Web Analytics
More
    Reklāma

    Getac K120 apskats – tanks ar skārienekrānu vai skārienekrāns tankam

    Jaunākie raksti

    Nevis vienkārši izturīgie, bet ļoti izturīgie klēpjdatori un planšetdatori noteikti ir nišas produkts, bet dažkārt it visai interesanti paskatīties uz datoriem, kas nav paredzēti balti glancētam, sterilam ofisam vai novietošanai uz neliela galdiņa blakus treškārt izmantota papīra kafijas turzai ar bezglutēna dekafeinētu ozolzīļu fair-trade frappe ar organisko nātru pulveri.

    Ja labi pameklē, arī Latvijā var iegādāties pāris izturīgos planšetdatorus un klēpjdatorus. Šajā jomā lielākie tirgus spēlētāji pasaulē ir Dell, Panasonic, Durabook un šodienas varonis Getac. Te gan jāsaka, ka, piemēram, Panasonic ražo Android, nevis Windows planšetdatorus.

    Reklāma

    Getac K120 faktiski ir veidots kā planšetdators ar piekabināmu klaviatūras daļu, kā arī ar iespēju to visu vēl ievietot dokstacijā. Getac K120 izmēri ir kā palielam 14 collu vai mazam 15.6 collu klēpjdatoram (Getac K120 gan ir jūtami biezāks, kad pieliek klāt tastatūras daļu), bet bruņas slēpj 12.5 collu ekrānu. Un ekrāns nav nekāds parastais, tas ir veidots tik spilgts, lai būtu ērti izmantojams saules gaismā.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: četru kodolu Intel Core i7 8550U
    • Videokarte: Intel UHD Graphics 620
    • RAM: 16 GB DDR4
    • Ekrāns: 12.5 collas, 16:9, 1920 x 1080, IPS, matēts, 800 cd/m2
    • SSD: LiteOn CV1 M.2 256GB (CV1-8B256) SSD
    • Wi-Fi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265, 802.11ac Wi-Fi 5 + Bluetooth v4.2
    • Pieslēgvietas planšetdatora daļai: austiņu x1, USB 3.0 x1, USB 3.1 Gen 1 Type-C x1, LAN (RJ-45)x 1, HDMI x1, microSD x1, docking connector (16-pin) x2
    • Pieslēgvietas tastatūrai: USB 3.0 (9-pin) x3, LAN (RJ-45) x1, HDMI x1, Serial ports (9-pin; D-sub) x1, pilna izmēra SDXC x1, VGA x1
    • Akumulators: Li-Ion 11.1V, 2100 mAh, planšetdatorā tiek ievietoti uzreiz divi šādi akumulatori
    • Izmēri un svars planšetdatoram: 329.5 x 238 x 24 mm, 1.8 kg
    • Izmēri un svars planšetdatoram + tastatūrai: 340.5 x 307.5 x 47 mm, 3.25 kg
    • Cena: ieteicamā cena sākot no 2799 USD par i5, 4GB RAM, 256 SSD, Full HD. Getac K120 iespējams komplektēt ar līdz i7-8650U vPro procesoru, 32 GB RAM, 1 TB SSD, GPS, 4G, RS232, Smart Card nolasītāju, svītrkodu nolasītāju, RFID nolasītāju. Konfigurācijas iespējas ir dažādas. Bez tastatūras daļas klāt vēl var iegādāties dažādus aksesuārus.

    Izskats un uzbūve

    Getac K120 pie mums atbrauca kopā ar tastatūras daļu, tātad tas ļoti atgādina vai pat ir saucams par klēpjdatoru. Dators vizuāli atgādina ne pārāk lielu rokassomiņu, jo tam pat ir pamatīgs rokturis. Getac K120 ir kā nosēts ar pieslēgvietām, kā arī indikatoru lampiņām. Tāpat neiztikt bez vairākiem jau ierastiem sensoriem (piemēram, Windows Hello pieteikšanās sistēmu atbalstošām kamerām) un pārītim ne tik plaši izplatītiem sensoriem.

    Planšetdatora režīmā Getac K120 sver 1 kilogramu, tam ir klāt arī atbalsta kāja, iespēja ieslidināt plaukstu speciālās siksnās, lai to būtu ērtāk turēt. Un, protams, planšetdatora daļai ir divi nomaināmi (tā dēvētie hot swap) akumulatori. Katram akumulatoram ir 2100 mAh, bet klāt var piepirkt divus palielinātas ietilpības 3450 mAh akumulatorus (katram no tiem ir 3450 mAh). Ar standarta 2100 mAh akumulatoriem Getac K120 ar vienu uzlādi klēpjdatora režīmā darbosies kaut kur starp 7 stundām un 15 minūtēm (ekrāns labi saskatāms gaišās telpās) līdz 8 stundām un 20 minūtēm (ekrāns mēreni aptumšots darbam telpās).

    Planšetdatora daļai ir ieslēgšanas poga, LED indikatoru gaismiņas par uzlādi un Wi-Fi, kā arī plašs pieslēgvietu klāsts. Planšetdatora daļai ir arī papildu pogas – Windows, funkciju, kameras/ svītrkoda nolasītāja (ja tas ir aktivizēts) poga un divas skaļuma regulēšanas pogas. Planšetdatora daļai pat atradusies vieta digitālā irbuļa ievietošanai.

    Tam visam klāt iespējams pielikt tastatūras daļu, kuras izmēri ir 340.5 x 307.5 x 47 mm, un tastatūras daļa kopā ar ekrānu sver 3.25 kilogramus. Tātad, kad pie Getac K120 somā ievieto arī lādētāju, iegūstam aptuveni 4-kilogramīgu klēpjdatoru, bet šis gluži nav ultra-books, tāpēc šoreiz nevaram par svaru sūdzēties.

    Pieslēgvietu klāsts ir ļoti plašs – kreisajā sānā ir SIM kartes, HDMI, microSD, 3.5mm austiņu, USB 3.0, USB 3.1 Gen 1 Type-C un pat iespēja izņemt SSD atmiņu no datora. Labajā pusē ir uzlādes pieslēgvieta un LAN Ethernet (RJ45). Un šis viss ir tikai planšetdatora daļai, tastatūrai ir klāt arī VGA, Serial port, HDMI, pilna izmēra SD atmiņas kartes pieslēgvieta, vairākas USB 3.0 pieslēgvietas un uzlādes pieslēgvieta.

    Man kā lietotājam droši vien būtu tikai viena iebilde pret Getac K120 – ekrāna daļa arī ir visai smaga, tai ir tieksme gāzt datoru prom no lietotāja, kad ekrāna daļa pievienota tastatūrai. Uz ceļiem Getac K120 turēt būs grūti, jo visu laiku ar vienu roku vai plaukstām nāksies balstīt datoru, lai tas negāžas prom. Arī uz galda stabilitāte ir uz robežas, bet, iegādājoties papildus dokstaciju, šādas problēmas izpaliks.

    Ekrāns

    Getac K120 ticis pie visai unikāla, pašu izstrādāta LumiBond Getac Sunlight Readable 12.5 collu 1920 x 1080 izšķirtspējas IPS ekrāna, kuram ir 800 cd/m2 maksimālais spilgtums. Parasti klēpjdatoriem ir knapi 250 cd/m2 maksimālais spilgtums, galddatoru parastiem monitoriem ir arī ap 300 cd/m2, HDR monitoriem ir kaut kur starp 400 un 1000 cd/m2 spilgtums (pīķa spilgtums atsevišķos momentos), bet 800 cd/m2 ir tik spilgti, ka varēsi Getac K120 bez bēdu lietot arī saules gaismā.

    Getac K120 ekrāns ir skārienjūtīgs, to vari vadīt ar pirkstu (sausu vai slapju), ar cimdiem un arī ar līdzi doto irbuli.

