Web Analytics
More
    Reklāma

    Xtorm Solar Booster 21W apskats – Saule lādē tavas viedierīces

    Jaunākie raksti

    Beidzot pienākusi kārtīga vasara, tā atnes dažādas iespējas atpūsties ārpus telpām, bet vienlaikus rodas problēmas ar viedierīču uzlādi. Vismaz es neesmu milzīgs tā dēvēto powerbanku fans, jo tās ir smagas, tās ir pirms tam jālādē veselu mūžību, kā arī tās ir gana trauslas (lasi – reti gadās izturība pret mitrumu un smiltīm). Nevajag arī piemirst, ka powerbanka ar laiku zaudē savu ietilpību, kā arī tā, visticamāk, pēc pieciem gadiem būs savu mūžu gandrīz nodzīvojusi.

    Šodien pie mums atbraukusi traki interesanta lietiņa – tas ir viedierīču uzlādes panelis, kas enerģiju ņem no saules gaismas. Protams, vismaz mans pirmais jautājums ir par tādas ierīces pielietojumu, bet ir ļaudis, kuri dodas ārā un visu dienu maļas pa mežiem, sēž liedagā vai brauc ar kādu ūdens transportu. Šiem visiem āra priekiem parasti līdzi nāk spilgta saules gaisma, kas pamatīgi paplucina viedierīču akumulatorus, jo ekrāni darbojas pilnā spilgtumā. Protams, ir vēl tādi ļaudis, kurs centīsies dzīvot zaļi, uzlādējot ierīces arī ikdienā ar saules enerģiju, bet te jāsaka, ka neko dikti sataupīt nav iespējams, jo viedtālruņa uzlāde gadā noēd aptuveni 1 eiro klāt pie elektrības rēķina.

    Reklāma

    Kā šo visu ikdienā un brīvdienās līdzi ņemamo ierīču apjomu uzlādēt? Darbināt automašīnu veselu stundu vai vairāk? Ņemt līdzi tik šausmīgi sen neizmantot powerbanku? Nē! Tev ir iespēja paķert līdzi saules enerģijas panelīti, kas ir salokāms, gana kompakts un pat spēj uzlādēt divas ierīces vienlaicīgi.

    Saules enerģijas pārvēršana citās enerģijas formās ir viens no veidiem, kā cilvēcei iegūt tai nepieciešamo enerģiju. Tas ir viens no alternatīvajiem enerģijas avotiem. Saules enerģijas izmantošana tiek uzskatīta par “ekoloģiski tīru” enerģijas ieguves veidu, jo netiek ņemti vērā ierīču ražošanai un pēcākai pārstrādei nepieciešamie resursi. Saules enerģijas aktīvas izmantošanas gadījumā starojuma enerģija tiek pārvērsta elektroenerģijā ar saules paneli/ bateriju vai siltumā ar saules kolektoru palīdzību.

    Pie mums ir atbraucis visai nopietns rīks – Xtorm Solar Booster 21W (modeļa numurs AP275), kas vismaz mani dažubrīd pat patīkami pārsteidza. Paskatīsimies, ko tāds prot!

    Xtorm ir daļa no holandiešu uzņēmuma A-solar bv, tas tika dibināts 2008. gadā ar domu, ka šodien tirgū parādās arvien vairāk mobilo ierīču, kurām nepieciešama mežonīgi daudz enerģijas. Lai sniegtu ieguldījumu vides aizsardzībā, meklējis ceļu, lai nodrošinātu šīs problēmas risinājumu. Xtorm ir ražotājs inovatīvu un praktisku ikdienas un saules un enerģijas risinājumu jomā. Xtorm tirgū piedāvā plaši pieejamu un lietotājam draudzīgu patēriņa preču klāstu, kuras vienkārši veic uzlādi no saules enerģijas un/ vai USB. Produktiem ar zīmolu Xtorm ir mūsdienīgs raksturs, un tie ir augstas kvalitātes. Vai vismaz tā apgalvo reklāmas materiāli.

