Web Analytics
More
    Reklāma

    Mākslīgais intelekts var noteikt Covid-19 saslimšanu pēc tava klepus

    Jaunākie raksti

    Ja agrāk klepus lielākoties bija kā vēstnesis tam, ka esi saaukstējies, tad šobrīd tas var liecināt arī par kāda ļoti nevēlama vīrusa klātbūtni. Jā, runa ir par to pašu Covid-19. Tikmēr Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT) pētnieki atraduši labu risinājumu, kas ļaus saprast, ir pamats uztraukumam, vai nav. MIT pētnieki izstrādājuši mākslīgā intelekta risinājumu, kas spēj noteikt, vai klepus iemesls ir Covid-19 vai arī tā ir parasta saaukstēšanās. Šo triku paveic neironu tīkli, kuri var noteikt smalkas atšķirības, kas norāda uz jaunā koronavīrusa klātbūtni.

    Viens neironu tīkls nosaka skaņas, kas saistītas ar balss spēku. Cits neironu tīkls novēro cilvēka emocionālo stāvokli. Tikmēr trešais neironu tīkls mēra izmaiņas elpošanas darbībā. Būtiski, ka mākslīgais intelekts agrīnajos testos bijis ļoti precīzs. Veicot desmitiem tūkstošu klepus testu, tehnoloģija 98.5% gadījumu spēja pareizi noteikt, ka klepo ar Covid-19 inficēts cilvēks. Būtiski arī tas, ka mākslīgais intelekts 100% pareizi noteica Covid-19 esamību arī tiem cilvēkiem, kuriem šķietami nebija nekādu simptomu. Tas nozīmē, ka tehnoloģija spēj ļoti labi atšķirt, kad klepo cilvēks ar parastu saaukstēšanos un kad – Covid-19 inficētais.

    Reklāma

    Vienlaikus izstrādātais risinājums nav domāts tikai sausai spriedelēšanai, būt vai nebūt. Pētnieki šobrīd strādā pie lietotājam draudzīgas aplikācijas, ko varētu izmantot kā vīrusa iepriekšējas pārbaudes rīku. Lai noteiktu, ir vai nav Covid-19, lietotājam ik dienu vajadzētu tikai noklepoties tālruņa tuvumā. Ierosināts pat izdarīt tā, ka tehnoloģija varētu darboties fonā un visu laiku klausīties lietotāja klepošanā. Tomēr šeit jau atkal ir runa par privātuma apsvērumiem.

    Būtiski, ka tehnoloģija nav domāta simptomātisku cilvēku diagnosticēšanai, jo tādos gadījumos var būt citi iemesli, kas izraisa klepošanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    02.11.2020 12:35

    īsti nav saprotams, ko autors domājis ar “simptomātisku cilvēku diagnosticēšanai”?

    digitalk
    02.11.2020 12:59

    tātad sanāk, ka tev jābūt 100% veselam no citām kaitēm, lai pēc klepus noteiktu vai tev ir covid19? diezgan nožēlojami, ja autors nav samuldējies. īstenībā šis teikums lasās pilnīgā pretrunā pārējam rakstam, kurā apgalvo, ka AI spēs atšķirt covid klepu no citiem.

    bet ja beidzam apspriest autora dīvaino tekstu, tad MIT derētu papildināt savu klepus skaņu bibliotēku ar gripas klepu. tas būtu pamatīgs izrāviens pašdiagnostikā.

    digitalk
    02.11.2020 13:12

    tātad apmācītie neironi nespēj atpazīt covid klepu, ja saaukstējies būs cilvēks ar citām “klepus kaitēm”. un kā tad MIT atsijāja datus, kurus iebarot savam AI? ņēma tikai garantēti iepriekš veselu cilvēku klepus ierakstus? neizklausās pārliecinoši.

    04.11.2020 07:10

    Nav taču tā cilvēki klepotu vienādi

    digitalk
    04.11.2020 23:14
    Reply to  ulvis

    tieši šajā aspektā arī noder automātiskā analīze, laikam apmācītais neironu tīkls ir spējīgs uzķert slimībai vienādās pazīmes. tas tāpat, kā uztrenēts suns ir spējīgs saost vēža slimnieka paraugus.

    Reklāma