    Te man jāsaka, ka Getac K120 ekrāns ir super iespaidīgs. Protams, šāds maksimālais spilgtums nav draudzīgs pret akumulatora ilgdarbību, bet labāk tā, nekā gaišā dienā neko neredzēt ekrānā.

    Ekrāns atliecams par 180 grādiem, kaut gan eņģu specifika un ekrāna daļas biezums veido tādu kā pakāpienu.

    Izmēģināšanas laikā atklāju, ka Getac K120 ar atvienotu tastatūru nerādīja maksimālu ekrāna spilgtumu, planšetdatora režīmā Getac K120 ekrāna spilgtums sasniedza aptuveni pusi no tā, ko ekrāna spilgtums spēja sasniegt ar pievienotu tastatūras daļu. Ar pogām zem ekrāna šo pieregulēt nevar, bet nākas vērt vaļā G-Manager lietotni, tajā iespējams regulēt ekrāna spilgtumu planšetdatora režīmā.

    Tastatūra un skārienpaliktnis

    Getac K120 tastatūra ir brutāla paskata, bet tā ir ļoti ērta, jo paredzēta arī cimdotai rokai, tāpēc taustiņi nedaudz atbīdīti viens no otra. Salīdzinot ar parastu 13” klēpjdatora tastatūru, Getac K120 taustiņi ir aptuveni 1 mm lielāki katrā virzienā, kā arī aptuveni 1 mm tālāk viens no otra. Es pat teiktu, ka ikdienā ar Getac K120 rakstīt būtu vairāk nekā ērti, jo neviens nav mēģinājis taustiņu mehāniku, pašus taustiņus un to gājienu padarīt plānāku/ īsāku. Tastatūra tiešām ir patīkama, nemaz nejūt, ka darbojies ar 3.5-kilogramīgu klēpjdatoru.

    Skārienpaliktnis ir niecīga izmēra, tam ir divas fiziskas peles pogas, bet tas neatbalsta vairāku pirkstu reģistrēšanu. Attiecīgi mēs nevarēsim ar diviem pirkstiem ritināt tīmekļa lapu vai ko tamlīdzīgu, kas neietilpst vienā ekrānā. Protams, te ir runa par kopējo izturību un iespēju izmantot Getac K120 ar cimdiem rokās, bet ikdienā šādi sīkumi ir ļoti apgrūtinoši. Jāņem arī vērā, ka mums tiek dots skārienekrāns, kas šo varētu kompensēt.

    Līdzi dotais irbulis nav neko izsmalcināts, bet ar to noteikti darboties būs ērtāk nekā ar cimdiem mēģināt kaut ko sabakstīt 12.5 collu ekrānā.

    Kopumā gan jāatzīmē, ka tastatūras daļa ir drīzāk uzskatāma par sava veida Getac K120 dokstaciju, nevis par pilnvērtīgu datora daļu. Vismaz tā to pozicionē pats Getac. Vēl pastāv iespēja piepirkt klāt ne tikai tastatūru, bet jau īstu dokstaciju.

    Programmatūra

    Getac K120 papildināts ar pāris ražotāja programmām, kas atbild par veiktspējas pieregulēšanu, informāciju par akumulatoru darbību, kā arī citiem ar datora apkalpošanu un uzturēšanu saistītiem jautājumiem. Iekļauta arī kameru pārvaldības lietotne, jo, kā jau planšetdatoram pieklājas, arī Getac K120 gadījumā ir pašiņu un galvenā kamera.

    Galvenā kamera ir ar visai lēnu autofokusu, bet kameras šķiet vienlīdz kvalitatīvas gan priekšā, gan aizmugurē. Pašiņu jeb šajā gadījumā tīmekļa kamera dod varbūt nedaudz glītāku attēlu, bet tai atkal nav autofokusa. Kameras lietotne prot nolasīt svītrkodu, bet nedara to dikti ātri.

    Patīkami, ka Getac K120 nav piekrāmēts ar reklāmas lietotnēm, te būtu citiem ražotājiem, ko pamācīties.

    Izturība un drošība

    Getac K120 nav ūdensizturīgs, datoram vēl arvien ir ventilācijas atveres, jo iekšā ir gana jaudīgas komponentes, bet Getac K120 ticis pie IP65 mitruma un putekļu izturības, kā arī MIL-STD 810G. Tiek solīts, ka Getac K120 izturēs kritienu no 1.8 metru augstuma, kā arī dators izturēs ūdens šaltis no visām pusēm. Getac K120 piedāvā trīs gadu garantiju arī pret nejaušiem bojājumiem, piemēram, ekrāna mehāniskiem bojājumiem.

    Getac K120 spēj darboties no -29 ° C līdz +63 ° C temperatūrās, kā arī to var uzglabāt -51 ° C līdz +71 ° C un līdz 95% mitrumā, ja vien neveidojas kondensāts.

    Tā kā par MIL-STD 810G ir kādreiz šis tas pavirši pētīts, tad jāatzīmē, ka MIL-STD 810G datora izturības testi runā par aizsardzību pret apkārtējās vides mitruma un temperatūras straujām izmaiņām, nomešanu, vibrāciju, mitruma nonākšanu uz tastatūras utt. Bet, kā jau esmu šur tur minējis iepriekš, MIL-STD 810G standarts nav akmenī kalts, lai arī dokumentācija aizņem ap 300 lapām. MIL-STD 810G var dažādi interpretēt, ar ko arī ražotāji bieži nodarbojas. Un arī šajā gadījumā Getac nav pārlieku daudz lielījies, ko tieši Getac K120 spēj pārdzīvot MIL-STD 810G ietvaros. Varu saderēt, ka potenciālie pircēji tik dārgam datoram labprāt ko sīkāk uzzinātu par Getac K120 izturības niansēm.

    Getac K120 atbalsta Windows Hello ar visu 3D sejas infrasarkano staru mērīšanu un Microsoft Passport.

    Virsū kāpt uz datora man neļāva, mest zemē neļāva, aplaistīt ar dārza šļūteni arī ne. Sīkāk par Getac K120 izturību nepratīšu ziņot.

    Veiktspēja

    Apskatam atsūtītais Getac K120 dators ir ar četru kodolu Intel Core i7 8550U procesoru, 16 GB DDR4 RAM, datoram ir LiteOn CV1 M.2 256GB (CV1-8B256) SSD tipa atmiņa. Bet Getac K120 aprīkojams arī ar LiteOn CV8 SSD tipa atmiņas modeli, kas piedāvā jau R.A.I.F.E (Redundant Array of Independent Flash Elements), ko paši LiteOn apraksta kā SSD tipa atmiņu ar iespēju veikt datu atgūšanu, ja kaut kas noiet greizi.

    Interesantākais ir tas, ka SSD tipa atmiņa ir izņemama no datora, tā pie datora pievienota ar diviem USB Type-C tipa spraudņiem. Protams, šāda pieeja nepaātrina atmiņas darbības ātrumu. Atmiņas ātruma testos Getac K120 uzrāda 550 MB/s nolasīšanu un ap 352 MB/s ieraksta ātrumu.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis dators ar 3568 punktu rezultātu pamatīgi atpaliek no spēlēm paredzētajiem klēpjdatoriem, kur MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) ir tālu atrāvušies no Getac K120. Šajā testā Getac K120 ir priekšā tādiem ofisa un arī nedaudz spēļu monstriem kā MSI Prestige 15 (3243 p.), Dell XPS 9370 (2018. sākums, 2808 p.), ASUS VivoBook X512U (3469 p.) un vairākiem citiem pie mums testētiem klēpjdatoriem.

    Kopējā sajūta par Getac K120 ikdienas veiktspēju testēšanas laikā bija ļoti pozitīva. Ne mirkli nerodas iespaids, ka tu darbotos ar kaut ko lempīgu vai lēnu. Šis ir gana moderns dators, kas spēs veiktu visus tam uzdotos uzdevumus. Jā, jaunākās spēles ar Getac K120 nepaspēlēsi, jo tam ir tikai Intel UHD Graphics 620. Uz šo arī norāda visi spēļu 3D veiktspējas testi.

