Web Analytics
More
    Reklāma

    Pētot embrija sirds attīstību, pētnieki izaudzējuši mazu cilvēka sirdi

    Jaunākie raksti

    Mičiganas universitātes pētnieku komanda ir izaudzējusi miniatūru cilvēka sirds modeli, cerot, ka šis organoīds palīdzēs viņiem labāk izprast embrija sirds attīstību un tādus defektus kā iedzimta sirds slimība.

    Mazās sirds radīšanā pētnieki izmantoja pieaugušo cilmes šūnas un metodi, kas imitē embrija un augļa attīstību. Viņi dažu nedēļu laikā spēja radīt funkcionālu mini sirdi komplektā ar sirds kamerām un asinsvadu audiem. Paveiktais ļāva pētniekiem reāllaikā novērot embrija sirds augšanas procesu.

    Reklāma

    Izmantojot šo metodi, pētnieki tagad modelē un pēta iedzimtas sirds kaites. Tomēr tiek uzskatīts, ka šo cilvēka organoīdu varētu izmantot arī citu sirds un asinsvadu stāvokļu izpētei, ļaujot labāk izprast, piemēram, ķīmijterapijas vai cukura diabēta ietekmi uz embrija sirdi.

    Cilvēka siržu audzēšana un drukāšana varētu būt ļoti interesants, taču mūsdienās aizvien izplatītāks process. Pētnieki no Čikāgas līdz Telavivai ir izdrukājuši 3D sirdis no pacientu šūnām. Savukārt ārsti Japānā ir transplantējuši laboratorijā audzētus sirds audus cilvēka sirdī.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma