Web Analytics
More
    Reklāma

    RTU MBA studente veido apģērbu, kas palīdz sajust mūziku cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem

    Jaunākie raksti

    Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierekonomikas un vadības fakultātes MBA studiju programmas «Inovācijas un uzņēmējdarbība» studente Agne Ellere attīsta biznesa ideju par īpašu apģērbu – taktīlu audiokreklu, kas ar vibrāciju palīdzību ļautu izbaudīt mūziku cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. Tikko veiksmīgi aizvadīti krekla prototipa testi mērķgrupā.

    Krekls ar iestrādātu aktuātoru palīdzību un īpašu programmatūru veido vibrācijas horeogrāfiju pa visu ķermeni, ļaujot sajust mūziku. Šajās brīvdienās kreklu testēja Latvijas Nedzirdīgo savienības pārstāvji. Testi apliecina, ka tas vājdzirdīgiem cilvēkiem dod priekšstatu par mūzikas ritmu, stāsta RTU studente un uzņēmuma «AG Vibez» dibinātāja Agne Ellere

    Reklāma

    Krekla ideja radās, braucot vilcienā no Siguldas uz Rīgu. Vilciena radītā vibrācija precīzi saskanēja ar mūziku, ko A. Ellere tobrīd klausījās, un tūlīt bija skaidrs, ka pieredzēto sajūtu viņa vēlas nodot tālāk. Attīstot ideju, tapa hipotēze, ka tas varētu noderēt cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. «Esmu pārliecināta, ka inovācijām un uzņēmējdarbībai ir jāsniedz labums sabiedrībai. Ja biznesa idejai nav klāt dvēseles, uzņēmējdarbībai trūkst vilkmes un tā ātrāk vai vēlāk izplēn,» saka A. Ellere. Viņai ir būtiski mazināt plaisu sabiedrībā, kas pastāv starp dzirdīgiem un cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, vairot izpratni, ka komunikācija ir iespējama un vēlama. «Esot ārvalstīs un nezinot valodu, mēs atrodam veidu, kā saprasties un sarunāties. Tieši tāpat mēs varam atrast veidu, kā komunicēt ar cilvēkiem, kuriem ir dzirdes traucējumi,» ir pārliecināta RTU studente.

    Biznesa ideja dzima un to A. Ellere sāka attīstīt vēl pirms studijām RTU. Viņa ar komandu turpina taktīlā audiokrekla prototipa pilnveidi un aplikācijas izstrādi, kā arī idejas komercializāciju, izmantojot zināšanas un atbalsta instrumentus, ko piedāvā RTU. A. Ellere ir piedalījusies vairākās RTU studentu inovāciju grantu programmas aktivitātēs, piemēram, «Produktu attīstības projektā» (PAP), kurā studentu komandas, stiprinot zināšanas par jaunu produktu izstrādāšanu un tehnoloģiju pārnesi, rada prototipus, un «Universitāšu inkubatorā». Nākamais «AG Vibez» solis ir dalība akceleratorā «Buildit».

    «Lai iegūtu padziļinātas zināšanas uzņēmējdarbībā un inovāciju radīšanā, es izvēlējos studēt RTU Latvijas-Norvēģijas starptautiskajā MBA (Master of Business Administration) programmā «Inovācijas un uzņēmējdarbība». Ir grūti uzzināt, kā strādā uzņēmumi, kā notiek dažādi procesi, jo kapacitātes trūkuma dēļ kompāniju vadītāji ar šādu informāciju nedalās. Es augstu novērtēju, ka daudzi MBA programmas pasniedzēji ir aktīvi uzņēmējdarbībā. Man ir būtiski, lai izaugsmē blakus ir līdzdomājoši cilvēki – pasniedzēji, kursabiedri,» viņa atklāj.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Inovatīvs
    31.08.2020 17:49

    Palasot Kursoru rakstus kaut kā rodas sajūta, ka RTU ir vienīgie, kas “itkā” rada inovatīvas lietas tehnoloģiju pasaulē Latvijā, jo citādi izklausās pēc vienpersonīgas vienas universitātes slavināšanas akcijas no autoru puses.

    Diso
    31.08.2020 17:57
    Reply to  Inovatīvs

    Man atkal ir interesanti, ja Latvijā tiek kaut kas inovatīvs rādīts, neatkarīgi no augstskolas.

    KKTK
    01.09.2020 11:32
    Reply to  Inovatīvs

    Nu tad sameklē, ko, piemēram, RISEBA studenti ir inovējuši. Jaunus inovatīvus risinājumus, kurš viņu vietā kursa darbus uzraksta? :D

    Kursors.lv
    01.09.2020 11:50
    Reply to  Inovatīvs

    Šeit mēs uzskatāmi redzam, cik labi darbojas RTU komunikāciju departaments. Pirms kāda laiciņa sāka regulāri sūtīt kvalitatīvi sagatavotas un saturiski labas preses relīzes un uzskatu, ka tās lieliski iederās Kursorā. Ar nepacietību gaidu nākamo relīzi, kurā uzzināšu kaut ko jaunu un foršu. No RTU šajā ziņā var pamācīties arī citas augstskolas, jo noteikti arī tur top daudz interesanta.

    Krotow
    31.08.2020 19:44

    Ja var uztaisīt vibrējošu kreklu, var uztaisīt arī vibrējošas apenes. Ar attālināto vadību… no drauga telefona… hmmm…

    SS...
    01.09.2020 17:35
    Reply to  Krotow

    Jā, jums, zilajiem tādas noderētu ! …no drauga telefona…

    Krotow
    01.09.2020 18:19
    Reply to  SS...

    Kādam te paša ģenētika mieru neliek. Rīgas pēdējo vēlēšanu rezultāti to uzskatāmi pierāda. Taču rakstā tika pieminēta studente.

    Reklāma