Web Analytics
More
    Reklāma

    Latvijas komandas starptautiskajai kosmosa nozarei piedāvā futūristiskus risinājumus

    Jaunākie raksti

    Arī Latvijā noslēdzies starptautiskais kosmosa nozares hakatons “Act in Space”. 24 stundas tas norisinājās 45 pasaules valstīs 75 pilsētās. Latvijas konkursa uzvarētājs – nepārtrauktas novērošanas risinājums, izmantojot nano satelītus – nu jau starptautiskajā konkursā cīnīsies par galveno balvu: lidojumu bezsvara stāvoklī ar Airbus A310 Zero G lidaparātu.

    “Šis bija mans 21. hakatons, kurā esmu piedalījies, un otrais “Act in Space” hakatons – pirmajā mana komanda ierindojās 2. vietā, šoreiz izdevās uzvarēt. Jau sākotnēji bija skaidra ideja, pie kā vēlamies strādāt, un ar komandas biedru atbalstu to izdevās īstenot. Milzīgs paldies jāsaka arī mentoriem, bez kuru zināšanām un atbalsta iznākums nebūtu tik labs. Dalība starptautiskajā konkursā ir laba motivācija man un komandai virzīties uz idejas realizēšanu, un mums ir nepieciešamās kompetences tās īstenošanai,” saka uzvarētāju komandas pārstāvis un Rīgas Tehniskās universitātes pētnieks Šravans Koundina Vutukuru (Shravan Koundinya Vutukuru).

    Reklāma

    2. vietu hakatona “Act in Space” Latvijas konkursā ieguva komanda “xT saam”. Komanda cer mainīt veidu, kā tiek iegūti kosmosa nozarei vajadzīgie resursi, nodrošinot pilnībā automatizētu ražošanu kosmosā. Tas nozīmētu efektīvāku resursu izmantošanu uz Zemes un Mēness, palielinātu drošību uz Mēness esošajiem cilvēkiem, un samazinātu vides apdraudējumu risku. Komandas izstrādātā tehnoloģija ir balstīta aktīvās mācīšanās un mašīnmācīšanās algoritmos. Šīs komandas balva – turpmāka sadarbība ar Latvijas Kosmosa industrijas asociāciju (LAIK) idejas attīstīšanā.

    Savukārt 3. vietu hakatona žūrija piešķīra divām komandām – “Skylar” un “MaxSpace”. “Skylar” piedāvā radīt zaļu enerģiju no zemūdens vulkāniem, izmantojot kosmosa datus. Komanda atklājusi, ka Čīles un Japānas piekrastē ir augsta zemūdens vulkānu aktivitāte. No šiem reģioniem tiks iegūti satelīta dati, ko apstrādās mākslīgais intelekts. Tālāk manuāli tiks nodota informācija bezpilota kuģim, kas savāks enerģiju ar zemūdens turbīnu palīdzību.

    Otra 3. vietas ieguvēja – komanda “MaxSpace” – vēlas izstrādāt viedtālruņiem paredzētu aplikāciju “Don’t let us die”. Tā ļautu salīdzināt ainavas tagad un nākotnē, ja turpināsies klimata pārmaiņas esošajā apjomā. Šī aplikācija arī papildus piedāvātu izaicinājumus, kā pareizi šķirot atkritumus un kā ikdienā samazināt oglekļa dioksīda emisijas.

    Tieša abas 3. vietu ieguvušās komandas īpaši atzinīgi novērtēja viens no pasākuma organizatoriem – Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), piešķirot tām balvas. “Esam gandarīti, ka kosmosa nozarei veltītais hakatons uzrunāja tik daudz interesentus. 13 komandu piedāvātās idejas bija aizraujošas un, ļoti iespējams, kāda no tām jau drīzumā sniegs nozīmīgu ieguldījumu kosmosa izpētē. No LIAA perspektīvas augstu novērtējam ar zaļajām inovācijām saistītās idejas, kuras var nodrošināt salīdzoši ātru atdevi tautsaimniecībā,” norāda LIAA direktora vietnieks investīciju jautājumos Reinis Āzis.

    Lielo interesi kā pozitīvu rādītāju novērtē arī otras pasākuma organizētājas Latvijas Kosmosa industriju asociācija (LAIK) vadītājs un kosmosa tehnoloģiju entuziasts Pauls Irbins: “Svarīgākais – bija milzīga interese, jo pieteicās vairāk kā 100 potenciālie dalībnieki! Tas nozīmē, ka kosmosa nozare kļūst aizvien interesantāka. Aizvien vairāk cilvēku tajā saskata potenciālu gan biznesam, gan savai karjerai. Kas attiecas uz praktiskajiem risinājumiem, domāju, ka jau laicīgi bijām labi sagatavojušies darbam attālinātā formātā – bijām uzbūvējuši nopietnu studiju, kas gan atļāva izmēģināt dažādas tehniskās iespējas, gan bija pievilcīga skatītājiem un dalībniekiem. Kas attiecas uz idejām, bija vienkāršas idejas no cilvēkiem, kuri iepriekš nebija saskārušies ar kosmosa nozari. Līdz ar to hakatons bija laba iespēja gan uzzināt vairāk par tehnoloģijām, gan izprast nozari. Taču bija arī cilvēki ar padziļinātām zināšanām un pieredzi gan programmēšanā, gan datorzinātnēs un robotikā. Viņi strādāja pie konkrētiem risinājumiem. Gandrīz puse bija tieši šādas tehnoloģiskas idejas, kas arī lielākoties ieguva godalgotas vietas.”

    24 stundu hakatons “Act In Space” notiek jau ceturto reizi un to organizē Francijas Kosmosa aģentūra sadarbībā ar Eiropas Kosmosa aģentūru un tās biznesa inkubatoru tīklu. Pirmo reizi pandēmijas dēļ hakatons notika tiešsaistē, kas bija liels izaicinājums pasākuma organizatoriem, taču visi veiksmīgi ar to tika galā. Kopumā Latvijas hakatonā piedalījās 70 dalībnieki, kas izveidoja 13 komandas. Ar tām strādāja 20 mentori. Viens no viņiem – Yoav Landsman – ir uzņēmējs Izraēlā, kas iegulda kosmosa tehnoloģijās, un ir milzīgs šīs nozares entuziasts. Izraēlas un komosa nozares Īlons Mask. Yoav ir vairāk kā 20 gadu pieredze kosmosa nozarē, un viņš ir pirmās Izraēlas misijas uz Mēnesi direktora vietnieks.

    Starptautisko kosmosa nozares hakatonu “Act In Space” atbalstīja tādi globāli uzņēmumi kā “Airbus” un “Continental”. Latvijas pasākuma organizatori ir Latvijas Kosmosa industriju asociācija (LAIK) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma