Web Analytics
More
    Reklāma

    Iedvesmojoties no origami, Sony un Hārvarda institūta pētnieki radījuši robotu – ķirurgu

    Jaunākie raksti

    Pētnieki no Sony un Hārvarda institūta, iedvesmojoties no origami mākslas, nākuši klajā ar mazu, ķirurģiskām darbībām domātu robotu jeb mini-RCM. Izmēru ziņā tas ir krietni mazāks nekā tā līdzinieki – lielumā pielīdzināms tenisa bumbiņai un svara ziņā neko dižāks par monētu nav.

    Hārvarda institūta asociētais fakultātes loceklis Roberts Vuds un Sony inženieris Hiroyuki Suzuki uzbūvējuši mini-RCM, izmantojot ražošanas paņēmienu, kas izstrādāts Vuda laboratorijā. Doma tāda – materiāli tiek novietoti viens uz otra un pēc tam ar lāzeru sagriezti tādā veidā, kas ļauj tiem izveidot 3D formu. Savukārt trīs lineāri izpildmehānismi kontrolē robota kustības vairākos virzienos.

    Reklāma

    Nelielā testā pētnieki atklājuši, ka šis robots ir par 68% precīzāks nekā ar roku vadāms rīks. Savas prasmes tas pierādīja nelielā operācijas izspēlē, kuras ietvaros veica realitātei pietuvinātu procedūru – injicēja terapeitiskos līdzekļus mazajās vēnās acs ābola aizmugurē. Mini-RCM izdevās sekmīgi caurdurt silikona cauruli, kas aizstāja šīs vēnas, neradot bojājumus.

    Neskatoties uz panākumiem šajā mazajā eksperimentā, pētnieki uzskata, ka paies diezgan ilgs laiks līdz mini-RCM būs patiesi gatavs operāciju zālei. Vienlaikus būtiska priekšrocība ir tā, ka robota niecīgā lieluma un svara dēļ to uzstādīt būs krietni vieglāk nekā daudzus citus ķirurģiskos robotus, no kuriem daži aizņem pat visu telpu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    26.08.2020 13:40

    Tā izskatās, ka pasaules gals nebūs no T-1000, bet gan no pūžņa ar šādiem robotiņiem, kas būs aplipināti ar nivičoku. Es domāju, dažu militārpsihopātu galvās viss tas tiek plānots testēšanai jau tagad.

    Reklāma