Web Analytics
More
    Reklāma

    Radīts 26 gramus viegls drons, kura līdzība ar putnu ir lielāka nekā varētu šķist

    Jaunākie raksti

    Starptautiska pētnieku grupa nākusi klajā ar savu veikumu, pārsteidzot ne tikai dronu mīļotājus, bet arī dažu labu biologu. Iedvesmojoties no pasaulē ātrākā putna spējām, viņi izstrādājuši vien 26 gramus vieglu ornitopteru – dronu, kas prot gan pats plivināt spārnus, gan nākotnē, iespējams, veiks ne vien novērošanas misijas, bet arī apputeksnēs ziedus.

    Šis sīciņais drons radīts, lielā mērā balstoties uz to, ko spēj paveikt gan putni, gan bites. Sava mazā izmēra dēļ tas ir ne vien diezgan ašs, bet arī veikls, tādējādi krietni universālāks par tradicionālajiem droniem.

    Reklāma

    Avots: Techexplore

    Viens no Singapūras Nacionālās universitātes pētniekiem norādījis, ka atšķirībā no klasiskajiem droniem, kas mēdz būt diezgan uzmācīgi un ne sevišķi veikli, bioloģiskajās īpatnībās balstītu dronu varētu izmantot dažādās vidēs. Viņš norāda, ka tā mazais svars un lēni plīvojošie spārni rada mazāk briesmu sabiedrībai nekā parastie droni. Turklāt, ornitopteru var arī pārveidot, lai, piemēram, pārvietotu dažādas kravas. Pētnieki sagaida, ka pirmais šī ornitoptera komerciālais pielietojums varētu būt lielu cilvēku pūļu novērošana vai kultūraugu pārbaude.

    Lai arī šis sīciņais drons spēj sasniegt ātrumu līdz 8m/s, tas joprojām ir ļoti tālu no putnu pārvietošanās ātruma, kas mērāms ap 31m/s. Pētnieki norāda, ka lai arī ornitopteri ir droni, kas funkciju ziņā pagaidām ir vistuvāk saviem bioloģiskajiem līdziniekiem, putnu un kukaiņu bioloģiskā uzbūve joprojām neļauj tik viegli nokopēt lidojuma tehniku. Putniem un kukaiņiem ir vairākas muskuļu kopas, kas ļauj tiem lidot neticami ātri, salocīt spārnus, atvērt spalvu spraugas un ietaupīt enerģiju. Tas ir tieši tas, kas ornitopteram vēl pietrūkst, lai kā brīvs putns lidinātos plašajos debesu lokos. Pētnieki uzskata, ka pašreiz lidojuma tehnikas ziņā šis drons spēj atkārtot 10% no tā, ko var izdarīt tā bioloģiskie līdzinieki.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    10.08.2020 00:43

    Bilde gan ir no DJI drona. Zemāk links uz rakstu, kur redzams kā īstais ar spārniem izskatās.

    https://techxplore.com/news/2020-07-bird-plane-superman-wing-drone.html

    digitalk
    10.08.2020 04:00
    Reply to  Krotow

    es jau nospiedu ctrl+enter, bet kā redzams, reakcijas nav.

    Kursors.lv
    10.08.2020 07:28
    Reply to  digitalk

    Jā, attēlam ir ilustratīva nozīme. Bet autors pieliks rakstā paša projekta attēlu.

    digitalk
    10.08.2020 11:57

    [kasa pakausi] vispār jau es arī linku uz bildi aizsūtīju :) jā, bilde nebija tā kvalitatīvākā no rakursa viedokļa, bet tā vismaz atļāva saprast par ko tieši runa.

    Ansis
    10.08.2020 10:56

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6cs_YJnHjaQ
    Lidojums gan neizskatās baigi iespaidīgais

    Reklāma