    Nobeigumā

    Getac K120 noteikti ir nišas produkts, tur nav vispār divu runu. Getac ar Getac K120 un citiem saviem produktiem tēmē uz pircējiem, kuri zina, kā šādas ierīces izmantojamas. Man patīk, ka Getac K120 ir apvienota izturība, kā arī gana modernas tehnoloģijas, kas nereti ir lielākais klupšanas akmens izturīgiem viedtālruņiem un citām izturīgām elektronikas ierīcēm.

    Getac K120 pamatā ir planšetdators ar iespēju tam piekomplektēt pamatīgu tastatūras daļu. Getac K120 ir lielisks, ne pārāk liels, bet ļoti spilgts ekrāns, ērta tastatūra, plašs pieslēgvietu klāsts un nomaināmi akumulatori. Izturība to padara par praktisku darba rīku tiem, kuru darba ikdiena nav gluži silts un sterils ofiss. Getac K120 pat aprīkojams ar GPS un ārējo antenu, kā arī datoram ir Serial ports (9-pin; D-sub) un iespēja pievienot 4G SIM karti.

    No ne tik labajām uzbūves niansēm man kā parastam lietotājam nepatika skārienpaliktņa nespēja sadarboties ar diviem pirkstiem, lai ritinātu ekrānā redzamo.

     

    Patika

    • Brutāla uzbūve, visticamāk, arī laba izturība
    • Veiktspēja kā ikdienas datoram
    • Ļoti plašs pieslēgvietu klāsts

    Ne tik ļoti patika

    • Pamatā šis ir planšetdators, tastatūra, dokstaciju jāpērk klāt atsevišķi
    • Skārienpaliktnis ir sīks un reģistrē tikai viena pirksta skārienu
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Janis Murnieks
    03.07.2020 16:04

    cik tad to usb portu , ieskaitot typeC ir ? 4 vai vairāk ?

    Artis Abols
    03.07.2020 17:50
    Reply to  Janis Murnieks

    Sveiks! Tehniskās specifikācijas daļā ir precīzi aprakstīti abām daļām esošie porti.

    Last edited 3 years ago by Artis Abols
    Janis Murnieks
    06.07.2020 12:35
    Reply to  Artis Abols

    Rakstā minēts , ka planšetes daļā ir 1x USB parastais un Type C , bet klaviatūras daļā “vairākas USB 3.0 pieslēgvietas” . Internātu plašumos noskaidroju , ka tās “vairākas” ir 3 :)

    Kā aksesuārs esot pieejams arī Docking stations ar portu replikātoru :

    • Ethernet (2) – RJ45
    • USB 2.0 (2) – 4 pin forward-facing, fast-charging (1500 mA)
    • USB 2.0 (1) – 4 pin rear-facing (500 mA)
    • USB 3.0 (1) – 9 pin fast-charging (1500 mA)
    • USB 3.0 (2) – 9 pin (900 mA)
    • VGA (1) – D-sub 9 pin
    • HDMI (1) – 19 pin
    • RS232 Serial (1)
    • AMP Power Input – 19 Vdc
    digitalk
    03.07.2020 17:56

    “Panasonic ražo Android, nevis Windows planšetdatorus”

    Panasonic ražo Toughbook sēriju ar 2-in-1 modeļiem, visi izmanto Win10 Pro.

    Artis Abols
    03.07.2020 19:14
    Reply to  digitalk

    Toughbook A3 ir Android. Bet laikam jau ir taisnība, ka visi gan nav ar Android.

    digitalk
    04.07.2020 16:16
    Reply to  Artis Abols

    rakstā apskatīta “planšete”, kurai paredzēts fizisks savienojums ar klaviatūru, kas to vistiešākā nozīmē padara par 2-in-1. tāpēc man likās tikai loģiski, ka salīdzinājumam derētu pieminēt līdzvērtīgus aparātus.

    Reklāma