Web Analytics
More
    Reklāma

    Cisco Meraki Go apskats – vienkāršotas tīkla ierīces mazajam biznesam

    Jaunākie raksti

    Meraki Go uzskatāms par sākuma līmeņa Wi-Fi bezvadu tīkla un daļēji arī vadu tīkla ierīču kopumu, kas paredzētas, lai pie ātra un droša tīmekļa varētu tikt arī mazie uzņēmumi, veikaliņi, kafejnīcas, grāmatu veikali un līdzīgi nelieli, specializēti iestādījumi, kur nereti uzņēmuma īpašnieks arī ir grāmatvedis, sagādes daļa, bārmenis, frizieris un apkopēja.

    Meraki Go sērijā ir vairākas super vienkārši izmantojamas un stilīgas ierīces, kas pārvaldāmas ar viedtālruņa lietotni. Meraki Go ražo pasaulē ļoti populārais aparatūras ražotājs Cisco, kas noteikti būtu saucams par lielāko mūsu pašmāju MikroTik konkurentu.

    Reklāma

    2019. gada nogalē Meraki Go ierīču klāstam klāt nāca tīkla komutatori (switch) un drošības risinājumi (security gateway).

    Meraki Go pamata filozofija: tiek izmatota pieejamas cenas, augstas kvalitāte biznesa klases tehnika, kas ietērpta smukos, baltos, vienkāršos mundieros. Meraki Go tīkla ierīču klāstā ir iekštelpu un arī āra aprīkojums, kā arī nav piemirsts par drošības risinājumiem. To visu pavada Power over Ethernet jeb PoE, kas piedāvā ierīces nobarot ar strāvu caur LAN kabeli, attiecīgi uz ierīci nav jāpievelk elektrība un jādomā par vadu paslēpšanu.

    Meraki Go Indoor Access Point

    Pie mums šoreiz ir atceļojušas sekojošas ierīces:

    Ar tehnisko detaļu plašu apceri šoreiz neaizraušos, jo pats Cisco ir ļoti skops, kad runa ir par Meraki Go ierīču tehniskajām niansēm, vien minēšu, ka Meraki Go bezvadu ierīču (Indoor Access Point un Outdoor Access Point) pamatā ir Wi-Fi 5 jeb 802.11ac Wave 2 ar 2×2 MIMO tehnoloģiju, Beamforming un 256 QAM, kā arī jau minēto PoE enerģijas piegādi. Meraki Go PoE svičs ir ierasta gigabita tīkla ierīce ar astoņām pieslēgvietām un PoE, lai ar elektrību nodrošinātu bezvadu tīkla piekļuves punktus. Meraki Go Security Gateway ir nedaudz neierasta ierīce, ko Meraki Go bukletos ļoti iesaka izmantot pirms visu citu ierīču pievienošanas tīklam.

    Ideālā gadījumā Cisco iesaka izmantot šādu tīkla topoloģiju jebšu ierīču saslēgšanas kārtību:

    1. Tava interneta servisa nodrošinātāja iekārta (piemēram, modems)
    2. Meraki Go Security Gateway
    3. Meraki Go PoE Network Switch
    4. Meraki Go Indoor/ Outdoor Access Point
    Meraki Go Indoor Access Point un Outdoor Access Point

    Katrai ierīcei ir līdzi vienkāršota instrukcija tās uzstādīšanai. Ja ierīci paredzēts skrūvēt pie sienas, tad iepakojumā ir arī trafaretiņš ar skrūvju caurumiem un pat pašas skrūves smuki pa vienai saliktas iepakojumā.

    Meraki Go sērijai ir arī kopējais dizains, vien PoE Network Switch ir cita izskata, bet to arī nav paredzēts rādīt klientiem. Viss ir ļoti balts un ļoti neuzkrītošs ar noapaļotiem stūriem un vienkāršu, bet acīm paslēptu uzstādīšanu pie sienas.

    Meraki Go 8 pieslēgvietu PoE switch

    Iestatīšana un lietotne

    Meraki Go viens no pamata filozofijas stūrakmeņiem ir ātra un nesāpīga ierīču iestatīšana. Ražotājs pats sola, ka ierīces līdz darba gatavībai tiek 10 minūšu laikā, bet faktiski, ja nav nepieciešams veikt atjauninājumus, Meraki Go ierīces iespējams uzstādīt mazāk nekā piecās minūtēs. Te uzreiz piebildīšu, ka atjauninājumi norit fonā, tos gandrīz nemana.

