Web Analytics
More
    Reklāma

    Datu nesēju atlīdzības likmi Latvijā plāno piemērot arī viedtālruņiem

    Jaunākie raksti

    Kultūras ministrija (KM), saprotot, ka esošais datu nesēju atlīdzības regulējums ir nedaudz ierūsējis, nākusi klajā ar ierosmi svaigām pārmaiņām. Proti, KM piedāvā veikt grozījumus Ministru Kabineta (MK) noteikumos un datu nesēju sarakstā iekļaut arī viedtālruņus, piemērojot tiem datu nesēju atlīdzības likmi.

    Pašreiz spēkā esošie noteikumi pieņemti 2012. gadā un īsti vairs nav aktuāli. Astoņu gadu laikā krietni pieaugusi datoru, mobilo tālruņu, kā arī zibatmiņu un cieto disku izmantošana datu kopiju radīšanai. Tajā pašā laikā aizvien samazinās kompaktdisku un DVD matricu izmantošana šādām vajadzībām. Tieši tāpēc KM uzskata par svarīgu veikt grozījumus un ieviest jaunas vēsmas MK noteikumos “Noteikumi par tukšo materiālo nesēju un reproducēšanai izmantojamo iekārtu atlīdzības lielumu un tās iekasēšanas, atmaksāšanas, sadales un izmaksas kārtību”.

    Reklāma

    KM piedāvātās izmaiņas paredz, ka no nākamā gada 1. marta datu nesēju atlīdzība par autora darba likumīgu izplatīšanu tiks piemērota arī viedtālruņu pircējiem. KM informē, ka tā varētu būt 1.50 eiro liela nodeva par jaunas ierīces iegādi. Savukārt datoru cietajiem diskiem plānots paaugstināt likmi līdz 2.58 eiro. Kā parasti šī piemērotā atlīdzības likme atspoguļosies ierīces, produkta gala cenā. Latvijas elektronikas tirgotāji par šādu soli gan ir visai bažīgi, jo šādā veidā krietni saasināsies konkurence ar ārvalstu pārdevējiem.

    Tā kā likumīga datu kopēšana viedtālruņos pieaug, jau 21 ES valsts ieviesusi grozījumus un autoratlīdzību regulējumā iekļāvusi arī viedtālruņus. Pašreiz vienīgās valstis, kas datu nesēju sarakstu nav atjaunojušas un iekļāvušas viedtālruņus, ir Bulgārija un Latvija.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    36 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aplams
    22.12.2020 14:01

    ļoti labi, tad varu ripot visu ko vien varu atrast, esmu par to jau samaksājis

    Kursors.lv
    22.12.2020 14:13
    Reply to  Aplams

    Nē, tā tas nedarbojas :)

    1852
    22.12.2020 15:26

    Par ko tad ir šis nodoklis?

    trel
    22.12.2020 15:30
    Reply to  1852

    Pareizāk būtu jautāt – kāpēc šī nodeva nonāk nevis valsts kasē, bet dažu personu rokās? Spriežot pēc šīs nodevas – uz datu nesējiem var uzglabāt tikai svešu mūziku. Personīgus materiālus nav iespējams uzglabāt. Datu nesēji ir paredzēti vienam mērķim – nelegāli pavairot autortiesībām aizsargātus materiālus. Tāpēc, ja nopērc cieto disku, tad acīmredzot kopēsi Prāta vētras mūziku. Tāpēc tev jāmaksā naudu Prāta vētrai. Ja nopirksi telefonu, tad acīmredzot ne jau zvanīšanai un aplikāciju izmantošanai. Telefonu visi pērk Prāta vētras mūzikas zagšanai.

    ansis
    22.12.2020 14:09

    Lieliski! Kā nākamo varētu ieviest vides piesārņojuma nodevu saistībā telefona fizisko pogu un HDD datu nesēju radīto troksni.

    Ansis
    22.12.2020 14:10

    Nebūtu laiks “ierūsējušo datu nesēju atlīdzības regulējumu” izbeigt?

    trel
    22.12.2020 15:07

    Kristap, tu saproti šo tēmu vispār? Vari izskaidrot ar reāliem piemēriem?
    Ja es nemaksāju šo nodokli, tad ko es drīkstu nedrīkstu darīt?
    Ja es samaksāju šo nodokli/nodevu, tad kas izmainās? Ko es iegūstu?
    CIk es saprotu, tad es neko neiegūstu.
    Es vispār nesaprotu kā populārie IT sfēras cilvēki šo pieļauj. Kurlam cilvēkam ir jāmaksā nodeva mūziķiem tieši par ko? Ka nopirka datoru, kur lasīt ziņas?
    Man jāmaksā naudu par to, ka es cietajā diskā vēlos glabāt savas ģimenes bildes/dokumentus?
    Kur tajā visā ir loģika?
    Vai būs iespēja nodot bojātu cieto disku un saņemt atpakaļ naudu?

