Web Analytics
More
    Reklāma

    Vēl viens līdzeklis cīņai pret epidēmiju – drukāti cilvēka orgāni

    Jaunākie raksti

    Pasaule joprojām ir īsto zāļu meklējumos, kas spētu palīdzēt apkarot Covid-19. Lai arī pašreiz nepieciešamo brīnumzāļu recepte nav atrasta, zinātnieki aktīvi strādā pie dažādiem inovatīviem risinājumiem, kas ļautu kaut par soli pavirzīties uz priekšu tik vajadzīgās vakcīnas izstrādē. Iespējams, tieši šis ir īstais laiks, kad biodrukai uzsākt savu uzvaras gājienu – tā uzskata pētnieki ASV, kuri rada niecīgas cilvēka orgānu kopijas Covid-19 zāļu testiem.

    ASV reģeneratīvās medicīnas institūta “Wake Forest” direktors Entonijs Ateila (Anthony Atala) un viņa komanda ar biodrukas tehnoloģijas palīdzību, izmantojot cilvēka audus, konstruē miniatūras plaušas un resnās zarnas – divus orgānus, ko īpaši ietekmē koronavīruss. Pēc tam šīs sīciņās cilvēka orgānu kopijas tiek nogādātas testēšanai biodrošības laboratorijā Džordža Meisona universitātē Vašingtonā. Izmēģinājumi ar biodrukā tapušiem miniatūriem orgāniem var palīdzēt krietni vienkāršāk noteikt, kuras no zālēm efektīvāk darbosies cilvēka labā un ļaus uzveikt nejauko Covid-19. Šāds risinājums arī palīdzētu veikli izvairīties no testu veikšanas uz dzīvniekiem.

    Reklāma

    Institūta pētnieki stāsta, ka sākotnēji tika izveidotas vien dažas šādu orgānu miniatūras, kas kalpoja tādiem medicīniskiem mērķiem kā zāļu efektivitātes pārbaudes pret baktērijām un infekcijas slimībām, piemēram, Zika vīrusu. Covid-19 izplatībai turpinot pieaugt, cilvēka plaušas un resnās zarnas nācās drukāt vairumā. Stundas laikā iespējams tikt pat pie vairākiem tūkstošiem mazu plaušu un resno zarnu kopijām.

    Biodrukas nozīme farmaceitiskajā analīzē šobrīd ir ārkārtīgi svarīga ne tikai potenciālajām Covid-19 ārstēšanas metodēm, bet arī vēža un citu slimību zāļu pārbaudei.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    28.07.2020 10:59

    Būtu labi ja tā iemācītos izdrukāt u.tml. īsto orgānu kopijas tiem, kuriem nepieciešams kaut ko pārstādīt.

    Jurčiks
    29.07.2020 06:47

    Coffee hot!
    *beep beep*

    vai tiešām nonāksim pie pārtikas replikātoriem kā Startrekā?

    Reklāma