Web Analytics
More
    Reklāma

    91 gada vecumā mūžībā aizgājis datorpeles līdzradītājs Viljams Inglišs

    Jaunākie raksti

    Pagājušajā nedēļā savas dzīves gaitas visai cienījamā vecumā – 91 gadā beidza tehnoloģiju lauciņā visai ievērojams cilvēks – datorpeles līdzradītājs Viljams Inglišs (William English). Būdams inženieris un pētnieks, Inglišs savā mūžā paveica diezgan daudz, taču ievērojamu atpazīstamību sabiedrībā ieguva kopā ar Stenfordas Pētniecības institūta inženieri Duglasu Engelbartu (Douglas Engelbart), radot pamatu tam, ko darbā ar datoru esam izmantojuši visai bieži – datorpeli.

    Reklāma

    Gan Viljamu Inglišu, gan Duglasu Engelbartu, šķiet, ļoti saistīja viss par un ap tādu ierīci kā dators. 1960. gados abi pat cerēja uzbūvēt jauna veida datoru. Taču jauši vai nejauši šie centieni noveda pie oNLine sistēmas (NLS) izveides, kas tika atklāta 1968. gada decembrī Sanfrancisko un vēlāk kļuva pazīstama kā “The Mother of All Demos”.

    Tomēr, pievēršoties tādam sasniegumam kā datorpele, jāsaka, ka Viljams Inglišs tās attīstībā ir sniedzis ievērojamu artavu. Lai arī Duglass Engelbarts bija tas, kurš iedomājās radīt tādu mehānisku ierīci kā datorpele, Inglišs to pārvērta par praktisku risinājumu, izveidojot pašu ierīci un iztestējot tās funkcionalitāti, lai pārbaudītu, cik ātri ar datorpeles palīdzību var pārvietoties pa datora ekrānu.

    Taču, kāpēc datorpele tikusi tieši pie šāda un ne citāda nosaukuma? Atbilde rasta arī uz šo jautājumu – datora ekrāna kursoru sauca par CAT (latviski – kaķis), un šķita, ka tas dzenas pa datora ekrānu kaut kam pakaļ. Kam citam kaķis dzītos pakaļ, ja ne pelei?

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    05.08.2020 09:14

    Vai vēsures analēs ir arī pieminēts kura bija pirmā programma, kurā peli varēja izmantot?

    Krotow
    05.08.2020 11:12

    Tas notika vēl 18 gadus pirms Windows 1.0 relīzes. Pirmais oficiālais peles lietošanas gadījums praksē bija uz Tandy TR 86 sistēmas bāzes taisītā gaisa telpa kontroles sistēma Vācijā. Pēc tam Xerox Alto. Interesanti ka Microsoft savu pirmo peli radīja 1982. gadā – 4 gadus pirms pirmā Windows. Un jāsaka ka Microsoft ražotā perifērija joprojām ir laba. Ko nevar teikt par programmatūru.

    Last edited 3 years ago by Jānis Baumanis
    Reklāma