks un Marsa virsmai pietuvinātāks kā Islandes lavas lauki. Tie sava nelīdzenā reljefa dēļ ir lieliski piemēroti roveru manevrēšanas spēju pārbaudei. Savukārt drona uzdevums šeit būs izpētīt apgabalu un paziņot, vai tas roverim ir drošs ceļš. Tas ir īpaši vērtīgi, meklējot dzīvību uz citām planētām, jo ​​dažas no daudzsološākajām vietām mikrobu meklēšanai ir teritorijas ap vulkāniem, kuru šķērsošana var būt bīstama.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    as qwqw
    19.01.2021 12:02

    Kas ir roveris> range Rover vai tas lunohods?:)

    19.01.2021 12:49

    Kā viņi grasās pacelt dronu gaisā uz Marsa? Tur tak ir tikai nenormāli retināta ogļskābā gāze. Kā saka Wiki, tad atmosfēras spiediens ir 160x mazāks nekā uz Zemes. Attiecīgi tur nestrādā izpletņi, planieri, droni. Vai arī manā izpratnē ir kāda plaisa?

    Ac/dc
    19.01.2021 13:00
    Reply to  Artis Ābols

    https://mars.nasa.gov/technology/helicopter/

    Domā, NASA nezina ko dara?

    Elektriķis
    19.01.2021 13:03
    Reply to  Artis Ābols

    Viņiem ir Gravicapa :)

    Aigars Axx
    20.01.2021 10:03
    Reply to  Elektriķis

    Šis ir baigi labs! Es ar bez gravicapas pat no mājas ārā neeju! :)))

    Aigars Axx
    20.01.2021 10:02
    Reply to  Artis Ābols

    Strādā, strādā un tiem maksā algu! :-)
    Uz marsa gravitācija ir 3x mazāka. Pietiks ar to pašu atmosfēru, kas ir.

    Reklāma