Web Analytics
More
    Reklāma

    Bite Rīgā izvērš 5G mobilo sakaru tīklu

    Jaunākie raksti

    Mobilo sakaru operators BITE Rīgas centrā atklājis līdz šim lielāko 5G bāzes staciju skaitu vienkopus – 6 jaunas 5G bāzes stacijas, aptverot Vecrīgu, Krastmalu un Ķīpsalu. Līdz ar jauno bāzes staciju izbūvi, BITES 5G pārklājums Rīgā sasniegs aptuveni 22 km2 platību. Kopumā BITE pērn tīkla attīstībā, tostarp jauno 5G bāzes staciju izbūvē, ieguldījusi vairāk nekā 10 miljonus eiro, tikpat liels investīciju apjoms tiks novirzīts infrastruktūras attīstībā arī 2021. gadā.

    BITE šobrīd ir vienīgais mobilo sakaru operators, kas Rīgas centrā ir atklājis  līdz šim lielāko ar 5G tehnoloģiju aprīkoto bāzes staciju skaitu vienkopus. Tas nozīmē nepārtrauktu 5G pieredzi plašākā teritorijā. Jau šobrīd ikviens, izmantojot ierīci, kas atbalsta 5G, var pieslēgties šim tīklam.

    “Šobrīd publiski pasākumi nav atļauti, savukārt nākotnē, kad atgriezīsimies pie normāla dzīves ritma, 11.novembra krastmala atkal būs gan valsts, gan Rīgas svētku centrālā norises vieta, kas vienkopus pulcēs lielu cilvēku skaitu, bet Vecrīga – tūristu galvenais galamērķis. Tāpēc saskatām, ka 5G tīkls šajā teritorijā pavērs plašas iespējas ikdienas mobilo sakaru lietotājiem, biznesa centriem, viesnīcām, kā arī pasākumu organizatoriem nodrošināt, piemēram, tiešraides ar zemu latentāti un augstākajā kvalitātē,” stāsta BITE Latvija vadītājs Kaspars Buls.

    Pagaidām 5G varam izbaudīt izmantojot viedierīces – telefonus, rūterus, arī to klāsts tirgū kļūst arvien pieejamākas. Tomēr esam tikai ceļa sākumā, attīstoties sakaru infrastruktūrai, pieejamo ierīču klāsts un to sniegtās priekšrocības tikai turpinās paplašināties.

    “Lai arī patlaban ikdienas sakaru lietotājam pietiek ar 4G tehnoloģijas paaudzes sniegtajām iespējām, tīkla attīstība ir viena no mūsu stratēģiskajām prioritātēm, tāpēc šogad esam ļoti mērķtiecīgi strādājuši arī pie 5G attīstības. Saredzam, ka tieši 5G tehnoloģijai var būt ievērojama ietekme Latvijas ekonomikas attīstībai nākotnē. Turklāt runa nav tikai par tās iespējām iedzīvotāju ikdienā, bet galvenokārt tieši biznesa, industriālajos risinājumos izglītībā, satiksmē, zinātnē, veselībā, pilsētvidē, inovācijās, investīciju piesaistē u.tml. Tieši tāpēc mūsu kā mobilo sakaru operatora uzdevums ir strādāt pie pakāpeniskas tīkla attīstības, lai šajā transformācijas laikā tehnoloģiju lietošanas pieredze kļūtu tikai daudzpusīgāka,” uzsver Buls.

    Viņš papildina, ka savu pirmo 5G testa bāzes staciju BITE iedarbināja 2019. gada jūnijā, Rīgā, Uriekstes ielā, līdz ar to operatoram šobrīd ir kopskaitā 7 5G bāzes stacijas.

    Ņemot vērā patērētāju paradumu maiņu, pieaugošo ierīču skaitu un datu patēriņa apjomu, kā arī gatavojoties plašākai 5G ieviešanai 2023. gadā visā Latvijā, BITE arī šogad turpinās strauji attīstīt tīklu, gan izbūvējot jaunas 4G un 5G bāzes stacijas visā Latvijā, gan arī palielinot tīkla kapacitāti ar 4G+ tehnoloģiju.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    18.01.2021 13:33

    Kamēr LMT un T2 Liepājā un Mūkusalas ielā ik pa laikam ieslēdz 5G staciju demo nolūkiem, Bite šiem pa klusu izgriež pogas :D Nedaudz izklausās pēc “kamēr tu kūlu, tikmēr kaimiņš tavu sievu”. Labi, labi, ņirgt varēs, kad kāds tiešām redzēs kārtīgu 5G tajā rajonā.

    Last edited 3 years ago by Artis Ābols
    Janis
    18.01.2021 13:44

    labāk būtu sakārtojuši 4g tīklu, lai nav interneta savienojuma problēmas. bieži pats izjūtu un dzirdu no citiem, ka telefns rāda 4g+ bet reāli interneta nav. sevišķi tas novērojams dzelzsceļa tuvumā. palīdzības dienests tikai plāta rokas…

    18.01.2021 14:12
    Reply to  Janis

    Šādās kritiskās vietās citkārt der pāriet no 4G/LTE uz 3G, tad varot mēģināt kaut ko saķert. Bet pa lielam jau tieši 5G ir tas, kas labos tīkla pārslodzes.

    Skābene
    18.01.2021 14:30
    Reply to  Artis Ābols

    Bites klienti jau pieraduši 2x stundā restartēt rūteri! :D

    Krotow
    18.01.2021 15:02

    Oduciemos ap Rīgu joprojām 4G bitesnets ir bremžunets.

    Skābene
    18.01.2021 17:00
    Reply to  Krotow

    Vai arī ātrs, bet nestabils!:)

    Jānis
    18.01.2021 19:06

    Tad tomēr Bite grib būt slepkavnieks Nr.1 Latvijā?

    Tiewz
    18.01.2021 20:21
    Reply to  Jānis

    Jā, jā! Neaizmirsti, Jāni, uzlikt alufollijas cepurīti :D

    Krišs
    19.01.2021 00:39

    Priecē, ka arī pie mums kaut kas kust uz priekšu.
    Par zonām un ātrumu jebkuram op var atrast diezgan daudz vājās zonu vietas un vietas, kur dēļ tā arī cieš interneta ātrums, tāpēc neredzu jēgu rakstīt- ‘nevar sataisīt Mazpisānos, interneta ātrumu! Bet te iet 5G virzienā…’

    ;)P. S. mazāk vajag slēgt torrentus iekšā piratizējot savas lietas, noslogojot tīklu, ta arī mobīlais internets būs stabilāks!

    Es dēļ jums ‘kačātājiem’ nevaru vakaros palaist 4K youtube saturu mobīlajam mājas internetam, kaut LMT tornis ir 200m tiešā attālumā un rūteris nopozicionēts tiešinuz torni. Vienkārši viens liels buffers notiek un vakaros ir jālaiž 1080p vai labākajā gadījumā 1440p. Dažkārt brīvdienu vakaros pat skatoties netflix izskatās, kā kāda SD latvijas televīzija….
    Vot… Visi saņēmušies mobīlos, paši kačā radot tīklā nestabilitāti un ta paši čīkst..

    Last edited 3 years ago by Krišs
    digitalk
    19.01.2021 02:07
    Reply to  Krišs

    kurš ta nu būtu pīkstējis — salīzingojis sev 4K ekrānu un skatās brīvdienu vakaros, graujot pārējiem mobilā interneta stabilitāti!

    1210
    19.01.2021 08:17
    Reply to  Krišs

    kāpēc piratizējot? torenti ir vienkārši failu izplatīšanas veids, kas nekādi neraksturo failu iegūšanas veidu.
    ir softi, kas tiek izplatīti tieši ar torentiem. un savu home video es arī varu izplatīt ar torentiem. tornim vienalga, kas ir datos un tam klienta ciešanas 4k ekrāna priekšā nav svarīgākas par manām ciešanām, kad ziepju operu skatītāji slogo tīklu.

    Krišs
    26.01.2021 23:30
    Reply to  1210

    SRSLY?!?? Nelej ūdeni ar savām p2p izmantošanas utopijām, parasts cilvēks p2p izmanto lai lejupielādetu savā iemīlotākajā trakerī autortiesisku saturu, lai to noskatītos jo šajā brīdī legāli nav pieejams mūsu valstī/ reģionā. Un tāpēc, ka tā dara 99% interneta lietotāju, tad arī vakaros arī tas mobīlais nets nekur neiet.

    Ko nakamo teiksi, ka ar auto arī brauc pēc zīmem un pat 1km/h neparkāp?…. :D

    Reku speedtests no varenā LMT 4G tīkla Jūrmalā, 4G zonā kas ir rētingota kā ‘teicama’ darbadienas pavēlākā pievakarē, 4K saturu uz 6Mbps nepaskatīsies… moš knapi 1080p davelk ja vairāk nav būtiski ātrumu kritumi.
    comment image

    LMT tik rausta plecus, liek restartēt iekārtu un principā pasaka, ka neko nevar darīt.

    1253
    26.01.2021 23:47
    Reply to  Krišs

    izskatās, ka sūdīgs mobilais nets ir tev licis sajusties nožēlojami.
    choose life, get the fiber.

    Čiekurs
    27.01.2021 09:21
    Reply to  Krišs

    Tāpat vēl neesi sapratis, ko tev kungi augstāk mēģina pateikt- ir liekulīgi čīkstēt par torrentu pumpētājiem, ja pats ar 4K slogo tīklu līdzvērtīgā apjomā.
    Nepārzinu statistiku, bet uz dullo varu teikt, ka lielāko kumosu no tīkla jaudas nokož tieši straumētāji (jo īpaši 4k)(youtube, viedtelevīzijas utt). Torrenti tomēr prasa nelielas zināšanas un sagatavošanos, kas ne visās mājsaimniecībās ir.

    LAN
    19.01.2021 12:23
    Reply to  Krišs

    Bet vai tiešām pie vainas 4G? Varbūt tornim vienkārši pārāk pieticīga optika pievilkta vai arī paši torņa dzelži “netur krunku”?

    Normunds Meļķis
    19.01.2021 16:23
    Reply to  Krišs

    Varētu padomāt internetā 4k satura skatīšanāš nav tā pati “kačāšana” :D

    ddd
    19.01.2021 03:10

    o nee, nu bus lielaks covid un mikrovilnji zombees cilvekus :D :D

    Reklāma