Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētnieki: Koronavīruss uz tālruņa ekrāna var izdzīvot gandrīz mēnesi

    Jaunākie raksti

    Austrālijas Nacionālās zinātnes aģentūras pētnieki atklājuši, ka vīruss, kas izraisa COVID-19, nonācis uz gludām virsmām, piemēram, viedtālruņiem un papīra naudas, var tur uzkavēties krietni ilgāk nekā gripas vīruss. Pētnieki norāda, ka koronavīruss uz šādām virsmām var aktīvi dzīvoties līdz pat 28 dienām. Salīdzinājumam gripas vīruss, atrodoties līdzīgā vidē, ir aktīvs un dzīvotspējīgs 17 dienas.

    Pētījumā atklāts, ka koronavīruss esot ārkārtīgi izturīgs, salīdzinot ar citiem dažādiem vīrusiem. Secināts, ka īpaši dzīvotspējīgs tas esot uz gludām virsmām, taču uz auduma un citiem porainākiem materiāliem spēj izdzīvot līdz 14 dienām.

    Reklāma

    Lai arī pētījums pierādīja, ka ir ļoti svarīgi regulāri dezinficēt tālruņa ekrānu un citas virsmas, pats eksperiments kvalitatīvas vīrusu izpētes dēļ tika veikts visai tālu no reālās dzīves apstākļiem – nemainīgā 20ºC temperatūrā un tumšā vidē, lai novērstu UV staru iedarbību.

    Tikmēr nesen kādā citā eksperimentā atklāts, ka pieskaršanās virsmai nav populārs veids, kā izplatās COVID-19. Krietni lielāka iespēja koronavīrusam nonākt uz virsmas ir klepus, šķaudīšanas, kā arī smagas elpošanas dēļ.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    18 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    uldis valters
    14.10.2020 10:01

    Ierosinu telefonus turēt stikla burkās ar skrūvējamu vāku,pieņemt zvanus un zvanīt attālināti un tikai gumijas cimdos, skaļi komunicējot ar ierīci no 2m attāluma. Pēc katras uzlādes mainīt usb kabeli, vai cītīgi dezinficējot bezvadu uzlādes ierīci ar zilajiem graudiņiem. Lai mums visiem laba veselība!:)))))))))

    azad
    14.10.2020 11:18

    Gluda virsma ir arī flīzes, lamināts, siena. Pārsvarā veikalu grīdas ir ar flīzēm, sanāk ka tur tas dzīvo nemitīga. Kā arī visi pārējie vīrusi un baktērijas. Un ja izslēdz gaismu, tad vispār mūžību:D

    digitalk
    14.10.2020 12:59
    Reply to  azad

    “Gluda virsma ir arī flīzes, lamināts, siena”

    nē, tās ir porainas virsmas. paņem mikroskopu un paskaties.

    Jurčiks
    14.10.2020 12:08

    Kāpēc tur papīra nauda pieminēta, kas ar visām citām virsmām?
    Es īsti neticu šim pētījumam, izskatās pēc mēģinājuma iebaidīt jauno paaudzi kas 24/7 lieto viedtālruņus nelietot papīra naudu.
    No viedtālruņiem viņi neatteiksies, bet vismaz no papīra naudas tad atteikties tak var!

    digitalk
    14.10.2020 12:46
    Reply to  Jurčiks

    viņi ir no Austrālijas, šis fakts tev neliek aizdomāties?

    pateikšu priekšā kāda ir Austrālijas “papīrnauda” — tā neburzās, negrib normāli degt un neslīkst ūdenī, jo ir no speciāli izstrādātas plastmasas. tāpēc tā ir daudz gludāka par papīra/kokvilnas naudu pārējā pasaulē.

    Last edited 3 years ago by digitalk
    Jurčiks
    14.10.2020 15:22
    Reply to  digitalk

    no kurienes par Austrālijas plastmasas naudu gan lai es uzzinātu, ja kursorā nav par to raksts? :P

    digitalk
    14.10.2020 19:04
    Reply to  Jurčiks

    būt erudītam un lasīt vairāk par vietējām ziņām vēl nav noziegums ;)

    Meh
    14.10.2020 13:10

    Kāda jēga ir no tāda eksperimenta, ja tas tiek darīts pilnīgā tumsā. Maldinoši rezultāti, laikam normālā gaismā nesanāk “iespaidīgie” rezultāti.

    KKTK
    14.10.2020 14:54

    Nē, UV ātrāk noārda vīrusa aizargslāni (kroni). Un lai pabiedējot izspiestu maximālo ilgumu, nācās lietot tumsu.

    Jurčiks
    14.10.2020 15:20
    Reply to  Meh

    ja nu kāds vēl atcerās, ka mainstream ziņās ņirgājās par pirmajiem paziņojumiem ka UV iznīdējot vīrusu..

    digitalk
    14.10.2020 19:08
    Reply to  Jurčiks

    UV-A, UV-B vai UV-C? vai arī par to tev nav raksta Kursorā, un tāpēc tu neko nezini?

    Pre
    15.10.2020 16:27

    Absurds un loti tendenciozs petijums, kas konfilktē ar reālās dzīves pierādījumiem. Medicinas nozare jau atzinusi – inficeties var tikai esot ciešā kontaktā vismaz 15 minūtes. Inficēties no virsmām praktiski ir neiespējami. Virusam nepieciešama dabiskā vide, kurā tas var izdzīvot. Dabiskā vise ir cikvēka organisms, nevis telefons. Vīruss nav parazīta ola, kas var mēnešiem vai gadiem gaidit. Kursors.lv tiešam nevajadzētu pubilcēt šādus rakstus.

    Pre
    15.10.2020 19:42

    Kā minēts pētījuma anotācijā, šie zinātnieki atzīst: “SARS-CoV-2 can remain infectious ..bla bla” Tas nozīmē – pastāv risks inficēties no virsmas. Lai gan realitātē risks praktiski ir nulle. Taču raksts var raisit liekas bažas cilvēkam parastajam,piem. tantei Ludzā, lai gan bažām nav pamata.
    P.S. Pielauju, ka Tu nenemtu rokās telefonu, ja zinatu, ka uz tā virsmas atrodas vīruss…jo kas zina, a ja nu saker? Tā būtu teju ikviena normāla cilvēka reakcija – baidities, atgrūst. Tāpēc labāk lieki nedalamies ar stresa riska info :)

    Reklāma