Web Analytics
More
    Reklāma

    Optikas tīkla pilnveidē Tet šogad investējis četrus miljonus eiro

    Jaunākie raksti

    Šogad optiskā interneta tīkla izbūvē un pilnveidē Tet ir investējusi četrus miljonus eiro, kas ir īpaši nozīmīgi gadā, kad lielāko daļu laika sabiedrība ir strādājusi un mācījusies no mājām un Latvija vienlaikus ar visu pasauli gatavojas 5G tīkla izvēršanai. Latvijā jau gadiem ir viens no plašākajiem optiskā tīkla pārklājumiem Eiropā, kur piekļuvi ātrākajam un stabilākajam internetam Tet nodrošina gandrīz 530 000 mājsaimniecībās jeb teju divās trešdaļās Latvijas mājokļu.

    Tet šogad turpināja izvērsts optiskā interneta tīklu, optikas pieejamību nodrošinot vēl gandrīz 5400 mājsaimniecībās jeb gandrīz 15 mājokļos ik dienas. Līdz ar to Tet optiskā interneta tīkls Latvijā caurvijas gandrīz 13 400 kilometru garumā. Tāpat Tet šogad palielināja starptautiskā interneta tīkla kapacitāti, tostarp uz Zviedriju un Baltijas valstīm, tādējādi uzlabojot kopējo interneta pamattīkla veiktspēju un kvalitāti, kā arī investēts tīkla aizsardzības risinājumos, kuru nozīme ar katru gadu arvien pieaug. Ieguldītās investīcijas palīdzēs veicināt kopējo interneta ātrumu un samazināt datu pārraides aizturi, kas ir īpaši nozīmīga gan šodienas interneta lietotājam, gan nākotnes risinājumiem, sniedzot iespēju ļoti ātrai liela apjoma datu apmaiņai ar minimizētu aizturi. Šie risinājumi ir arī solis pretim 5G pamattīkla izbūvei, jo nākotnē optiskā interneta dzīslai būs pieslēgts katrs 5G interneta tornis.

    Reklāma

    “Katru gadu kopējais datu pārraides apjoms arvien palielinās. Pagājušajā gadā Latvijas tīklā interneta patēriņš auga par 8%, šogad par 13%. Apzināmies, ka Tet interneta pamattīkls ir Latvijas kopējā tīkla mugurkauls, tādēļ investīcijas tā pilnveidē neapstājas ne mirkli, un pateicoties tam – Latvija ir starp no Eiropas līderiem gan optiskā interneta pieejamībā, gan lietošanā,” Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    12 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    22.12.2020 13:44

    Skumji, bet privātmāju iedzīvotāji vismaz Imantā par optiku var tikai sapņot. Ielā, kur it tikai aizvēsturiskas telefona līnijas, TET uzrēķināja katrai adresei līdzmaksājumu ~ 800 eur apmērā. Sak, ja negribat maksāt, iztieciet ar to, kas ir….

    Krotow
    22.12.2020 16:12

    Tas tiešām ir stulbi, jo turpat ielas otrā pusē vai puskvartālu tālāk daudzstāvenēs noteikti ir gan Tet gan Baltcom optika. Bezmaz velc Ethernet kabeli pāri ielai :) Mobilais internets īsti nav risinājums, jo apkārt daudz klientu ar paredzamām sekām vakaros un brīvdienās. Prasās pēc publiskas diskusijas ar provaideriem par abām pusēm pieņemamu risinājumu. Gluži bez līdzmaksājuma neiztiksiet, taču iespējams, ka var izveidot kaut ko ar optikas aizvilkšanu līdz noteiktai vietai un tālāk ar Ethernet… tobish jārunā.

    Staburadze
    25.12.2020 14:49
    Reply to  Krotow

    Ja kaimiņos dzīvotu kaut kāds lielais priekšnieks, tad nevajadzētu nekādu līdzmaksājumu – visai ielai nomainītu vara tīklu uz optiku.
    Highly likely: Rīgā Zvārdes iela posmā starp Ulmaņa gatvi un Kantora ielu.
    Noteikti ir vēl kaut kur …

    Normunds
    23.12.2020 00:47

    Es būtu priecīgs par 800 eur līdzmaksājumu.

    1852
    23.12.2020 09:51

    cik es savā prātā to saprotu, tad vilkt optiku līdz daudzstāvenei ir zvejošana audzētavas dīķi, kur uz kubikmetru ir 50 zivis, ar privātmājām – ezers ar 1 zivi uz hektāra platību, bet zvejošanas izdevumi ir līdzīgi abos gadījumos.
    ja operators grib atpūtu pie dabas, tam nerūp zivju daudzums, bet dzīvē jebkurš infrastruktūras būvnieks cenšas copēt tur, kur lielāks loms [pie samērojamiem izdevumiem.