    1852
    22.12.2020 15:29
    Reply to  trel

    loģika ir gluži vienkārša – nodeva ir tik neliela, ka neviens tās dēļ nesniegs individuālo prasību tiesā, bet kopsummā ieņēmumi ir gana lieli, lai pacenstos nodokli lobēt un iekasēt.
    katrs mēģina sev radīt barības bāzi un pamatot tās likumību – nekā personiska, bet tā ir legalizēta apzagšana.

    KKTK
    22.12.2020 15:50
    Reply to  trel

    Tas ir tāds legālais rekets no dažu grupējumu puses, kas KM izstāsta plānu, kā KM gūs peļņu, tikai nedaudz atmetot grupējumam. Ja tas iziet cauri, tad tu jau daudz nezaudē un vispār visi laimīgi. Tagad krīze, inflācija, vecā shēma nenec cik vajadzētu – jādomā jauna. Bet neko nelegālu kopēt tu tāpat nedrīksti :D

    Ūja
    22.12.2020 15:29

    Varbūt kāds zina, kā var pieteikties uz saņemt naudu no iekasētās nodevas?
    Mēs visi ģimenē esam mūziķi. Domāju ka katrs no mums ir mazliet mūziķis, tad jau vajadzētu saņemt par to naudu.

    Skābene
    22.12.2020 15:46
    Reply to  Ūja

    Stājies AKA/KAKA vai Laipa un voilā, piķis ripos katru mēnesi.
    Man gan nav skaidrs kā viņi to piķi sadala, ja es pērku CD, HDD un glabāju Ramstein ierakstus, cik no tā AKA/KAKA un LAIPA pārskaita Ramstein un cik Raimondam Paulam.

    Janis
    22.12.2020 15:33

    Izskatās ka Valsts kasē trūkst finanšu resursu un viņi izdomāja jauno nodokli… …SD card, USB flash drives vēl var saprast to nodokli, bet viedtālruņiem? Nopietni? Ja es tur glabāju video, kuru pats samontēju? Un pašā telefonā ir tikai manis radītie foto attēli?

    Modris
    22.12.2020 18:07
    Reply to  Janis

    Man nevienā sd kartē, ssd, hdd usb flešā nav svešu darbu. Pats filmēju un fočēju. Tie laiki, kad vajadzeja “kačāt” filmas un mūziku, ir sen garām. Mūzika ir iekš spotify, soundcloud utt. Filmas pilns televizors – to tak nav iespējams noskatīties!!! Par YouTube nemaz nesākšu…

    Ūja
    22.12.2020 15:38

    Es domāju ka drīz pienākas arī tāds nodoklis, kā datu plūsmas nodokli, 1Gb par 1 centu. Jo ja tu patērē datus, tad visticamāk tu iegūsti arī ar autortiesībām aizsargātu saturu.

    KKTK
    22.12.2020 15:46

    Račam sāk piķis aptrūkties?

    1852
    22.12.2020 16:23
    Reply to  KKTK

    pirms laika bija ziņa, ka Raču pie siles ir nomainījis kāds cits.
    Račam jau pietiek))

    Skābene
    22.12.2020 15:48

    Absurdākais ir tas, ka printeri un kopētāji ar šo nodokli netiek aplikti, bet studenti bibliotēkās to vien dara kā kopē grāmatas, vai skenē un tad printē.

    Ivars Dzerve
    22.12.2020 16:31

    Nav jau velosipēds jāizgudro, gan jau ka ir diezgan skaidri noteikts kā mūziķi, komponisti, utt, kas ir AKALAA apritē saņem netiešos nodokļus kā šo. Un vaimanāt par šo ir tikpat stulbi kā bija vaimanāt 10 gadus atpakaļ, kad to uzlika tukšajiem nesējiem. Nez kāpēc visiem liekas, ka mūziķim ir OK uzspēlēt savā vecajā skolā tāpat par velti, bet nevienam neienāk prātā piem. programmerim jautāt, ok, tu tak esi kruts džeks, uztaisi man aplikāciju tāpēc, ka mēs reiz kopā skolā gājām.

