Web Analytics
More
    Reklāma

    “Roscosmos” cer 2023. gadā nogādāt divus tūristus uz ISS; viens no tiem dosies atklātā kosmosā

    Jaunākie raksti

    Pēc desmit gadus ilgas pauzes Krievijas kosmosa korporācija “Roscosmos” plāno atsākt kosmosa tūrismu un 2023. gadā cer uz Starptautisko kosmosa staciju (International Space Station – ISS) nogādāt divus privātus klientus, kas lidojumu veiks ar raķeti “Sojuz”. Vienam no tūristiem plānota arī pastaiga atklātā kosmosā, kas notiks pieredzējuša Krievijas kosmonauta pavadībā. Ja viss izdosies kā plānots, tad tā būtu pirmā reize, kad privāts klients, kurš ceļo uz ISS, dosies arī atklātā kosmosā.

    Kosmosa tūrisma pakalpojumu sniegšanā “Roscosmos” sadarbojas ar ASV kompāniju “Space Adventures”, kas organizē kosmosa lidojumus turīgiem klientiem. “Space Adventures” jau iepriekš sadarbojies ar “Roscosmos”, lai atsevišķos braucienos uz ISS nogādātu septiņas privātpersonas. Pēdējais no šiem tūristiem uz kosmosa staciju devās tālajā 2009. gada septembrī. Tas bija neviens cits kā “Cirque du Soleil” līdzdibinātājs Gajs Lalibertē.

    Reklāma

    Pēc tam “Roscosmos” paņēma pauzi no kosmosa tūrisma biznesa un tā vietā palīdzēja NASA astronautiem nokļūt uz un no kosmosa stacijas. Tas gan nav bijis lēts prieks, un par vienu vietu uz “Sojuz” NASA samaksāja ap 90 miljoniem dolāru. Šobrīd gan NASA astronauti vairs nav atkarīgi no Sojuz un uz ISS dodas ar Īlona Maska SpaceX “Crew Dragon” kapsulu.

    No šiem nedaudzajiem tūristiem, kas ceļojuši uz ISS, neviens iepriekš nav devies atklātā kosmosā. Šāda atrakcija ir diezgan darbietilpīgs process, kas prasīs milzīgu sagatavošanos, intensīvas apmācības un simulācijas tepat uz zemes. Interesanti būtu zināt, kāda veida apmācības tās būs un ko vispār tūrists iesāks brīdī, kad atradīsies atklātā kosmosā. Vienlaikus par to, cik šāds prieks varētu izmaksāt, nekas vēl nav teikts, bet jau šobrīd skaidrs, ka tas noteikti nebūs nekāds lētais pasākums.

    Tikmēr “Space Adventures” priekšsēdētājs un izpilddirektors Ēriks Andersons uzsvēris, ka privātpersonas došanās atklātā kosmosā būtu vēl viens milzīgs solis uz priekšu privāto kosmosa lidojumu organizēšanā.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Andis
    02.07.2020 22:06

    SKS nevis ISS

    digitalk
    02.07.2020 22:20
    Reply to  Andis

    tad jau piekasies arī NASA, Roskosmos, Sojuz, Space Adventures, Cirque du Soleil, Crew Dragon.

    Reklāma