    Tev kā lietotājam atliek uzstādīt viedtālrunī Meraki Go lietotni, piereģistrēt kontu, pēc tam ar lietotni noskenē ierīces aizmugurē izvietotu QR kodu, kas piesaista ierīci lietotāja kontam. Tad vari pievienot ierīci elektrībai un/ vai LAN tīkla vadam, lai tā jau uzreiz sāktu strādāt.

    Meraki Go lietotne ir ļoti vienkāršota, arī te lietotājam ir gandrīz tikai pieeja informācijai, savukārt iestatījumu klāsts ir minimāls. Te gan jāatceras, ka no Meraki Go klāsta sarežģītākās ierīces ir piekļuves punkti un drošības risinājums (Security Gateway), te netiek piedāvāti maršrutētāji vai kas tikpat sarežģīts. Meraki Go nepiedāvā lietotāja saskarni tīmekļa pārlūkā vai datorā, tikai un vienīgi Android vai iOS lietotne pārvalda tavu Meraki Go tīklu. Iespējams, kādam tas varētu nepatikt.

    Meraki Go lietotne pamācīs, kas darāms, lai pieslēgtu katru no Meraki Go sērijas ierīcēm fiziski (vadu saslēgšana). Tā ir ērta nianse pavisam iesācējiem, kuri baidās no šādām ierīcēm.

    Meraki Go ierīces

    Meraki Go lietotne ļaus iestatīt gan pamata Wi-Fi tīklu savām vajadzībām, gan arī atdalītu Wi-Fi ar citu nosaukumu un paroli, kas izmantojams klientu vajadzībām.

    Lietotnē vari redzēt kurš ko un kad ir patērējis, klientiem (šoreiz domāju veikala, kafejnīcas vai frizētavas klientu) var piešķirt dažādus izmantojamos interneta apjomus, vari ierobežot katrai ierīcei vai visām ierīcēm apjomu un pieslēguma ātrumu, tādējādi izskaužot apkārtējo biroju vai dzīvokļu vēlmi uzsēsties uz tava bezvadu interneta. Katrai atsevišķai pieslēgtajai klienta ierīcei redzēsi iztērētos datu apjomus, bet Security Gateway neļaus darīt nekādas cūcības no tavas IP adreses.

    Vienkāršs, dabai draudzīgs iepakojums

    Vēl iespējams pieregulēt LED indikatoru degšanu, pārstartēt ierīces vai noskaidrot to statusu. Ja ierīce atslēdzas, tiek uz viedtālruni nosūtīts paziņojums. Ar to arī gandrīz noslēdzas Meraki Go lietotnes iespējas.

    Man iestatīšanas laikā Meraki Go Indoor Access Point aptuveni 20 minūtes uzrādīja, ka nav iespējams pieslēgties pie Meraki Go mākoņa, bet laikam tas bija saistīts ar programmatūras atjauninājumu uzstādīšanu. Pēcāk viss aizgāja ideāli.

    Meraki Go Indoor/Outdoor Access Point

    Sāksim ar vienkāršāko – piekļuves punktiem. Meraki Go sērijā ir gan telpām, gan āra izmantošanai paredzēti piekļuves punkti. Ja kāds nezina, kas tas tāds piekļuves punkts ir, tad tās, ļoti vienkāršoti izsakoties, ir Wi-Fi antenas, kurās pašās nav iekšā gandrīz nekādas smadzenes. Ja ar rūteri vari iestatīt simtiem dažādu lielu un mazu nianšu, tad piekļuves punkts ir tikai antena interneta vada galā, kurai iespējams nomainīt Wi-Fi tīkla nosaukumu (SSID).

    Iepakojumos viss ir perfektā kārtībā

    Indoor un Outdoor Access Point vienīgā milzīgā atšķirība ir tā, ka Outdoor Access Point ticis pie IP67 mitruma un putekļu noturības, kas arī padarījis Outdoor Access Point nedaudz dārgāku. Indoor un Outdoor Access Point kopīgs ir Wi-Fi 5 bezvadu tīkla pārklājums ar 2×2 MIMO un spēju nobaroties ar PoE palīdzību.

