Web Analytics
More
    Reklāma

    Inovācijas kļūst iespējamas ar digitālo prasmju atbalstu

    Tanja Tatomiroviča, Microsoft komunikācijas vadītāja 24 valstīs Eiropā un Eirāzijā

    Jaunākie raksti

    2020. gads ir viens no sarežģītākajiem starp  līdz šim piedzīvotajiem. Mazais un vidējais bizness, kā arī virkne lielāku uzņēmumi ir saskārušies  ar vēl nebijušām izmaiņām tirgū un savā darbībā. Tās skar  ierobežoto cilvēku un preču pārvietošanos, traucētās piegāžu ķēdes un aiztiecas līdz pat pandēmijas radītiem draudiem telekomunikācijām un kiberdrošībai. Visi esam spiesti pielāgoties jaunai normalitātei  (vai postnormalitātei) un kļūt novatoriskāki nekā jebkad agrāk.

    Kopš gada sākuma ir acīmredzams, ka krīze mazāk ir skārusi tos uzņēmumus, kas jau bija paspējuši ieviest tehnoloģijās balstītas uzņēmējdarbības inovācijas. Arī citiem tā noder kā motivācija ātri pielāgoties un domāt par jauninājumiem. Izmaiņas biznesa vidē visā pasaulē ir radījušas daudz jaunu darbavietu, kurās nepieciešamas digitālās prasmes. Patlaban tās lielākā vai mazākā mērā ir nepieciešamas vairumam darbinieku un sniedz iespēju strādāt mazāk aizsargātām grupām – cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem, sievietēm un nepietiekami pārstāvētām minoritātēm, proti, visiem tiem, kuri visbiežāk zaudēja darbu un pamatienākumus, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai. Taču runa nav tikai par izdzīvošanu. Mums ir jādomā par tālāku attīstību. Ja kavēsimies pagātnē, jaunajos apstākļos meklējot attaisnojumus nekā nedarīšanai un nevēlēsimies izmantot inovācijas, izaugsmes nebūs.

    Reklāma

    Pēc mūsu uzņēmuma aplēsēm, šogad bezdarbs visā pasaulē var skart pat ceturtdaļmiljardu cilvēku. Šīs prognozes attiecas nevis uz mazāk attīstītajām un jaunattīstības valstīm, bet gan uz vairākām ļoti turīgām valstīm ar stabilu ekonomiku. ASV Kongresa budžeta birojs prognozē bezdarba pieaugumu par 12,3% (no 3,5% līdz 15,8%), kas nozīmē, ka bezdarbs šajā valstī varētu piemeklēt vēl vismaz 21 miljonu cilvēku. Valstīs ar vājāku ekonomiku situācija var būt vēl draudīgāka.

    Lai cilvēkiem visā pasaulē šajā nepatīkamajā situācijā palīdzētu pārvarēt turbulences radītos izaicinājumus, kā arī sniegtu iespēju IT kopienai un izglītotu jaunus inovatorus, Microsoft šovasar uzsāka globālu iniciatīvu, kuras mērķis ir dot iespēju cilvēkiem apgūt papildu digitālās prasmes. Tās ietvaros līdz gada beigām 25 miljoni cilvēku pasaulē apgūs jaunas prasmes, kas palīdzēs viņiem pašiem un tās valsts ekonomikai, kurā viņi dzīvo un strādā. Iniciatīvā ir iesaistīts viss Microsoft, proti, visas uzņēmuma struktūrvienības. Tā arī apvieno esošos un jaunus resursus no LinkedIn, GitHub un Microsoft. Iniciatīva attiecas uz trīs darbības jomām:

    1. Datu izmantošana, lai identificētu pieprasījumu pēc darbavietām un prasmēm, kas vajadzīgas to aizpildīšanai;
    2. Brīva piekļuve apmācībām un to saturam, lai palīdzētu cilvēkiem attīstīt prasmes, kas vajadzīgas šajos amatos;
    3. Zemākas izmaksas sertifikācijai un bezmaksas darba meklēšanas rīki, lai palīdzētu atrast jaunu darbu cilvēkiem, kuri attīsta šīs prasmes.

    Microsoft ir apņēmies atbalstīt izmaiņas politikā, kas palīdzētu radīt iespējas jaunu, modernai ekonomikai atbilstošu prasmju apguvei. Tāpat tiek veidota jauna apmācību lietojumprogramma Microsoft Teams, kas palīdzēs darba devējiem gādāt par esošo un jauno darbinieku zināšanām un prasmēm, nodrošinot mācības tiem cilvēkiem, kas atgriezīsies darbā pēc ekonomikas atjaunošanās. Jaunā lietotne vienā resursā apvienos mācību saturu no dažādiem avotiem. Mērķis ir izmantot Teams, lai uzturētu nepārtrauktu atgriezenisko saiti starp darbu, prasmēm un mācīšanos. Šī lietotne ļaus darba devējiem vienuviet integrēt saturu no LinkedIn Learning, Microsoft Learn, kā arī pašu un trešo pušu radīto saturu. Uzņēmuma vadītāji varēs pievienoties un sekot mācību progresam, un tas palīdzēs darbiniekiem iegūt sertifikātus. Lietotne pilnā apjomā būs pieejama vēl šogad.

    Digitalizācija nav tikai šā brīža tendence, tas ir process, kas turpināsies arī nākotnē. Digitālo prasmju apgūšana nav kas tāds, ko var ierobežot, jo tehnoloģijas mainās katru dienu. Tas nozīmē, ka patlaban iegūtās prasmes pilnveidosies, strādājot pie nākotnes inovācijām. Tās uzlabosies un palīdzēs atveseļoties globālajai ekonomikai un veicinās turpmāku izaugsmi. Ekonomikas pieaugums nav iedomājams bez inovācijām.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma