Web Analytics
More
    Reklāma

    Austrālijas dienvidos enerģiju 100% nodrošina saule

    Jaunākie raksti

    Jāatzīst, Austrālija mērķtiecīgi iet savu ceļu pretī atjaunojamās enerģijas ieguvei un jēgpilnai izmantošanai. To pierāda kaut vai tas, ka pēc platības ceturtais un pēc iedzīvotāju skaita piektais lielākais štats Austrālijā – Viktorijas štats kļuvis par pirmo lielāko jurisdikciju pasaulē, kuru pilnībā darbina saule.

    11. oktobris bija tā diena, kad nedaudz vairāk kā vienu stundu valsts dienvidu daļu nosedzošajam Viktorijas štatam enerģiju 100% sniedza saule. 77% no tās deva saules paneļi, kuri izvietoti uz jumtiem, taču lielās saules enerģijas saimniecības – atlikušos 23%. Savukārt atjaunojamās enerģijas pārpalikums, kas iegūts no citiem avotiem, piemēram, vēja, tajā dienā tika uzglabāts akumulatoros vai nogādāts uz Viktorijas štatu.

    Reklāma

    Tā kā atjaunojamās enerģijas ieguve Austrālijā tikai izvēršas plašumā, nākotnē plānots biežāk izmēģināt šo pieeju – noteiktu teritoriju kādu laiku pilnībā uzturēt ar saules enerģiju. Primāri to plānots praktizēt teritorijās, kur ir problēmas ar elektroenerģijas padevi.

    Šobrīd Austrālijas dienvidos aptuveni 288 000 māju aprīkotas ar saules paneļiem. Tikmēr Austrālijas enerģijas tirgus operators prognozē, ka nākamajos 14 mēnešos uz jumtiem tiks uzstādītas vēl ap 36 000 saules paneļu sistēmu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rajah
    27.10.2020 11:09

    Smieklīgi ka pie mums vēja elektrību ķer ar propellerveidīgajiem, ja pareizāk būtu ar spirālveidīgajiem vēja ķērājiem, kuri uztver vēju no jebkuras puses. Mocās ar saules baterijām, ja saules rudenī ir maz, bet blakus ir jūra, kura viļņojas visu laiku, it sevišķi rudenī.

    Arčiņš
    27.10.2020 12:36
    Reply to  Rajah

    Baltijas jūrā vilnis ir ar ļoti īsu soli un mazu augstumu , tāpēc šobrīd varam šo ideju atmest . Spirālveida vai cilindriskās turbīnas šobrīd lieto uz augstceltnēm un tikai nelielas , bet nākotnē šīs varētu būt variants jo mūsu aizjūras kaimiņi zviedri aktīvi testē un pilnveido šādas turbīnas un jau lielā izmērā.

    Rajah
    27.10.2020 17:04
    Reply to  Arčiņš

    nu lai īsu, nav jau protams okeāns, bet faktiski bezgalīgu tāpat.

    Reklāma