    No pārklājuma viedokļa varu ziņot, ka Indoor un Outdoor Access Point ir gana spēcīgas ierīces, tās nosedz jūtami plašāku telpu ar Wi-Fi, kad to salīdzina ar šobrīd pieejamo Huawei B715 4G rūteri.

    Meraki Go Indoor Access Point

    Meraki Go Switch

    Meraki Go Switch ir un paliek svičs jeb latviski to laikam dēvē par datortīklu komutatoru. Vienkāršoti izsakoties svičs ir tīmekļa vada sadalītājs – viens vads nāk iekšā, 8 vadi uz 8 ierīcēm iet ārā. Ko slēgt klāt, tā jau ir tava darīšana. Vari slēgt datorus, pieejas punktus, kameras, signalizācijas, kases aparātus utt. Meraki Go Switch pieejami ar 8, 24 vai 48 LAN pieslēgvietām.

    Meraki Go 8 pieslēgvietu PoE switch

    Meraki Go Switch atšķiras dizaina ziņā, kā arī šo ierīci nav obligāti jāpiesaista pie Meraki Go lietotnes, bet arī Meraki Go Switch ir savs QR kods piesaistei. Meraki Go Switch nodrošina arī PoE jebšu elektrības padošanu pa to pašu LAN vadu Indoor un Outdoor Access Point nobarošanai.

    Meraki Go 24 pieslēgvietu PoE switch

    Meraki Go Security Gateway

    Meraki Go Security Gateway ir tava tīmekļa sargs, kas neļaus tavā ofisā tikt iekšā nekāda veida ļaunatūrai, sargās no pieejas nepiedienīgām tīmekļa lapām, atļaus ar lietotnes palīdzību pieslēgt vai atslēgt pieeju tīmeklim. Interesanti, ka Meraki Go Security Gateway prot arī noteikt, ja gadījumā kāds savienojuma vads ir bojāts.

    Meraki Go Security Gateway, gluži kā pārējās Meraki Go ierīces, paļaujas uz mākoņdatiem, lietotājam nekas pašam nav jāpievieno, jāpielādē vai jāatjaunina, ja vien negrasies liegt pieeju kādiem specifiskiem tīmekļa resursiem. Bet arī to var paveikt lietotnē.

    Meraki Go Security Gateway

    Cisco neko diži vairāk niansēs par Meraki Go Security Gateway nestāsta – to vajag izmantot, jo Security Gateway aizsargās tevi un klientus. Tas ir arī viss, kas jāzina Meraki Go ekosistēmas izmantotājam. Šāda pieeja no ražotāja puses varbūt ir paskarba, bet gan jau absolūts vairums Meraki Go lietotāju tāpat nevēlētos zināt, kas tieši mīt lācītim vēderā.

    Meraki Go Security Gateway

    Nedaudz paspēlējos ar Meraki Go Security Gateway, bet neko uzkrītoši nobloķētu tā arī nemanīju. Te gan jāsaka, ka jau visi tīmekļa pārlūki saņēmuši dažādus slikto mājaslapu filtrus, savu datoru inficēt netīšām ir visai grūti mūsdienās.

    Meraki Go Security Gateway

    Nobeigumā

    Meraki Go ir īstenas tā saucamās Plug-and-Play ierīces – atliek vien uzstādīt Meraki Go lietotni viedtālrunī, noskenēt QR kodus, izvēlēties Wi-Fi tīkla nosaukumu (SSID) un pārējo visu Meraki Go paveiks tavā vietā. No vienas puses šāda pieeja ir super ērta tiem, kuri nevēlas iedziļināties niansēs, no otras puses tomēr kādam varētu nepietikt ar Meraki Go sniegtajām iespējām. Man gan šķiet, ka, tā kā Meraki Go ekosistēmā nav īstena maršrutētāja, vajadzības pēc niknākiem iestatījumiem arī nav.

    Meraki Go par visai pieejamu cenu piedāvā pat tādus nelielus tīkla trikus kā PoE, kas atceļ nepieciešamību izvilkt pa visām pažobelēm elektrības vadus. PoE visai aktīvi izmanto arī mūsmāju MikroTik, bet, lai arī situācija ar MikroTik iestatīšanu nav kritiski sarežģīta, tomēr MikroTik produkti nekādā gadījumā nav dēvējami par Plug-and-Play jebšu uzreiz gatavi izmantošanai.

