Web Analytics
More
    Reklāma

    Facebook Portal Mini apskats – sociālais tīmeklis ienāk dzīvojamajā istabā

    Jaunākie raksti

    Facebook Portal ģimene ir ļoti plaša – pircējs var izvēlēties starp veselām trim Facebook Portal sērijas ierīcēm, turklāt tās pavada arī pie televizora pieslēdzama vieda kamera, kas darbojas līdzvērtīgi pārējām Facebook Portal ierīcēm vien ar to atšķirību, ka televizors ir ekrāns, kamēr pārējām Facebook Portal ierīcēm ir katrai savs ekrāniņš.

    Facebook Portal piedāvā veikt videozvanus (protams, arī balss zvanus) ar citiem Facebook lietotājiem. Ja otrā galā nav Facebook Portal, tad var ļoti labi izlīdzēties arī ar Facebook Messenger vai pat Facebook Messenger Lite lietotni. Tāpat Facebook Portal piedāvā Amazon Alexa digitālā asistenta integrāciju un piekļuvi vairākām lietotnēm.

    Reklāma

    Facebook Portal saziņas ierīces nav nekas unikāls, tām ir vesela sauja ar konkurentiem, piemēram, Amazon Echo Show un Google Home Hub. Kā arī nevajag piemirst par dažādiem Facebook kā milzu informācijas giganta niķiem un stiķiem iepriekš. Atminēsimies kaut to pašu Cambridge Analytica skandālu, nav arī zināms, kādu lomu Facebook spēlēs ASV prezidenta vēlēšanās.

    Izskats un uzbūve

    Apskatam šoreiz saņemts Facebook Portal Mini, kas dikti atgādina visai biezu 8 collu digitālo fotorāmi. Portal Mini ir lētākais no Portal sērijas ierīcēm, bet to atšķirības ir tikai uzbūvē, nevis pamata funkcijās. Portal Mini ir 2.3 x 15.1 x 21.5 cm izmēros un tas sver aptuveni 1.6 kilogramus. Kāpēc Portal Mini ir tik biezs? Jo tam ir aizmugurē iebūvēts zemo frekvenču skaļrunis jeb sabvūfers, kas ir jauka nianse šādai viedās mājas ierīcei.

    Portal Mini ir visai platas ekrāna apmales, jo aiz tām tiek slēpti stereo skaļruņi, kā arī ierīce ir aprīkota ar visai interesantu kameru, par to parunāsim nedaudz tālāk apskatā. Fizisku pogu ziņā mums netiek dotas plašas iespējas, uz Portal Mini atradīsi privātuma slēdzi, kas pārslēdz ierīci starp videozvana (kamera + mikrofons aktīvs), balss zvana (kamera neaktīva) un atslēgtu režīmu (nav aktīva ne kamera, nedz arī mikrofons). Uz Portal Mini atradīsi arī skaļuma regulēšanas pogas, bet nekur nav iespējas Portal Mini izslēgt pavisam. Tad nākas raut ārā elektrības vadu, kas man jau nedaudz izskatās pēc privātuma pārkāpuma.

    Portal Mini paredzēts turēt tikai un vienīgi uz galda vai kāda plaukta, jo ierīci balsta gandrīz 10 centimetrus gara kāja, kuras galā iespraužams elektrības vads. Elektrību bez kājas pievienošanas nevar iespraust Portal Mini ierīcē. Kāpēc nav iespējas Portal Mini pielikt pie sienas? Vai uzkārt uz nagliņas kā gleznu?

    Portal Mini droši vien visērtāk būs iegādātiem Amazon.co.uk (Vācijas lapā Portal produktu nav). Tā cena ir ap 125 mārciņām, ar sūtīšanu kopā sanāks ap 145 eiro. Mūsu pašu tīmekļa veikalos Portal Mini un citus Portal produktus neatradu.

    Ekrāns

    Jāsaka, ka Portal Mini ekrāns ir visai labs, jāņem gan vērā, ka tas paredzēts tikai lietošanai telpās, attiecīgi tiešos saules staros tas būs gandrīz nelietojams. Tātad pie loga Portal Mini turēt nevajadzētu. Ekrāns, protams, ir skārienjūtīgs.

    Tiek apgalvots, ka Portal Mini ekrānam ir HD izšķirtspēja, laikam ar to domājot 720p, jo specifikācijā par šo niansi kaut kā ražotājs izvēlējies klusēt. Par lielo 10 collu Portal gan ir skaidri pateikts, ka tas ir ar 1080p ekrānu.