    Aigars Axx
    23.12.2020 10:23

    Ja pareizi atceros, tad lattelekomam jau sākotnēji kā obligāts nosacījums bija nodrošināt kvalitatīvus sakarus laukos. Tas nav darīts nedz toreiz, nedz tagad. Nav smuki. Ja reiz esi ticis pie naudas plūsmas, varēji sakārtot infrastruktūru visā valstī. Ja nē, tad nav ko te plātīties ar peļņu un ieguldījumiem, lai vēl vairāk nopelnītu. Tas nav bizness. Tas ir совковый бизнес.

    Staburadze
    25.12.2020 14:38
    Reply to  Aigars Axx

    Tas ir Леблединый бизнес.

    Elektriķis
    25.12.2020 15:17
    Reply to  Aigars Axx

    Tā jau nav ka nekas nav darīts. Telefona stabus novāca. Daudzās lauku telefona centrāles ar visiem sakarniekiem arī. Toreiz bija runa par telefoniem, nevis par internetu. Ko var darīt, ka DSL tehnoloģija vairs nav moderna? Iedomājies ka tagad visi vara kabeļi būtu jāmaina, to vietā rokot stikla dzīslas.
    Telekoms kādu brīdi pamocījās ar bezvadu tehnoloģijām, bet tās nostūma malā mobilie operatori.

    Kristaps
    23.12.2020 13:54

    Nezinu kurā virzienā ir investējuši…. Privātmājas joprojām var sapņot par optiku.
    Jūrmalas centrs – Dzinatri/Majori viss ko var maksimums dabūt ir 30Mbit/s DSL, ja paveicas tad šur tur ‘pro’ līmeņa 60Mbit/s. Un Dzintaru pusē(pāri sliedēm) vispār liekas ka esi tehnoloģiskajā ģerevņā jo esi ”veiksminieks” ja tev ir pieejams DSL starta komplekts 10Mbit/s…. jo 50% māju tur vispār TET pakalojums nav pieejams.

    Nesaprotu Jūrmalā, jūrmalas ūdens šogad ir reāli pārracis pus jūrmalu atjaunojot savas turbas- gada laikā ir izrakts visur! KĀPĒC tets nevar sadarboties ar pašvaldību un kopā ar jūrmalas ūdeni tā teikt rakšanas un skaņošanas tāmi sadalīt uz pusēm un ieguldīt optikas tīkla izbuvē, piedāvājot normāli privātenēs komunikācijas… Būtu 2 zaķi ar vienu šāvienu!
    NĒ… katrs pa savam, un tad čīkst, ka saskaņošana dārga… asfaltu celšana dārga…….. Un tāpēc veriet vaļā maku paši ja gribat privātmājā optiku!

    Ok pirms 10/15 gadi tā varēja teikt, ka optika bija kaut kas ‘jauns’, bet tagad….. SKUMJI!

    Kristaps
    23.12.2020 14:04
    Reply to  Kristaps

    P.S. Pēc speedtest datiem ‘vadu’ interneta ātrumā esam #30 vietā pasaulē. Mūs apsteidz tik lielas valstis kā ASV, Kanāda, Francija u.c. kur tas ir problemātiski dēļ valsts lielā lieluma kur ir jāvelk un jāinvestē es pat teiktu 100x garāki(dārgāki) optisko maģestrāļu garumi… ;)
    Tā kā NOŽĒLOJAMI!

    Mūs pat Lietuvieši un Igauņi apsteidz gan ‘mobīlo’ un Lietuvieši ‘vadu’ vidējā ātrumā. Tāda esam ”Interneta lielvalsts”

    Last edited 3 years ago by Kristaps
    Krotow
    24.12.2020 01:16
    Reply to  Kristaps

    Jūrmalā Lielupes pusē ar vadu internetu ir reālas auzas. Nupat Mellužu privātmāju “kvadrātligzdās” paziņam mājas datorus kārtojot, meklējām iespēju tikt pie kaut kā ātrāka par 10 Mbit/s. Optikas nav un nebūšot. Atliek tikai kāds no mobilā interneta variantiem.

    1852
    24.12.2020 11:00
    Reply to  Kristaps

    cerams, tu saproti, ko nozīmē tehniskais projekts, kas saskaņojams un veicams kopīgi ar citu kantori, vienā laikā un dalot atbildību kura karājas pa vidu? un visa tā plēšanās, lai pievilktu optiku pārdesmit klientiem? pilsētā pievelc vienam cilvēkpūznim ar 50x mazāku anālo sāpi un peļņa tāda pat vai lielāka.

    Reklāma