    1852
    22.12.2020 16:38
    Reply to  Ivars Dzerve

    pag pag, normāli mūziķi brauc tūrēs un pelna ar uzstāšanos un ierakstu tirgošanu, nevis piezīžas pie čomu izsista nodokļa….analoģija ar koderi ir aplama…un tu maz zini, cik bieži pasūtītāji dīc, lai viņiem kautko izstrādā par velti, pamatojot to ar “un mēs noteikti tevi ieteiksim saviem partneriem” un tie partneri būs tādi paši gnīdas, kas negrib maksāt ja vien ir iespēja kautko saņemt par velti.

    secinājums – parazīti ir visās nozarēs, tikai vieni diņģē, bet citi – izstumj cauri likumus, lai sūktu naudu jau neprasot un nediņģējot.

    Skābene
    22.12.2020 17:08
    Reply to  Ivars Dzerve

    Nepiekritīšu tev! Jurists uztaisa līgumu, pēc tam visi viņu kopē, pavairo, pielabo, bet vairs neko nemaksā. Skulptors uztaisa pieminekli, visi pie viņa bildējas, bet autoram neko nemaksā. Fotogrāfs sataisa klientam bildes, bet klients liek FB un neko nemaksā fotogrāfam. Students uzraksta diplomdarbu, citi studenti iet uz katedru, lasa, kopē un studentam neko nemaksā. Selekcionāri selekcionē jaunas augļu šķirnes, bet mūziķis pērk ābolus, gurķus tomātus, bet selekcionāram no katra mūziķa apēstā tomāta makā nekas neiekrīt! Pareizi būtu aplikt veikalu grozus ar nodokli, lai tiek selekcionāram par katru tomātu, gurķi, vīnogu utt.

    Kāpēc man jāmaksā par datu nesēju, lai kaut kāds latvju muzikants, ko es nekad dzīvē neklausos saņemtu piķi? Galu galā mūsdienās lielākā daļa maksā par straumēšanas pakalpojumiem no kuriem arī visi tie mūziķi barojas, tāpat kā no radio un TV. Loģiski ka CD vairs neviens nepērk un piķis nenāk, bet nāk no citurienes.
    Galu galā mums ir OIK pie elektrības klāt un elektrību vajag visiem datu nesējiem. Tad nu lai sadala to OIK.

    Last edited 3 years ago by Skābene
    1852
    22.12.2020 17:13
    Reply to  Skābene

    par selekcionāru – ļoti trāpīgi!

    LAN
    23.12.2020 02:00
    Reply to  1852
    1852
    23.12.2020 09:36
    Reply to  LAN

    ja lasīji likumu, tad tiešām, veikalā pērkot tomātu, nav atsevišķa nodokļa ko atskaita selekcionāram un nav nodokļa iepirkumu groza izgudrotājam.
    turklāt joprojām nianse ar pašu tiesību turētāju un tiem, kas voluntāri uzdodas par tiesību turētāju pārstāvjiem.

    1852
    22.12.2020 16:58

    Nodokļa entuziastiem piedāvāju variantu – muzeja biļetē varētu ietvert nodokli, jo jūs pa kluso sabildēsiet ekspozīciju – tāpēc jāparedz izmasas autoriem vai tiesību pārvaldniekiem. Tas pats ar kino un koncertu biļetēm.

    Mahmuds
    22.12.2020 21:27

    Kādu laiku atpakaļ biju papētījis šo “akka/laa un laipa” brandžu. Neatceros, cik procentus viņi paturēja par iekasēšanu, bet cipars bija pamatīgs. Reālie autori saņēma mazāko daļu! Tāds normāls parazītkantoris! Normāli šajā gadījumā būtu jādarbojas kam līdzīgam nevainības prezumpcijai, kamēr nav pierādīts, ka uz konkrētas ierīces nav failu, ko aizsargā šis kantoris, tikmēr arī nevienu centu nevar iekasēt!

    Puteklis
    23.12.2020 12:25
    Reply to  Mahmuds

    Nopelna AKKA/LAA visai labi – mums šķiet ka nodokļi ir Latvijā augsti – PVN piemēram 22%, šie čaļi plēš vairāk – 24% par savu pārstāvniecību. Galvenais, ka viņi paši (AKKA/LAA padome) ir šo procentu noteikuši – cik nosaka, tik paņem… Tur jau tikai kauna sajūta ir šķērslis.

    Ja gribat redzēt precīzi cik, tad šeit ir – http://www.akka-laa.lv/files/nl-12_atskaitijumi_tiesibu_parvaldijumam.pdf

    iedzīvotāji
    23.12.2020 00:32

    Gaidām no Akas un laipas nodokli par lieku resursu patēriņu.

    Alberts Kviesis
    23.12.2020 00:54

    Man datu nesējs vajadzīgs video reģistratoram mežā. Tad lai kāds tur iet un spēlē, man tikai tā videokamera ir bez skaņas. Kaut kas aplams, absurds. Šādā gadījumā iesaku pagaidīt gadu un nepirkt 32/64/128 GB kartes. Sagaidīsim 512MB/1/2/3/4/6TB, tad ar vienu pirkumu pietiks nākamajiem 3 gadiem

    Eds
    23.12.2020 04:37

    “Tā kā likumīga datu kopēšana viedtālruņos pieaug” – tas kaut kā ir saisīts ar šo nodokli? Es tak par lietotni un straumējumu jau samaksāju atsevišķi un rēķini visi ir e-pastā kā pierādījums. Par ko tad tas nodoklis īsti ir? – Ka es pamatamiņā ierakstu sevis nopirktas lietotnes no veikala?

    Puteklis
    23.12.2020 11:48

    Es domāju, ka nav ko apstāties pie šī, nepieciešams arī ar nodevu aplikt papīra loksnes – uz tām taču teorētiski es varu uzrakstīt kādas populāras dziesmas vārdus, vai pārrakstīt kādu romānu, vai dzeju… Droši!

    Tieši tik absurda šī nodeva man šķita, kad to pieņēma attiecībā uz datu nesējiem, tāpat kā tagad. Tagad varbūt pat vēl vairāk, jo tiešām legālā satura patērēšana ir tikai augusi!

    Kādam vienkārši gribas paņemt vēl mazliet vairāk!

    0913
    23.12.2020 12:10
    Reply to  Puteklis

    mazliet? patiesībā krietni vairāk, ja ir pa spēkam aritmētiskās darbības.

    Juris
    23.12.2020 12:19
    Reply to  Puteklis

    Pagaidi, kad par šo aizdomāsies pārējā Eiropa, tad mūsējie arī ieviesīs :D

    digitalk
    23.12.2020 15:26

    kopīrastu farss turpinās, jo dažam labam likumu bīdītājam nodoklis vairs neienes pietiekami kabatiņā? ņu, ņu… žēl, ka rakstā nav minēti šo izmaiņu izstrādātāji un patiesā labuma guvēji, kā pienāktos pēc likumdošanas. tautai tak jāzin savi varoņi? nu, kā Birkavs, kurš lobēja m$ un pēc ministra amata aizgāja pie viņiem siltā vietiņā ar labu atalgojumu.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    aaa
    23.12.2020 20:58

    Valdībā sēž vieni urīngalvas. Tas ja viņi tiešām uzskata, ka mūsdienās telefonos glabā mp3 failus. Es gan uzliktu nodokli par to, ka klausās mūziku no youtube ar nenobļoķētu ekrānu :D

    24.12.2020 02:10
    Reply to  aaa

    Atver YT browserī un bloķē vesels. Vienkāršāk, nekā meklēt tam speciālu appu.

    es pats
    25.12.2020 00:45

    Hei!
    Šī ir veca, man iemīļota tēma, esmu pat Račam par to rakstījis, un viņš pat atbildēja, turklāt, par tēmu, nevis atšuva mani kā idiotu. Bet ne par to stāsts. Gribēju tikai vērst uzmanību pāris lietām:

    Pirmkārt, arī printeriem to nodevu gribāja uzlikt, bet kaut kā to farsu neizdevās izbīdīt, lai gan, ja izrādītos, ka tomēr ir gan nodeva arī printeriem, nebūtu pārsteigts, tik cītīgi tam nesekoju.

    Otrkārt – jūs te nediskutējat pietiekami plaši. Būtiskākais – kad šie paši cilvēki nākamreiz dosies pie ministrijas būvēt “Nesaprašanas sienu”, jums arī vajag iet tur un atgādināt par šo te nodevu. Un par to, ka mums nav pienākums maksāt lielākus nodokļus no darba algas, un papildus tam vēl ar mistiskām nodevām uzturēt “kultūras cilvēkus”.

    Reklāma