Web Analytics
More
    Reklāma

    Dronu tehnoloģija uzlabo spēju prognozēt vulkāna izvirdumus

    Jaunākie raksti

    Viens no iemesliem, kāpēc vulkāni ir tik bīstami, ir tas, ka ir grūti paredzēt un prognozēt to izvirdumus. Taču tagad zinātnieki ir izstrādājuši pieeju, kā ar bezpilota lidaparātu palīdzību attālināti pētīt vulkānus, prognozēt to izvirdumus, kā arī sekot līdzi tam, kā tie veicina globālo oglekļa ciklu.

    Strādājot pie aptuveni 9.7 km diametrā lielā Manamas salas vulkāna Papua-Jaungvinejā, pētnieki izmantojuši dronus, lai izmērītu vulkāna izdalītās gāzes. Ir pierādīts, ka šis konkrētais vulkāns ir viens no lielākajiem sēra dioksīda izstarotājiem pasaulē, taču pētniekiem nebija priekšstata par tā radītajām oglekļa dioksīda emisijām. Tas ir svarīgi, jo, zinot sēra dioksīda un oglekļa dioksīda attiecību, iespējams izteikt precīzākas prognozes par izvirdumiem.

    Reklāma

    Ar dronu uzņemts attēls ar skatu uz Manamas salas vulkānu no aptuveni 2300 metru liela attāluma. Avots: Emma Liu/ABOVE

    Jāpiezīmē, ka Manamas salas vulkāns pēdējos gados bijis īpaši bīstams, jo gan 2004. gadā, gan 2006. gadā izvirdumi izraisīja plašus postījumus. Pētniekiem nav bijusi iespēja piekļūt pietiekami tuvu šim vulkānam, lai savāktu nepieciešamos paraugus, taču bezpilota lidaparātu izmantošana ļāvusi droši un efektīvi apkopot datus pat no vairāku kilometru attāluma.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    02.11.2020 11:10

    Beidzot kāds REĀLS labums no tiem kvadrkopteriem.

    Reklāma