Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki atklājuši, kā, izmantojot saules enerģiju, iegūt dzeramo ūdeni arī tuksnešainos reģionos

    Jaunākie raksti

    Masačūsetsas Tehnoloģiskā institūta (MIT) pētnieki strādā nepagurdami un nu atklājuši veidu, kā, izmantojot saules enerģiju, iegūt dzeramo ūdeni arī teritorijās, kur raksturīgs ilgstošs sausums un sauss gaiss, piemēram, tuksnešos. Pētnieki parādīja, kā viņu izstrādātā ierīce izmanto saules enerģiju, lai iegūtu mitrumu no sausa gaisa, pirms tam to kondensējot uz ūdens savākšanas plāksnes/šķīvja.

    Sistēma darbojas, izmantojot temperatūras starpību starp gaisu un ierīci, ļaujot adsorbējošam materiālam jeb ūdens savākšanas plāksnei sakrāt šķidrumu, kas nonācis uz tās virsmas.

    Reklāma

    Pētnieki norāda, ka izstrādātā ierīce varētu būt praktisks ūdens ieguves risinājums attāliem reģioniem ar ierobežotu piekļuvi ūdens resursiem un elektrībai. Risinājums spēj darboties vidē, kur mitruma līmenis sarucis līdz pat 20% robežai, un tam nav nepieciešama ārēja enerģijas padeve, izņemot jau saņemto saules enerģiju.

    Jāatzīmē, ka MIT komanda pirms pāris gadiem jau izstrādāja līdzīgu risinājumu ūdens ieguvei tomēr tam bijuši daži būtiski trūkumi. Piemēram, ierīce izstrādātā koncepta dēļ nebija praktiska lietošanai ar lielu vērienu un neradīja pietiekami daudz ūdens.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0946
    15.10.2020 10:20

    No saules enerģijas vai tomēr izmantojot saules enerģiju?

    KKTK
    15.10.2020 10:34

    Forši, ka tās universitātes tā sacenšas. Beigās arī kaut kas sanāks! https://www.youtube.com/watch?v=-6T3ICXWqjc

    yuris72
    17.10.2020 21:00

    Nu, bet jau pirms vairākiem gadiem i-netā tika aprakstīts par iekārtām kas no gaisa, tuksnesī, savāks mitrumu, uzkrās to tādā kā tornī, lai pēc tam to varētu izmantot. Bija ar visām bildēm, šķērsgriezumā..

    Reklāma