Web Analytics
More
    Reklāma

    Eksperimenti pierāda, ka zirnekļiem nav vajadzīga gravitācija, lai noaustu tīklu

    Jaunākie raksti

    Eksperimenti Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) liecina, ka zirnekļi pilnīgi normāla izskata tīklus spēj noaust, arī atrodoties kosmosā. Tas nozīmē, ka tīkla aušanā zirneklim gravitācija nav noteicošā. Toties izšķiroši svarīgs ir kāds cits resurss – gaisma.

    Viens no eksperimentiem, kas šo fenomenu pierāda, veikts 2011. gadā, kurā tika izmantoti četri vienas sugas (latīniski – Trichonephila clavipes) zirnekļi. Divi no tiem atradās SKS atsevišķās testēšanas kamerās. Savukārt otrs pāris tika turēts identiskos apstākļos uz Zemes. Eksperimenta galvenais mērķis bija atrast atšķirības starp tīkliem, kas tika noausti SKS un uz Zemes.

    Reklāma

    Zirneklis auž tīklu Starptautiskajā kosmosa stacijā. Avots: BioServe Space Technologies, University of Colorado Boulder

    Pētnieki divu mēnešu laikā dokumentēja zirnekļu uzvedību un tīkla aušanas īpatnības, izmantojot kameras, kas fotografēja reizi piecās minūtēs. Kopumā tika uzņemti 14 528 attēli, kuros redzami ap 100 dažādiem zirnekļu tīkliem. Interesanti, ka sākotnēji tīklu aušanas izpētē gaisma nemaz netika ņemta vērā kā noteicošais faktors.

    Pētnieki izsecināja, ka, atrodoties arī mikrogravitācijas apstākļos, zirneklis spēj noaust parastu tīklu, ja vien tam ir pieejams kāds gaismas avots. Gaisma šādos apstākļos kalpo kā sava veida atskaites punkts, aizstājot gravitāciju. Pēc tās tad arī zirneklis vadās, aužot tīklu. Tas ir pārsteidzošs atklājums, kas pierāda, ka ne visām dzīvām būtnēm uzdevuma veikšanai obligāti ir nepieciešama gravitācija. Tāpat eksperimentā piefiksēts, ka mikrogravitācijas apstākļos zirnekļi mēdz aust tīklus, kas ir krietni simetriskāki nekā uz Zemes radītie.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Fedja
    14.12.2020 09:14

    Kameras laikam tās pašas kas Apollo misijas laikā.

    trodat
    14.12.2020 11:27

    “Tas ir pārsteidzošs atklājums”

    Kāpēc tas ir pārsteidzoši? Kā tas ietekmē/-s cilvēku dzīvi un tehnoloģiju attīstību?
    Nav ne nobeiguma, ne secinājumu.

    Elektriķis
    14.12.2020 16:59

    Tīri praktisks jautājums: vai šie spēj normālā gravitācijā, tumsā uzaust tīklu? Šo kombināciju no raksta nespēju izlobīt.

    Krotow
    14.12.2020 17:27

    Nez vai zirnekļi zem zāles spēj aust tumsā un bez gravitācijas.

    Brr
    14.12.2020 20:39
    Reply to  Krotow

    Tie jau īpašie spaideri, ar dzīves pieredzi, tie var visu! :P

    Reklāma