Web Analytics
More
    Reklāma

    Sejas atpazīšanas tehnoloģijas kļūdas dēļ afroamerikānis apsūdzēts laupīšanā

    Jaunākie raksti

    Amerikas Pilsoņu brīvību savienība (ACLU) ir iesniegusi oficiālu sūdzību pret Detroitas policiju. Iemesls tam – sejas atpazīšanas tehnoloģijas pieļautā kļūda, kuras dēļ par veikala aplaupīšanu, kuras ietvaros nozagti pieci pulksteņi 3800 dolāru vērtībā, nepatiesi apsūdzēts kāds afroamerikāņu vīrietis. Tas ir pirmais gadījums, kad sejas atpazīšanas tehnoloģijas kļūdas dēļ šādi cieš cilvēks.

    Afroamerikānis Roberts Džulians-Borčaks Viljamss tika nepatiesi apsūdzēts pēc tam, kad sejas atpazīšanas sistēma salīdzināja vīrieša autovadītāja apliecības attēlu ar veikala novērošanas kamerā uzņemtajiem kadriem un kļūdaini norādīja uz to, ka personas abos šajos materiālos ir viens un tas pats vīrietis. Laupīšana, kurā Viljams apsūdzēts, notika 2018. gada oktobrī, savukārt 2019. gada martā Mičiganas sejas atpazīšanas datu bāzē tika augšupielādēts novērošanas ieraksts, no kura pēcāk izgūta fotogrāfiju sērija. Tā vēlāk tika iesniegta kā daļa no dokumenta, kurā teikts, ka esošie foto uzņēmumi nav pamatots iemesls arestam. Vienlaikus paša Viljamsa autovadītāja apliecības fotoattēls tomēr tika iekļauts to bilžu klāstā, kas parādītas veikala apsardzei. Apsargs, kurš, pēc ACLU teiktā, nebija tiešs laupīšanas liecinieks, identificēja Viljamsu kā vainīgo. Šī apsarga liecība noveda pie tā, ka vīrieti šī gada janvārī tomēr arestēja.

    Reklāma

    Brīdī, kad Viljamss policijā tika pratināts, viņš blakus sejai turējis foto uzņēmumu no laupīšanas laikā fiksētā video. Paši policisti tad atzinuši, ka sejas atpazīšanas tehnoloģija, acīmredzot, šajā gadījumā ir kļūdījusies. Tomēr vīrietis uzreiz neesot atbrīvots un apcietinājumā palicis visas 30 stundas. Tikmēr ACLU aicinājusi izbeigt Viljamsa lietu un izņemt informāciju par viņu no Detroitas krimināllietu datu bāzēm. Izskatās, ka prokurori šo prasību tagad akceptējuši.

    Vienlaikus šis notikums arī veicinājis to, ka no pērnā gada jūlija Detroitas policija sejas atpazīšanas tehnoloģiju izmanto tikai vardarbīgu noziegumu izmeklēšanai. Nesen arī tādas kompānijas kā IBM, Microsoft un Amazon paziņojušas, ka nesadarbosies ar tiesībsargājošām iestādēm, lai veiktu sejas atpazīšanu.

    Sejas atpazīšanas tehnoloģija gadiem ilgi tikusi kritizēta, pētniekiem norādot, ka tā ir neprecīza attiecībā pret dažādu rasu un etnisko piederību pārstāvjiem. Piemēram, sejas atpazīšanas algoritmu apmācībai izmantotās datu kopas galvenokārt sastāv no informācijas par balto vīriešu sejām. Tas nozīmē, ka algoritmi precīzāk identificē baltos vīriešus, bet ir neprecīzāki, ja runa ir par sievietēm vai, piemēram, cilvēkiem ar tumšu ādas krāsu.

    AvotsVerge
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eses
    27.06.2020 14:37

    Kāds afroamerikānis? Nēģeris vai nigga. Zb jau

    digitalk
    27.06.2020 14:55
    Reply to  Eses

    nigga arī nav latviski, tas ir amerikāņu slengs. vispareizāk būtu “amerikas nēģeris”.

    Tiesību aizstāvji
    27.06.2020 20:02
    Reply to  digitalk

    Tieši tā, augu un dzīvnieku sugas raksta ar 2 vārdiem.

    ggggg
    27.06.2020 20:27

    Kurš dzīvnieks pārtiek no kartupeļiem un pārvietojas lopu vagonā? Tieši tā – latvietis. 😀😀😀😀😀😀😀

    digitalk
    27.06.2020 22:02
    Reply to  ggggg

    uzreiz redzams, ka tu esi irsējs-puskoka lēcējs. kartupeļi tagadējā Latvijas teritorijā parādījās daudz vēlāk nekā baltu ciltis sāka šeit dzīvot.

    freelifelv
    27.06.2020 23:04

    viņi tak visi līdzīgi, kāds tur brīnums, ka kompis nokļūdījās

    Krotow
    28.06.2020 00:52
    Reply to  freelifelv

    Labi jau. Iluminati vai kā tur tos globālos valdniekus sauca, sen jau ir seju paraugi visierm dzīves gadījumiem.

    Ansis Klintsons
    28.06.2020 19:39

    :D
    p.s – vai es nēesmu robots, hmmm?

    Krotow
    29.06.2020 01:16

    Esi, esi, tikai garantijas laiks vēl nav beidzies.

    Skābene
    29.06.2020 08:41

    Par ko cepiens!?Amerikāņi nav redzējuši fotorobotus, ko izmanto Latvijā!Pēc tiem pat miesīgā māte savu dēlu neatšķirs, neatkarīgi no tā, vai tas būs Afroamerikānis, vai Balteiropietis! :D

    Last edited 3 years ago by Skābene
    Reklāma