    Kopumā jāsaka, ka Portal Mini ekrāns galīgi nemaz nav slikts, bet ir jārēķinās, ka tas ātri nospeķosies un to ir visai grūti tīrīt, kad salīdzina ar viedtālruņu oleofobisko pārklājumu ekrāniem. Te piebildīšu, ka arī tumšais Portal Mini ietvars ātri noklājas putekļiem un to ar nagu ir visai viegli saskrāpēt, piemēram, pie skaļuma regulēšanas pogas. To jau iepriekšējais konkrētā atsūtītā Portal Mini lietotājs vai lietotāja bija paveicis (paveikusi).

    Iestatīšana

    Portal Mini iestatīšana ir ļoti vienkārša – atliek vien sekot ekrānā redzamajām instrukcijām, dodoties datorā vai viedtālrunī uz norādīt Facebook lapu, kur jāievada Portal Mini ekrānā redzamo burtu kombināciju. Pēc tam jāsniedz pieejas Facebook kontaktiem, un ar to arī noslēdzas sākotnējā Portal Mini iestatīšanas.

    Tālākās darbības jau ir brīvprātīgas – vari piesaistīt Portal Mini arī savu WhatsApp lietotāja kontu, Instagram, Spotify, Amazon Alexa utt.

    Galvenās Portal Mini iespējas

    Protams, nr.1 Portal Mini iespēja ir veikt video zvanus ar citiem Facebook un arī WhatsApp lietotājiem, kas gan nozīmē, ka lielākais baudījums būtu, ja abos zvana galos būtu Portal Mini vai kāda cita Portal ierīce. Kāpēc? Jo Portal ierīcēm ir viena visai interesanta video iespēja – kamera seko līdzi lietotajam pa istabu, turklāt tā pati prot smuki iekadrēt visu notiekošo. Video zvana laikā darbojas arī četri mikrofoni, kas prot visai labi novākt fona trokšņus. Portal Mini izmantojams arī zvaniem uz viedierīcēm (Facebook Messenger un WhatsApp).

    Ar Portal Mini varēsi izveidot Facebook Live pārraidi, bet šādas pārraides nevarēsi nemaz tik vienkārši uzsākt, jo katru reizi nākas ievadīt atkārtotu burtu kombinācijas paroli vai savu Facebook paroli. Šāda aizsardzība noteikti ieviesta, lai bērni neuzsāk tiešraidi Facebook.

    Alexa digitālais asistents nāk talkā, lai uzsāktu mūzikas atskaņošanu (pirms tam gan nāksies pietiekties savā Spotify lietotāja kontā), tāpat Portal Mini prot parādīt video no Ring viedā durvju zvana un citām viedajā ierīcēm. Pieejamas arī pāris citas Alexa iespējas, bet jārēķinās, ka pie mums Alexa digitālais asistents ir visai ierobežots.

    Pie mums darbojas, bet mazaktuāla būs Story Time iespēja, kur tu vari lasīt priekšā pasaku, pats iejūtoties kāda varoņa ādā ar papildinātās realitātes palīdzību. Story Time mums būs mazāk aktuāla, jo te nav pasaku latviski, kā arī lasīt pasaku priekšā bērnam caur Facebook… nu tur vēl ir jāizaug vismaz vienai digitālajai paaudzei. Man arī Story Time iespēja diez ko labi nestrādāja, tā neprata atrast seju. Iespējams, istabā nebija gana daudz gaismas.

    Tad nonākam pie papildu lietotnēm, daudzas no tām vismaz man bija maz zināmas un ne pārāk aktuālas. Skaidrs, ka vari piesaistīt Portal Mini savu Instagram kontu, lai ierīce darbotos kā bilžu rāmis. Fotogrāfijas tiek ņemtas arī no lietotāja Facebook konta. Bet ir arī visai plašs lietotņu apjoms, kas pie mums nedarbojas, piemēram, Redbull TV.

    Portal Mini iebūvētas pāris Facebook spēlītes, biju cerējis uz CandyCrush, bet tās te nav. Nav arī Amazon Prime video un seriālu, kas man nez kāpēc šķita pašsaprotami tieši šādā ierīcē, kas tiek izplatīta kopā ar Amazon digitālo balss asistentu.

    Papildu šīm iespējām ir arī piezīmju lapiņas, pieeja tīmeklim ar vienkāršotu Google Chrome tīmekļa pārlūku (ha-ha, te nav nekādu reklāmas bloķēšanas rīku!!!), kā arī atsevišķi izdalīta lietotne, lai varētu visu dienu kruķīt Facebook citu lietotāju izvietotos video. Bērni un pusaudži šo ārprātu varētu novērtēt visai augstu.

    Pārdomas nobeigumā

    Facebook Portal un arī Portal Mini ir visai interesanta pieeja kā reklamēt savus servisus. Manās acīs Portal Mini ir ierīce, kas novietojama omītei uz plauktiņa blakus bērnu un mazbērnu fotogrāfijām, lai varētu vakarā pazvanīt mazbērniem un iepriecināt viņus ar vakar pasaciņu. Pasaciņas gan ir tikai angļu valodā (droši vien ir arī spāņu un vācu valodās, bet ne par to ir stāsts), kas varētu apgrūtināt to lasīšanu priekšā mazbērniem.

    Man ļoti patika videozvana iespējas, vai precīzāk – kameras spēja sekot līdzi cilvēkam istabā un kameras prasme iekadrēt visu notiekošo. Kamera gan seko visai negribīgi, ja sēdi Portal Mini tiešā tuvumā (līdz 1 metram). Kamera seko un pārkadrē attēlu, bet to dara ar nokavēšanos. Ja esi tālāk, kamera spēj arī veiklāk izsekot cilvēkam.

    Noteikti jārēķinās, ka Portal Mini nav paredzēts turēšanai uz zema galda, jo kamera spēj sekot cilvēkam vairāk horizontālā virzienā, bet jūtami mazāk vertikāli. Piemēram, ja uzliec Portal Mini uz darbagalda (mans darbagalda augstums ir 76 cm), tad nevari nākt Portal Mini tuvāk par metru, jo kadrējums griezīs nost galvu, tas nespēj nofilmēt vertikāli tik augstu.

    No otras puses tev vai kādam tev mīļam cilvēkam istabā visu laiku strādā Facebook produkts. Facebook noteikti nav pirmais, kas iešaujas prātā, kad vēlies saglabāt savu privātumu. Vienmēr gan vari turēt aizvērtu ciet kameras aci, kā arī pastāv iespēja izslēgt mikrofonu, bet tad Portal Mini zaudē digitālā asistenta iespējas.

    Mani pārsteidza visai šaurais lietotņu klāsts, kas pieejams Portal Mini un attiecīgi arī citām Portal ierīcēm. Tev pienākas 11 visai patizlas spēlītes, Spotify (kāpēc ne Tidal vai kas vēl cits?), Story Time (kam pie mums nav īsti pielietojuma), Instagram (tikai lai parādītu bildītes gaidstāves režīmā), Chrome pārlūks, Facebook Live straumēšana un piezīmes. Pārējās četras lietotnes pie mums nav aktuālas vai arī tās nedarbojas.

    Facebook izziņoja Portal ierīču klāstu 2018. gada oktobra sākumā, tātad Portal ierīcēm ir pilni divi gadi. Šo gadu laikā Portal ierīces aprīkotas ar minēto lietotņu klāstu, un man ir sajūta, ka nekas diži vairāk klāt nav gaidāms. Nedaudz nobrīnījos par to, ka Portal Mini nav pieejamas Amazon Prime filmas, jo skaļrunīši ir tīri ciešami, arī kaut kādus seriāliņus būtu foršāk skatīties Portal Mini vai 10 collu Portal, nevis mocīties ar 6 collu viedtālruni, kam noteikti ir vājāka skaņa.

    Atsauksmēs par Portal Mini arī redzēju sūdzības par ierīces kameras kvalitāti, bet mani ir jāsaka, ka kamera ir pieņemama vai pat laba savam uzdevumam. Protams, ja istabā deg viena LED lampiņa ar 5 vatiem un knapiem 400 lumeniem, tad nekas labs nav no attēla gaidāms.

    Kopumā – omei patiks, bet tad uzreiz droši vien būtu jāpērk divas Portal ierīces (viena omei, viena bērniem vai mazbērniem).

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ēriks Ēriks
    01.10.2020 12:43

    Viens vārds – meh! Kā nespeciālists, prognozēju šīs ierīces nogrimšanu aizmirstībā.

    Oskars
    01.10.2020 13:04

    Loti labs shads ir guljamistabas kur pi#as. Vares noverot, vai uzfilmet. Facebook tachu patik ievakt datus.

    Edgars Briedis
    02.10.2020 06:38

    Digitālie fotorāmīši tā arī neieguva popularitāti. Domāju, ka ar šo izstrādājumu būs līdzīgi.

    02.10.2020 12:00

    Cambridge Analytica Home Portal :D

    Reklāma