Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropa varētu liegt pilnībā šifrēt čata saziņu

    Jaunākie raksti

    Tā vien izskatās, ka Eiropa tomēr metīs kažoku uz otru pusi, lai liegtu pilnībā šifrēt čata saziņu. Varbūt ne pilnīgi uz otru pusi, bet varam sagaidīt, ka WhatsApp, Signal, Telegram un citiem saziņas servisiem būs jāpiedāvā šifrēšanas atslēga, kas ļautu policijai atšifrēt saziņu.

    Iespējams, ka jautājums par pieeju šifrētai saziņai aktualizējies pēc vairākiem neseniem teroristiskiem uzbrukumiem Francijā un Austrijā, bet tiek uzskatīts, ka idejas autori ir ASV Federālais izmeklēšanas birojs un Eiropols.

    Reklāma

    Eiropas Komisijai, visticamāk, bez lielām diskusijām tiks likts izstrādāt regulas projektu, kas pēc tam izies parasto Parlamenta un Padomes procedūru. Pēc tam varam sagaidīt pāris mēnešu pārejas periodu, kuru laikā WhatsApp, Signal, Telegram un citiem saziņas servisiem nāksies izstrādāt pieejas atslēgas šifrētai saziņai. Šifra atslēgas būs jāglabā saziņas servisiem, kā arī tās pēc pieprasījuma nāksies izsniegt tiesībsargiem.

    Pagaidām gan nav zināms, kā šis viss izskatīsies uz papīra un kā tas tiks ieviests praksē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Kārlis
    10.11.2020 09:59

    kautkā neticas, ka tas izdosies.
    cik tur darba izveidot privātu chatbotu, privātām vajadzībām.

    Usinss
    10.11.2020 11:25

    Telegram Putinam nepadevās… Ja vajadzēs, būs tor klienti un lai skrienas. Ja deputāti domā, ka terorisma plānus kaļ whatsap, tad viņī ir debiili. Ir pierādīts: sms un tor.

    10.11.2020 12:32
    Reply to  Usinss

    Telegram jau tagad atbalsta Tor, es no datora tikai tā lietoju.

    Krotow
    10.11.2020 11:29

    Kā tur bija – nokaujot pūki (Krievija), pats kļūsti par pūķi. No vienas puses saprotu. No otras – pilnīgi nepareiza pieeja. Tā vietā lai aizsūtītu atpakaļ tos, kuri Eiropā saskrējuši un sapeldējuši, bojās dzīves savējiem.

    Kristaps H
    10.11.2020 16:45

    Gribētos gan piebilst, ka šis dokuments ir “EU Council Resolution”. Tas nav juridisks dokuments, un tam nav juridiski saistoša spēka. Respektīvi šis dokuments šādā redakcijā netiks ieviests un nav tam paredzēts. Tas ir pielidzināms sarakstei ar domu “mēs par šo parunājām, esam izklāstijuši problēmu, un visi piekrīt, ka būtu jāizstrādā kāda veida plāns un jāturpina par to diskutēt”.

    Dokumentā gandrīz katrā lapā tiek minēts kas šis nav “vienvirziena plāns”, un ka jebkāda veida iejaukšanās datu šifrēšanā ir rūpīgi jāizsver kopā ar tehnoloģiju uzņēmumiem, kā arī rūpīgi jābalansē ar cilvēktiesībām uz privātumu un sarakstes neaizskaramību.

    Kopsavilkumā, šeit pat gribot nevar īsti izvilkt ārā “Eiropa grib liegt E2E šifrēšanu”. Te daudz smagāk velk uz to, ka ja policijas rīcība ir fiziskā ierīce, tie grib iespēju piekļūt tajā esošajiem datiem offline mode, kas pa lielam jau ir prakse lielākajā daļā Eiropas valstu.

    digitalk
    10.11.2020 18:46

    būsim jau tieši — valstij nekad nav sevišķi rūpējis sarakstes privātums, īpaši, kad tas apdraud vadoņu labklājību un tad daaaudz zemāk nodokļu maksātāju drošību.

    Ivars Dzerve
    11.11.2020 11:10

    Law Enforcement Access ir pilnīgi normāla lieta un visās telekomunikāciju saziņas tehnoloģijās ir iekļauts “by default”, piemēram mobilo sakaru centrle, utt. Tikai normāli, ja arī citas komunikāciju tehnoloģijas/lietotnes pakļaujas šai prasībai.

    Reklāma