    Xtorm Solar Booster tehniskā specifikācija

    • Izmērs atvērtā veidā: 630 x 310 mm
    • Izmērs aizvērtā veidā: 310 x 155 x 35mm
    • Svars: 425 grami
    • Izmantotais saules panelis: SunPower® solar cells, netīrumus atgrūdošs materiāls
    • Jauda: 21 W
    • Izejas: USB 2 x 5 V / 2100 mA (max. 10 W)
    • Mitruma noturība: pret šļakatām
    • Cena: 139 eiro

    Izskats un uzbūve

    Xtorm Solar Booster ir gluži kā melna mapīte ar nelielu, oranžu izcēlumu, bet faktiski šī ierīce ir salokāms saules panelis, kas sastāv no trim paneļu daļām (trīs saules paneļi darbojas kopā). Ierīce pamatā izgatavota no izturīga, gumijota auduma, tā ir četrkārt pārlokāma, un aizdarāma ar divām spiedpogām. Xtorm Solar Booster sānos ir vairāki caurumi, lai to būtu iespējams piestiprināt pie somas, telts vai vienkārši kaut kur piekarināt. Līdzi tiek dota arī karabīne, lai nenāktos meklēt uzreiz pēc striķa gala vai kā tamlīdzīga.

    Salocītā veidā Xtorm Solar Booster ir aptuveni 1 centimetru biezs, bet tam vēl ir arī aptuveni 5×5 cm liels un 1 cm bieza ekrāna daļa ar divām USB pieslēgvietām. Tāpat Xtorm Solar Booster piešūta pamatīga izmēra kabata, kurā vari uzglabāt USB vadus un viedtālruni tā uzlādes laikā.

    Atlocīts vaļā, Xtorm Solar Booster atgādina zilgani melnu dibena paliktni, ko kādreiz ņēmām līdzi uz koncertiem, bet sēsties virsū gan nav uz saules paneļa paredzēts. Tas ir gana stingrs un ciets (jā, that’s what she said), paneli varēsi atvērt un piesliet vajadzīgajā leņķī, kā arī vējā tas, visticamāk, nevērsies ciet.

    Xtorm Solar Booster komplektā līdzi nāk tikai microUSB uzlādes vadiņš, lai arī biju gaidījis no tik dārgas ierīces vismaz USB Type-C vadu un arī Apple Lightning vadu. Šī ir pirmā ne tik labā nianse, kas man iekrita acīs.

    Jārēķinās, ka Xtorm Solar Booster nav iebūvēta akumulatora, tātad viedierīci lādēt varēsi tikai “pa tiešo”, kad būs pietiekams saules enerģijas starojums. Protams, Xtorm Solar Booster var izmantot kopā ar kādu powerbanku, vienlaikus veicot tās un arī viedtālruņa uzlādi, jo Xtorm Solar Booster ir divas USB izejas.

    Metamies uz jūriņu sauļoties

    Solījumi un reklāmu materiāli kaut kā vairumā gadījumu sola visādus brīnumus, kam nav gandrīz nekāda sakara ar faktiem vai fiziku. Xtorm Solar Booster tiek solīta 21 W kopējā jauda, turklāt tiek izmantoti SunPower saules enerģijas paneļi, kas esot par 25% līdz pat 35% efektīvāki par konkurentu piedāvāto. Tiek pat solīts no Xtorm Solar Booster dienā izdabūt 60 – 70 Wh, kas ir ļoti brašs solījums.

    Tehniskā lapa rāda, ka Xtorm Solar Booster nodrošina 2100 mA vienai USB izejai, bet, kad lieto abas USB izejas vienlaicīgi, vari no Xtorm Solar Booster izdabūt ārā līdz pat 3400 mA. Droši vien šis nozīmē, ka optimālākais Xtorm Solar Booster pielietojums ir vienas ierīces uzlāde un vienlaikus pie otra USB pieslēgta ir kāda powerbanka, kas arī tiek lādēta.

    Labi, ka mums ir iedots neliels ekrāniņš, kas parāda, cik tad tieši ampērus varam izdabūt ārā no Xtorm Solar Booster. Konkrētās ierīces gadījumā vatus mēs iegūstam reizinot ekrānā redzamos ampērus ar 5V, kas izskatītos aptuveni šādi:

    1.4 A x 5V = 7 W

    Ja gadījumā nevēlies nodarboties ar matemātiski fizikālu galvas mežģi, tad vari veikt aptuvenus dabas novērojumus. Piemēram, ja tavs rumpītis nemet ēnu (ir apmācies, mākoņains laiks vai vakars, vai līst), tad vari Xtorm Solar Booster atstāt somā, jo maksimums, ko šādā laikā ierīce dod, ir nieka 200 mA, varbūt 300 mA (ekrāniņā būs redzams attiecīgi 0.2 vai 0.3). Šādi viedtālruni nav iespējams uzlādēt. Jāgaida Saules parādīšanos un jāmeklē savu ēnu.

