Web Analytics
More
    Reklāma

    Aprit 20 gadi kopš astronauti apdzīvo Starptautisko kosmosa staciju

    Jaunākie raksti

    2. novembrī zīmīgu jubileju atzīmēja visai būtisks notikums kosmosa jomā – apritēja apaļi 20 gadi kopš pirmās ilgtermiņa misijas (pazīstama arī kā 1. ekspedīcija) Starptautiskajā kosmosa stacijā (International Space Station – ISS). Kopš tā laika ISS nepārtraukti dzīvo un strādā daži cilvēki – skaitļos tas ir mērāms jau 64 ekspedīcijās.

    Iepriekš NASA astronautu kosmosa lidojumu programmas bija saistītas ar relatīvi ātriem, nedēļu ilgiem ceļojumiem pa orbītu kosmosa kuģī “Space Shuttle”. 90. gadu vidū NASA sāka praktizēt ilgākus kosmosa ceļojumus, un astronauti šādās reizēs apmetās Krievijas vecajā kosmosa stacijā “Mir”. Vēlāk ASV, Krievija un to starptautiskie partneri sāka darbu pie Starptautiskās kosmosa stacijas izveides. Tad arī NASA nolēma uz turieni nosūtīt pirmos astronautus, kuri ISS pavadīja pāris mēnešus (šī misija bija tā sauktā 1. ekspedīcija). Šis vēsturiskais notikums norisinājās tieši 2000. gadā, un kopš tā laika ISS nepārtraukti uzturas kāds cilvēks.

    Reklāma

    1. ekspedīcijas ietvaros trīs kosmonautu apkalpe 2000. gada 31. oktobrī uzkāpa uz Krievijas kosmosa kuģa “Sojuz” klāja, un divas dienas vēlāk, 2. novembrī, sasniedza ISS. Šajā notikumā piedalījās divi krievu kosmonauti – Jurijs Gidzenko (Yuri Gidzenko) un Sergejs Krikaļevs (Sergei Krikalev), kā arī NASA astronauts Bils Šeperds (Bill Shepherd). Trijotne tur uzturējās četrarpus mēnešus –  līdz 2001. gada martam. Pēc tam vieta tika dota jaunai trīs astronautu apkalpei, kuri ISS nodzīvoja vairāk nekā 5 mēnešus – šī misija secīgi tika nosaukta par 2. ekspedīciju.

    NASA šo 20 gadus seno notikumu atzīmēja 2. novembrī, tajā piedaloties nu jau 64. ekspedīcijas dalībniekiem. Savukārt attālināti savās pārdomās dalījās 1. ekspedīcijā veiksmīgi startējušie astronauti.

    AvotsVerge
    ViaNASA
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma