Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV Gaisa spēku apmācībās pievienojas arī robotsuņi

    Jaunākie raksti

    Nākotnes tehnoloģijas ienāk ikvienā jomā, un arī karš nav izņēmums. ASV Gaisa spēki nesen veikuši visai apjomīgas mācības, kas reizē bijušas viens no lielākajiem ASV armijas augsto tehnoloģiju eksperimentiem. Parādīt savas spējas uz kaujas lauka bija ieradušies arī robotsuņi, tādējādi iezīmējot pirmās aprises nākotnes karu ainām.

    Notikušajās mācībās robotsuņi lielākoties tika izmantoti draudu izpētei. Šo uzdevumu palīdz veikt elektroniskie ilkņi, kas ir daļa no tā, ko ASV militāristi dēvē par modernu kaujas vadības sistēmu. Tā izmanto mākslīgo intelektu un ātru datu analīzi, lai atklātu un apkarotu draudus, kā arī palīdzētu ASV militārajām vienībām gan kosmosā, gan iespējamos uzbrukumos turpat, ASV.

    Reklāma

    ASV Gaisa spēku pārstāvis Vils Ropers norādījis, ka nākotnes kaujas laukā karavīri saskarsies ar galvu reibinošu informācijas masīvu. Lai to novērtētu un spētu efektīvi cīnīties, karavīriem būs jāpaļaujas uz datu sintēzi, kas veikta nanosekundēs. Viņš uzsver, ka datu novērtēšana kā būtisks kaujas resurss ir nākamās paaudzes kara atslēga.

    Apmācībās, kas norisinājās no 31. augusta līdz 3. septembrim, robotsuņi pierādīja savu varēšanu, daloties ar kaujas lauka attēliem un tādējādi brīdināja par draudiem. Pats šo robotsuņu ražotājs “Ghost Robotics” tiem devis nosaukumu “Vision 60 UGV” jeb autonomi bezpilota sauszemes transportlīdzekļi. Robotsuņu uzbūve ļauj tiem darboties jebkādā vidē, un arī reljefs neesot šķērslis. Teikts, ka šie monstri nākotnes ASV armijā varētu būt nozīmīga sastāvdaļa tam, ko Gaisa spēki dēvē par “slepkavību ķēdi” (kill chain).

    AvotsCNN
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Fedja
    10.09.2020 09:10

    Daudz mazi droni ir lētāki un var savākt vairāk informācijas un ir grūtāk pamanāmi un notriecami!

    Kaspars Baradach
    10.09.2020 09:20
    Reply to  Fedja

    drons turās gaisā tikai dažas minūtes un nevar nest lietderīgo kravu. visu kas lido, redz radars. vēl jautājumi?)))

    Lauris
    10.09.2020 09:48

    Fedja tak gudrāks nekā visi ASV militāristi kopā un labāk zina, kas tiem būtu piemērots (:

    Krotow
    10.09.2020 11:14

    Ar “droniem” apzīmē visu vadāmo tehniku, ne tikai multikopterus. “Drons” var būt arī lidmašīna, kas lielāko darba laiku planē bez motoru kustināšanas vai kaut kas ar riteņiem, kas lielāko darba laika daļu pavada stāvot kaut kur kalna galā “kameras” režīmā. Ir “droni”, kas var darboties nedēļu un ilgāk.

    Fedja
    10.09.2020 11:18

    Rakstā minēts, ka šos izmanto novērošanai, nevis artilērijas šāviņu nešanai! ;)
    Kamēr tāds suns pāries pāri pļavai, drons jau būs 10x aizlidojis turp un atpakaļ.
    Un kā rāda turku pieredze, tad krievu radari un pretgaisa aizsardzības sistēmas droniem neko nevar padarīt, pārāk mazi!

    Peters Leo
    10.09.2020 13:47

    Nja visas šitās tehnoloģijas, Triljonu izdevumi, bet tāpat pakāš pacaniem ar AK 47.

    Puteklis
    11.09.2020 11:40
    Reply to  Peters Leo

    Nu nav jau tā, ka pakāš – zaudējumi tajā pašā Afganistānā liecina, ka ASV koalīcijai ir vairāk kā 3000 bojā gājušo kopš 2001. gada, tajā pašā laikā Taliban un Al Qaeda – vairāk kā 70 000. 1: 233, Karl!!!

    Karu zaudē tāpēc, ka ASV nav gatavi 3000 upuriem, bet Taliban arī 70 000 nav robeža. Tehnoloģijas tomēr ievērojami samazina zaudējumus.

    Reklāma