Web Analytics
More
    Reklāma

    Līdz 2030. gadam ceturtā daļa Lielbritānijas armijas varētu būt roboti

    Jaunākie raksti

    Aizvien vairāk militārpersonu vēlas pienākumus kara laukā uzticēt bezpilota lidaparātiem un citiem robotizētiem transportlīdzekļiem. Vienlaikus Lielbritānijas bruņoto spēku vadītājam ģenerālim seram Nikam Kārteram (Nick Carter) ir vēl drosmīgāks redzējums par valsts armijas tuvāko desmitgadi. Pēc viņa domām, līdz 2030. gadam ceturto daļu Lielbritānijas armijas varētu tikt robotizēta. Tas nozīmē, kaujinieku pulkam varētu pievienoties ap 30 000 robotu.

    Sers Niks Kārters savos spriedumos pārāk gan neizvēršas, uzsverot, ka konkrēti mērķi saistībā ar robotiem pagaidām nav un trūkst skaidrības par to lomu armijā. Ir idejas, ka tie attiecīgajā konfliktā varētu aizpildīt frontes līnijas pirmās rindas. Vienlaikus ir stingra opozīcija autonomiem tā sauktajiem “killer robotiem”, kuru vadībā cilvēks nepiedalās. Tāpēc, visticamāk, pēc desmit gadiem Lielbritānijas armijas kaujinieku rindas krietni papildinās tieši cilvēku kontrolē esošie bezpilota lidaparāti, kuri nogalinās tikai un vienīgi pēc pieprasījuma.

    Reklāma

    Lielbritānijas bruņoto spēku vadītājs ģenerālis sers Niks Kārters. Avots: Independent

    Iespējams, ka ne tikai vispārējā tendence mudina Lielbritānijas bruņoto spēku vadītāju aizvien rūpīgāk apsvērt robotu iesaisti armijā. Valsts armija šobrīd saskaras ar karavīru iztrūkumu, kas liecina par problēmām to piesaistē un rekrutācijā. Šobrīd Lielbritānijas armijā dienē aptuveni par 10 000 karavīriem mazāk nekā vajadzīgs, un šo robu vienā mierā varētu aizpildīt roboti.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    13.11.2020 13:45

    problēmas ar jaunu karavīru piesaisti ir bijušas visos laikos, jo retajam ir vēlme kļūt par lielgabalgaļu kaut kāda valdnieka vārdā. agrāk to darīja piespiedu kārtā iesaucot armijā uz 30 gadiem.

    īsti gan nav saprotams, ko šis progresīvais ģenerālis ir sadomājies? visi autonomie roboti ir tieši atkarīgi no enerģijas avota un pusautonomie arī no sakariem. dažas EMI bumbas likvidēs visu “pirmo līniju” un pārdesmit raķetes iznīdēs enerģijas piegādi, tālāk ta ko?

    13.11.2020 14:02
    Reply to  digitalk

    Droši vien jāsaprot par kādiem “robotiem” ir runa/doma, proti, ja par kaut kādiem humanoīda tipa (a la boston dynamics), tad jā emi ir problēma..
    No otras puses – ja skatās (un tic pušu teiktajam) aktuālo Armēnijas un Azerbaidžānas konfliktu, tad viss pasākums ir vienos vārtos – Azerbaidžāna ar saviem droniem (turku bayraktāriem u.c.) šauj visu pa labi un kreisi un visas tās krievu pretgaisa sistēmas izskatās diezgan nevarīgas. Proti, ja objekts (robots) ir maziņš viņam ir grūti trāpīt, kā arī bumbu, kad tas jau ir virs tevis, ar vairs uz savas galvas nemetīsi.

    digitalk
    13.11.2020 15:15
    Reply to  Reinis Rozitis

    domājams, ka pretdronu sistēmas ļoti strauji pietuvosies, klasiskais “zobens pret bruņām” scenārijs. zini tak izraēliešu kupolu «Iron Dome», kurš domāts biki lielākiem mērķiem un projektu, kur ar lāzerdiodi tēmēti nodedzina odus vadoties pēc skaņas? izsekot drona izmēra mērķi nav neatrisināma problēma, imho.
    pret braucošiem vai staigājošiem robotiem ir arī mīnas. kā tas krievu verķis, kurš izšauj gaisā un noklāj ar mīnām n-desmit kvadrātmetrus.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Krotow
    13.11.2020 18:16
    Reply to  digitalk

    Tālāk daudz kas būs atkarīgs no tā, kuram labāka radioelektroniskā uzbrukuma un aizsardzības tehnika. Nav izslēgts ka sāks mētāties ar elektromagnētiskajām mīnām vai tēmēti “spīdināt nost” radarus no gaisa.

    … ir arī mīnas. kā tas krievu verķis, kurš izšauj gaisā un noklāj ar mīnām n-desmit kvadrātmetrus.

    Šim piegājienam ir nelabs blakusefekts. Pēc tam vietējie iedzīvotāji vēl 30+ gadus uzraujas uz nesprāgušām mīnām.

    Peters Leo
    13.11.2020 16:17
    Reply to  digitalk

    ASV to dara gudrāk, visās malās godina karavīrus, kad vien iespejams tirežē: thanks for your service. Taisa patriotiskās filmas, kur armijnieki iejūtas bezmazvai supervaroņa telā kuri izglabj vecos ļaudis kopā ar sievietēm un bērniem, vai arī Military Homecoming Surprises video, kur visiem birst asaras sagaidot armijniekus.Karavīri viņiem skaitās dieva vietā :D Tādu kā armijas kultu veicina. Ja tu esi armijnieks, tu esi pirmais vecis ciemā.

    Vienīgā problēma manuprāt ir, ka viņi ir mazliet augstprātīgi sakarā ar to armijas kultu. Piemēram iznāca filma par asv armijniekiem kuri kopā ar 2 Latvijas karavīriem aizstāveja savu nometni, viņi bija 55 vai 60 kuri cīnījās pret 400 Afgāņiem. Internetā pameklējot info par to notikumu, visur(ziņās, aprakstos) minēts, ka cīnījās tikkai ASV karavīri kuri mazākumā varonīgi aizstāvēja posteni :D Vienīgi Wikipedia ir pieminēti Lv karavīri.

    digitalk
    13.11.2020 19:02
    Reply to  Peters Leo

    laikam jau urrrā patriotismu vieglāk kultivēt, ja tavā teritorijā nav izkauta vesela paaudze un izdzīvojušie kritiski skatās uz militārisma propagandoniem. bez tam, tur ir labas algas.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Rudolfs
    13.11.2020 22:19
    Reply to  Peters Leo

    ASV nav bezmaksas augstākā izglītība. Bet armija pēc dažu gadu dienēšanas piedāvā bezmaksas augstāko izglītību. Tādā veidā arī papildina jauniesaukto rindas.Kaut kur bija statistika, ka nospiedošais vairākums aktīvā dienesta karavīru tur ir ļoti jauni. Gaida tikai, kad izvilks līdz izglītībai. Daudzi, protams, to tā arī nesagaida.

    Reklāma