    Meraki Go ierīces

    Meraki Go ierīces noteikti ir vienkāršākais vai viens no vienkāršākajiem risinājumiem, lai ātri iegūtu Wi-Fi pārklājumu savā veikaliņā vai kafejnīcā, nedod iespēju klientiem ķimerēties gar tavu ierīču iestatījumiem vai darīt kādas dumības tīmekļa plašumos.

    Izmēģināšanai saņemto ierīču cenas:

    Tāpat šos produktus var iegādāties arī no UC Warehouse, kas ir oficiālais un sertificētais Meraki produktu izplatītājs Latvijā. Plānots, ka jau tuvākajā laikā šie produkti būs plašāk pieejami arī citos interneta un klasiskajos veikalos Latvijā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    15 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    04.08.2020 12:29

    bez telefona uzstādīt nevar? atkal obligāti jāreģistrē konts? kādas piekļuves prasa Meraki Go lietotne — kontakti, atrašanās vieta un citas privātas lietas arī pieprasa?
    rezumējot, lai brauc uz balta poda.

    Krotow
    04.08.2020 12:56
    Reply to  digitalk

    Atkal kaut kas konfigurējams tikai ar aplikāciju un kontu? Kas tas par stulbu trendu mūsdienās? Lokālā webģīmja tiem verķiem tiešām nav?

    KKTK
    04.08.2020 12:51

    Ehh, kā gribētos, lai jūs notestētu jauno arī MikroTik hAP ac³ LTE6 koplektā ar āra piekļuves panku wAP ac BE. Draugs prasīja :)

    Krotow
    04.08.2020 14:39
    Reply to  Artis Ābols

    wAP ac ar SIM kartes ligzdu jau otro gadu karājas mūsu biroja pagalmā pirts un sarga mājas aptīklošanai. Kopumā nevaru sūdzēties. Taču apskats būtu jauki.

    Kristaps K.
    04.08.2020 13:06

    Ja pārējam vel būtu arguments par ērto konfigurēšanu ar mobilo lietotni, tad tas switch izklausās vienkārši dārgs un sūdīgāks par MikroTik CRS / CSS sērijas switchiem.

    04.08.2020 13:37

    To pašu var arī ar vienu rūteri ar WISP

    arcsin
    04.08.2020 14:26

    Liels pluss, ka beidzot arī apskats par kaut ko citu, izņemot Asus un TP-Link tīkla iekārtu sadaļā.
    Dažas piezīmes:
    a) MikroTik nekonkurē ar Cisco, Cisco tīkla iekārtu ražotāju hierarhijā ir visaugstākais plaukts, MikroTik ir kaut kur pa vidu;
    b) Meraki Go Security Gateway ir maršrutētājs/firewall 2in1, bet tā kā maršrutētājs tas ir diezgan švaks (priekš mazajiem biznesiem vai mājām ir ok), tad izcelta tieši firewall puse, kas visādu Asus, Tp-Link, D-Link utt. klases iekārtām ir nekāda, tā arī ir lielākā pievienotā vērtība šai iekārtai, līdzīgi kā Ubiquiti Security Gateway. Tikai atšķirībā no Ubiquiti, Meraki Go interesantākie servisi ir maksas pasākums, t.i., jāpērk licence, kas jau vairs nav tik iepriecinoši parastam lietotājam;
    c) Tik tups tas komutators nemaz nav, ja jau atbalsta 802.1q un 802.1w;
    d) Vai pārējām iekārtām (bezvadu piekļuves punktiem, komutatoram) arī jāpērk licences?

    Artis Abols
    04.08.2020 18:08
    Reply to  arcsin

    Licenci tikai Security Gateway jāpiepērk, ja vēlies plašāku iespēju klāstu drošībai.

    04.08.2020 18:30

    Kapēc flagship telefonam ar cat16 tik lēns 4G internets? It sevišķi augšupielāde.

    Artis Abols
    04.08.2020 18:35
    Reply to  Jānis Rišis

    Lūdzu precizē jautājumu.

    talk
    15.08.2020 18:23

    Tas jau sen ir zināms, ka Cisco ir jauki marketinga materiāli, bet tas ko viņi piedāva tagad principā ir jau legacy un overpriced + abaonēšana, ja mēs runājam tagad par meraki ;) mazajam biznesam nu galigi nav ejams cisco ceļs ;) p.s bet reklām raksts labs ;)

    Reklāma