Web Analytics
More
    Reklāma

    Google izlaiž jaunu rīku, kas palīdzēs pilsētām nepārkarst

    Jaunākie raksti

    Kompānija “Google” nākusi klajā ar risinājumu, kas ikdienā sakarsušajām pilsētām ļautu saglabāt vēsumu. Zināms, ka pilsētas mēdz būt siltākas nekā to apkārtne, jo ēkas un asfalts aiztur siltuma aizplūšanu. Vienlaikus visai vienkāršs veids, kā atdzesēt lielpilsētu rajonus, ir stādīt vairāk koku tur, kur to pietrūkst. Lai šis darbiņš veiktos labāk, Google piedāvā īpašu rīku, kas iezīmēs tās vietas, kur koki būtu nepieciešami visvairāk.

    Google jaunais rīks “Tree Canopy Lab” izmanto satelītattēlus, kā arī mākslīgo intelektu, lai noskaidrotu ikviena koka precīzu atrašanās vietu pilsētā. “Tree Canopy Lab” šo informāciju ievieto interaktīvā kartē kopā ar datiem par to, kuras apkaimes ir blīvāk apdzīvotas un tādējādi neaizsargātākas pret augstām temperatūrām. Koku stādīšana šāda tipa vietās varētu palīdzēt pilsētām pielāgoties arī globālajai sasilšanai un, iespējams, glābt dzīvības karstuma viļņu laikā.

    Reklāma

    “Tree Canopy Lab” nupat izmēģināts Losandželosā, savukārt par vēl vairāk nekā 100 pilsētām datus turpina ievākt. Google apgalvo, ka “Tree Canopy Lab” var krietni atvieglot pilsētplānotāju darbu sevišķi lielpilsētās un īpaši tad, kad jāveic koku uzskaite. Bieži tas tiek darīts manuāli ar cilvēku līdzdalību. Taču Losandželosa arī izmēģinājusi LIDAR tehnoloģiju, kas koku noteikšanai izmanto lāzera sensoru, taču šis process bija dārgs un lēns. Vienlaikus Google jauno rīku var izmantot bez maksas, turklāt dati, piemēram, attēli, regulāri tiek atjaunoti.

    Tikmēr, izpētot situāciju Losandželosā, secināts, ka vairāk nekā puse pilsētas iedzīvotāju dzīvo tur, kur koki apēno mazāk nekā 10% viņu apkārtnes. Vienlaikus pētījums, kuru šogad veica NASA, liecina par to, ka karstuma viļņi Losandželosā pēdējo 50 gadu laikā kļuvuši garāki, biežāki un intensīvāki. Tāpēc papildu koki tur būtu ļoti vajadzīgi.

    Lieki piebilst, ka karstums ir nopietna klimata pārmaiņu seka, kas ASV gada laikā nogalina vairāk cilvēku nekā jebkura cita ar laikapstākļiem saistīta katastrofa. Savukārt koki pat būtiski var uzlabot situāciju – tie gan noēno, gan atbrīvo zemi no mitruma tad, kad gaisa temperatūra kāpj.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    19.11.2020 12:28

    no raksta var izdarīt divus secinājumus:
    — googlis arvien vairāk pārvēršas par spiegošanas kompāniju
    — situācija amerikās mūs neskar

    > turklāt dati, piemēram, attēli, regulāri tiek atjaunoti.

    interesanti, no kurienes tāda informācija? google earth bieži var redzēt gadiem vecus attēlus, ja nu mēs par LV. situācija amerikas kontinentā mūs neskar #2?

    digitalk
    19.11.2020 12:56

    nē, nu arboristi Latvijā būtu sajūsmā, protams. es gan vairāk par googles piekļuvi satelītdatiem rakstīju — ko var?, ko dar’?.

    Kursors.lv
    19.11.2020 14:50
    Reply to  digitalk

    Kur problēma? Arī visi citi var piekļūt satelīta datiem? Tepat Latvijā pēdējo pāris mēnešu laikā bija veseli divi hakatoni, kur dalībnieki strādāja ar Copernicus/Sentinel satelītu datiem un centās domāt pielietojumus to iegūtajiem datiem.

    digitalk
    19.11.2020 22:45

    viena lieta ir hakatoni, kur naudasmaisi meklē svaigas smadzenes ar idejām, un pilnīgi cita ir populārs resurss, kuru visi regulāri izmanto. tie hakatonisti ir publicējuši zemes karti? nav. google regulāri atjauno Latvijas kartes? nē. tad kāda jēga no tiem datiem parastam lietotājam?

    hmmm :)
    19.11.2020 13:30

    “Savukārt koki pat būtiski var uzlabot situāciju – tie gan noēno, gan atbrīvo zemi no mitruma tad, kad gaisa temperatūra kāpj.”
    Intresanti, kāpēc tas ir svarīgi ? “Lost in translation” ?

    Aigars Axx
    20.11.2020 09:46

    Kad gaisa temperatūra kāpj, mitrums tāpat izgaro. Bet vajag tieši otrādi.

    Reklāma