Web Analytics
More
    Reklāma

    Noderīgi digitālie resursi LEGO faniem

    Jaunākie raksti

    Domāsiet, kāds gan sakars LEGO klucīšiem ar digitālajiem resursiem? Klucīši no plastmasas, paņem instrukcijas, būvē un galvenais, lai tas viss pēc tam nemētājas pa grīdu, kur tiem var sāpīgi uzkāpt, vai kur to “apēd” putekļusūcējs robots.

    Tomēr arī Lego pasaulē digitālie resursi iegūst arvien lielāku nozīmi un prieks, ka arī šeit latviešiem – Latvijas pieaugušo LEGO fanu grupai (LatLUG) ir sava ietekme.

    Reklāma

    Sāksim ar to, ka arī LEGO klucīšu likšana var būt hobijs, gluži kā datorspēles, anime, motocikli, medības un makšķerēšana. Tas ir tikpat dārgs un aizņem tikpat daudz laika.

    Iedomāsimies, ka esi pieaugušais LEGO klucīšu fans (tam pat ir termins: AFOL – Adult Fan of Lego). Tev ir kaudze komplektu, jo Tev droši vien ir labi apmaksāts darbs un vari atļauties pirkt lielos LEGO komplektus, par kuriem bērnībā tikai sapņoji. Tu tos liec un domā, ko vēl no tā visa, kas Tev ir, var uzbūvēt? Un te tieši talkā nāk tehnoloģijas. Gandrīz 10 gadus AFOL pasaulē viens no populārākajiem un noderīgākajiem resursiem ir Rebrickable.com. Tā ir vietne, kurā reģistrētie lietotāji var ievadīt savu komplektu kolekciju un gudrs algoritms sarēķina, ko vēl no tiem vari uzbūvēt. Tev ir trīs mašīnu komplekti, no kuriem sanāk arī helikopters. Tev ir liels LEGO Technic traktors, no kura sanāk kombains, Tev ir LEGO Technic superauto, no kura sanāk vēl četri citādāki superauto. Un tas viss – pateicoties labi pārdomātai datu bāzei un algoritmiem.

    Pateicoties Rebrickable, gan AFOL, gan vecāki, kuru bērni prasa pirkt kārtējo komplektu, no jau esošās LEGO kolekcijas var izspiest maksimumu. Bieži vien, no parastas LEGO City mašīnītes var izveidot četras, piecas vai pat desmit alternatīvas mašīnas, mājiņas, lidmašīnas vai ko citu. Maciņš nopriecājas, jo pēkšņi vairs nav jāpērk nākamais komplekts, var pārbūvēt tos, kas Tev jau ir. Rebrickable piedāvā tūkstošiem dažādu modeļu instrukcijas bez maksas. Tas ir izdevīgi taupīgiem cilvēkiem, jo savā veidā palielina vērtību tai kolekcijai, kas jau ir. Protams, līdz brīdim, kad Rebrickable.com ieraugi kārtējo Ferrari vai Ford Mustang Hooningan ar tālvadību un Tev neatliek nekas cits, kā atvērt maciņu un iepirkt hromētos diskus un trūkstošos motorus, paneļus, zobratus un asītes, lai nu varētu izveidot tieši to, kas ir iekritis sirdī. Protams, arī šādu funkcionalitāti piedāvā Rebrickable.

    Protams, Rebrickable nav vienīgais LEGO veltītais interneta resurss. Ir vairāki AFOL forumi un interneta vietnes, kuras noder gan LEGO iesācējam, gan jau pieredzējušam AFOL. Pazīstamākie ir Eurobricks, kur publicēt savu veikumu vai smelties idejas no citiem AFOL, Brickset lapa, kurā kārtot savu komplektu datubāzi, Bricklink un Brickowl, kur pirkt trūkstošos klucīšus, MOCMarket, BuildaMOC lapas, kurās var nopirkt gatavus AFOL veidotos komplektus – visus klučus, instrukcijas, sapakotus skaistās dāvanu kastītēs. Ir arī trešo pušu ražotāji, kā Buwizz, SBrick, Brickstuff, Lightmybricks, kas piedāvā dažādus elektronikas risinājumus, lai vēl vairāk atdzīvinātu sabūvēto. Ir neskaitāmi blogi par un ap AFOL dzīvi, populārākais starp tiem – brothers-brick.com, kā arī digitālo instrukciju un modeļu veidošanas rīki, kā piemēram stud.io.

    Protams, arī pati LEGO kompānija arvien vairāk cenšas integrēt digitālos risinājumus savos produktos. Jau ilgus gadus ir populāra programmējamās robotikas produktu līnija Mindstorms un Education, ar kuru Latvijā un pasaulē nodarbina daudz bērnu un jauniešu interešu izglītības pulciņos, tiek rīkotas arī starptautiskas sacensības. Tāpat LEGO kompānija ievieš jaunas tehnoloģijas, lai “atdzīvinātu” savus modeļus – LEGO Technic produktu līnijā ir ar Control+ tehnoloģiju darbināms gan rallija, gan bezceļu auto, gan Volvo pašizgāzējs, gan Liebherr karjeru racējs.

    Tāpat jaunās LEGO Super Mario un Hidden side produktu līnijas dažādi integrē digitālo un materiālo realitāti.

    Raksta sākumā minējām, ka arī latviešiem šajā pasaulē ir sava vieta. Mums, kā mazai tautai ir ierasts izcelties individuālās “disciplīnās” (izņemot hokeju un pludmales volejbolu) un AFOL pasaule nav izņēmums. Latvija nevar lepoties ar simtiem pieaugušajiem LEGO faniem, bet tie, kas mums ir, ir patiesi talantīgi un pasaulē atzīti.

    Tajā pašā Rebrickable, jau vairākus gadus top AFOL dizaineris ir Pēteris, kurš darbojas zem segvārda Keep On Bricking, un ir visu laiku populārākais LEGO alternatīvo modeļu veidotājs Rebrickable platformā, ar vairāk kā 3 miljoniem skatījumu un vairāk kā 1000 dažādiem izveidotiem modeļiem. Keep On Bricking teju katru dienu izveido kādu alternatīvu modeli kādam no veikalā nopērkamajiem LEGO komplektam, kopā ar instrukcijām un īsu YouTube video. 2015. gadā viņš arī uzvarēja LEGO un McLaren kopīgi rīkotajā konkursā par nākotnes McLaren superauto dizainu.

    Saite uz Keep On Bricking veikumu Rebrickable šeit, pieseko Instagram šeit.

    Otrs top dizaineris Rebrickable platformā ir Vadims no Jēkabpils, darbojas zem segvārda De_Marco. Viņš specializējas nelielu, toties ļoti detalizētu LEGO City automašīnu būvē. Viņa darbi ir vairākas reizes publicēti brothers-brick.com blogā, tos var apskatīt gan šeit kā arī piesekot viņam YouTube šeit.

    Bez Pētera un Vadima, Latvijas LEGO Fanu (LatLUG) talantīgāko būvnieku lokā ir arī Rolands un brāļi Mārcis un Andris, kuri katrs specializējas sava veida būvniecības stilā un arī ir guvuši starptautisku atzinību un atpazīstamību AFOL kopienā, pateicoties tieši digitālo resursu sniegtajām iespējām. Noteikti jāpiemin Mārča sasniegums uzvarot LEGO un Mercedes “Build the Future truck of Mercedes” konkursā.

    Ja arī Tev patīk LEGO klucīši, tad zini, ka Latvijā ir gana spēcīga un dinamiska LEGO fanu kopiena, kuru hobijs attīstās un aug arī pateicoties dažādiem digitālajiem resursiem un tehnoloģijām.

    LatLUG pateicas kursors.lv par iespēju publicēt šo rakstu. Ja vēlies sazināties ar LatLUG – droši uzmeklē mūs LatLUG Facebook lapā vai LatLUG lapā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    28.12.2020 16:13

    WOW, Rebrickable.com bija tieši tas par ko es te vienu vakaru sapņoju. Tagad tikai jāmeklē būs visu to veco lego numuri.

    Matisons
    30.12.2020 21:33

    Paldies, tiešām noderīga saite. Iepriekš meklēju, ko es varētu darīt ar visu to lego kaudzi kas manam sīcim sapirkts, nu ir idejas.

    Reklāma