    Mans novērojums rāda, ka pat viegli apmācies laiks ir ļoti slikts viedtālruņa uzlādei, viedtālrunis it kā tiek lādēts, bet ar pārtraukumiem, attiecīgi pārtraukuma laikā ieslēdzas viedierīces ekrāns un “nokurina” visu uzlādēto. Protams, šāda patizla uzlāde arī nenāk par labu akumulatoram. Tātad, ja ekrāniņš rāda kaut ko zem 0.5, tad varam nemaz ārā Xtorm Solar Booster no somas neņemt.

    Saulains laiks ir pavisam cita lieta, tad Xtorm Solar Booster dod ārā līdz pat 1100 mA, kas jau ir gana nopietns strāvas stiprums, lai sāktu lādēt viedtālruni. Es izmantoju Ampere lietotni, lai paskatītos, ko tieši Xtorm Solar Booster spēj, bet lietotnei ir savi ierobežojumi, kas neļauj pilnīgi precīzi noteikti uzlādes strāvu. Diemžēl man arī nebija nevienas ierīces, kas spētu no Xtorm Solar Booster paņemt vairāk par 1100 mA, kaut arī tika solīti 2100 mA. Šoreiz pieļauju, ka vaina meklējama man pieejamajās nedaudz specifiskajās ierīcēs (Xiaomi Mi 9 un ļoti svaigs Xperia viedtālrunis).

    OK, tikām tik tālu, ka redzam, cik tad ampērus no Xtorm Solar Booster spēj paņemt viedtālrunis. Bet ko tas izsaka stundās? Novēroju, ka saulainā dienā viedtālruni ar aptuveni 3000… 3500 mAh akumulatoru no 50% līdz 100% pielādēsi aptuveni trīs stundu laikā. Varbūt pat nedaudz ātrāk, ja debesīs nebūs neviena mākonīša. Viss ir ļoti atkarīgs no viedtālruņa spējas paņemt maksimumu no Xtorm Solar Booster, akumulatora ietilpības un saules gaismas intensitātes. Dažkārt man izdevās trīs stundās izspiest tikai uzlādi no 40% līdz 85%, kaut arī ārā bija spilgta gaisma. Pieļauju, ka te nospēlēja lomu karstums, jo biju atstājis Xtorm Solar Booster un viedtālruni uz balkona, kur nav ne mazākās vēja plūsmiņas.

    Novēroju, ka Xtorm Solar Booster nespēs uzlādēt klēpjdatoru ar USB Type-C vadu, bet tas jau bija gaidāms, jo klēpjdatoru ražotāji ļoti sargā savas ierīces no svešu uzlādes ierīču izmantošanas. Neesmu redzējis, ka tās būtu bieži lādējamas ar neoriģinālo lādētāju.

    Xtorm Solar Booster iebūvēts Auto Power Management procesoriņš, kas sadala uzlādes ātrumu pa ierīcēm, ja pievienotas divas ierīces. Tāpat Xtorm Solar Booster rūpējas, lai ierīce netiktu pārlādēta vai nepārkarstu. Es gan te atkal iespraukšos ar saviem novērojumiem – tiešā saules gaismā viss nejēdzīgi uzkarst, kas var ietekmēt viedtālruņa akumulatora dzīvi un uzlādes tempus, attiecīgi vajadzētu piesliet Xtorm Solar Booster aptuveni 30…45 grādos pret sienu, koku vai kādu citu atbalstu, apēnojot lādējamo ierīci, bet vienlaicīgi ļaujot tai dzesēties vējā. Uzmest Xtorm Solar Booster uz noguldīta viedtālruņa kā segu noteikti nav prātīgi.

    Nobeigumā

    Xtorm Solar Booster manās acīs ir super rīks tiem, kuri dodas pie dabas un tur pavada ilgas stundas vai pat dienas. Vairumā gadījumu kempingošana, laivu braucieni, ūdens sporti un citas izklaides ārpus telpām norit skaistā un saulainā laikā. Tad arī tieši talkā nāks Xtorm Solar Booster, lai salīdzinoši veikli un bez liekiem sagatavošanās darbiem uzlādētu viedierīci.

    Kā jau saules enerģijas ierīcei, arī Xtorm Solar Booster ir tieša atkarība no diennakts laika un mākoņiem – pat vidēji apmākušās debesis Xtorm Solar Booster padara nespējīgu. Jā, tas vēl arvien spēj padot aptuveni 200 mA, bet viedtālruni ar to neuzlādēsi. Šādi varbūt var mēģināt lādēt powerbanku, bet ne viedtālruni.

    Visoptimālāk Xtorm Solar Booster darbosies kopā ar powerbanku, kas tiek lādēta vienlaikus ar viedtālruni, lai arī sliktākos laika apstākļos vai tumsā būtu pieeja pie uzlādes iespējām. Ja tiktu Xtorm Solar Booster iebūvēts akumulators, ierīce kļūtu smaga un neveikla, bet tomēr uzskatu, ka kaut kādu akumulatoru vajadzēja arī pašam Xtorm Solar Booster.

    Ja ar Xtorm Solar Booster vienlaicīgi lādēsi viedtālruni un powerbanku, tad rēķinies ar visai lēnu lādēšanu – aptuveni četrās stundās no 50% sasniegsi 85% viedtālrunim. Par powerbankas uzlādi precīzi nepateikšu, jo tai ir tikai četri LED uzlādes indikatori, nevis ekrāniņš ar precīzāku uzlādes informāciju.

    Protams, grūti ignorēt augsto Xtorm Solar Booster cenu – par 140 eiro atradīsies milzum daudz citu iespēju lādēt viedierīces.

    Šo produktu var iegādāties no Xtorm mājaslapas vai iDeal, Euronics, Tet veikalos Latvijā.

    Patika

    • Interesanta un kvalitatīva uzbūve
    • Divas USB pieslēgvietas
    • Kompaktums saliktā veidā
    • Visai ātra uzlāde, ja lādē vienu ierīci

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Pilnīga atkarība no mākoņiem un diennakts laika
    • Nav iebūvēta akumulatora
    • Augsta cena
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Indulis Grīniņš
    01.07.2020 08:35

    Parasti ar šiem baro tieši powerbanku un no powerbankas tālāk jau telefonu .. šādas ierīces ļoti lietderīgas ir jeb kura veida training pasākumam .. uzmet ar karabīnes uz muguras pie somas un aiziet…

    Kaspars Baradach
    01.07.2020 10:19

    šādi rīkojoties, ir zaudējumi līdz pat 40%

    Mahmuds
    01.07.2020 12:14

    Kādu laiku atpakaļ testēju līdzīgu produktu no Blitzwolf. Maksāja akcijā 16,4€ uz saulainā vasaras dienā izdevās izspiest 1,4 A strāvu. 140€ par tādu devaisu ir nepieņemama cena.

    Juris
    01.07.2020 13:06

    “Klēpjdatoru ražotāji sargā savas ierīces” – ne gluži, viekārši šī ierīce neatbalsta PD standartu un neprot pacelt voltāžu. PD Type-C var slēgāties no 5, 9, 15, 20V. Datori parasti barojas no 15 vai 20V. Ja lādētājs nevar izdot 20V nenotiks uzlāde.

    Last edited 3 years ago by Juris
    Lauris
    01.07.2020 19:34

    Varu piedāvāt pamēģināt Anker solaro paneli, salīdzināšanai. Kaut vai cenas dēļ. https://www.anker.com/products/variant/anker-powerport-solar/A2421011

    Last edited 3 years ago by Lauris
    Lauris
    01.07.2020 22:59
    Reply to  Artis Ābols

    Man velo ceļojumā noderēja braucot pa Norvēģijas fjordiem. Lādēt telefonu, velo kompjus un vēl akumulatorus tvaika pīpei pietika atliektiem galiem. Dienā braucot panelis bija uz velo, strādāja praktiski visu dienas saulaino daļu. Pirkums ilgam laikam.

    Tasesmues
    02.07.2020 19:01

    Man ir šāds te Philips tehnoloģiskais brīnums. Tālajā 2016. (laikam) tas tika nopirkts pa 7.99, protams nav nekādas “kosmosa tehnoloģijas”, bet tam ir iebūvēts smieklīga izmēra power bank, kas atrisina telefona lādēšanas/nelādēšanas problēmas. Ja vajadzētu taisīt upgrade, labprāt iegādātos ko līdzīgu.

    711SLNUj6qL._AC_SX569_.jpg
    Xxx
    30.06.2021 13:31

    Anker loti laba kvalitate un daudz labaka cena

    Reklāma