Web Analytics
More
    Reklāma

    Samsung Galaxy Tab S6 Lite apskats – flagmaņa cienīga uzbūve, lēnīga darbība

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā pārlieku bieži negādās redzēt planšetdatorus, kur nu vēl Android planšetdatorus, jo tos ražot saņemas vien retais. Lielākā Android planšetdatoru problēma ir pati Android operētājsistēma, kas vēl arvien nav 100% draudzīga lielajiem ekrāniem. Pamata problēmas Google ir atrisinājusi, bet ir jāņem vērā, ka daudzi lietotņu izstrādātāji ignorē planšetdatorus. Te kā piemēru var minēt Twitter, Instagram un vairākas citas populārās lietotnes, kas viedtālrunī izskatās un ir izmantojamas tīri pieņemami, bet planšetdatorā tās izskatās kā nepabeigtas tīmekļa pārlūka versijas.

    Google neizdarībai pretī sper Apple ar pēdējos pāris gados arvien pieaugošu spiedienu, kas palēnām padara iPad par gandrīz īstenu ikdienas darba rīku (iPad Pro ar tastatūru jau izskatās un darbojas gluži kā klēpjdators) un lielisku partneri viedierīču spēlīšu dzenāšanai (Fortnite un pāris citas spēles prot izmantot iPad ekrānu ar augstu attēla atsvaidzi). Apple arī ir piestrādājis, lai App Store lietotņu veikals būtu uzpildīts ar augsta līmeņa programmatūru vizuālajiem darbiem un ar jau minētajām spēlēm. Apple App Store dzīvo tādas lietotnes, kā Procreate, Affinity Photo un Lumafusion, kas nemaz Android nav atrodamas. Samsung Galaxy Tab S6 Lite būs visai līdzīgā cenā ar Apple iPad 7. paaudzes 10.2 collu Wi-Fi versiju ar 32 GB atmiņu (Apple iPad 7. paaudze = iPad 10.2 no 2019. gada septembra ar Apple A10 Fusion procesoru).

    Reklāma

    Samsung Galaxy Tab S6 Lite noteikti ir viens no “visatvieglotākajiem” produktiem, kas saņēmuši “Lite” savā nosaukumā. Ja salīdzina Galaxy Tab S6 Lite ar vecāko Galaxy Tab S6, var redzēt, ka atvieglots ir it viss – ekrāns, procesors, atmiņu apjomi un ātrumi, skaļruņu skaits, kameras, nav Samsung DeX un arī speciālas iespējas pievienot tastatūru. Šādu aksesuāru gan vari pievienot ar Bluetooth bezvadu savienojuma palīdzību.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma:  Android 10; One UI 2
    • Ekrāns: 10.4 collu TFT LCD, 1200 x 2000, 5:3 malu attiecība, ap 220 ppi, skrambu drošs ekrāns
    • Procesors:  Exynos 9611 (10 nm) astoņi kodoli (4×2.3 GHz Cortex-A73 & 4×1.7 GHz Cortex-A53), Mali-G72 MP3 video apakšsistēma
    • RAM un atmiņa: 4 GB + 64 vai 128 GB
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth 5.0 (A2DP, LE), 4G
    • Kameras: 8 megapikseļi (wide), 1/4″, 1.12µm, HDR, 1080p video ar 30 kadriem sekundē
    • Pašiņu kamera: 5 megapikseļi, 1080p video ar 30 kadriem sekundē
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
    • Papildus: visai ātra 15 W akumulatora uzlāde, USB Type-C
    • Izmēri un svars:  244.5 x 154.3 x 7 mm, 467 g
    • Akumulators: lietotāja nenomaināms Li-Po 7040 mAh
    • Krāsas: Chiffon Pink, Angora Blue, Oxford Gray
    • Cena: no 380 eiro, LTE versija maksā 449 eiro pie sakaru operatoriem

    Izskats un uzbūve kā flagmanim

    Uzskatu, ka Samsung ir visai labi izdevies padarīt Galaxy Tab S6 Lite uzbūves kvalitātes ziņā līdzīgu gandrīz divas reizes dārgākajam Galaxy Tab S6 un pat pietuvoties Apple iPad pēdējo gadu modeļu uzbūvei. Planšetdatora aizmuguri sedz alumīnija sakausējums, bet tas ir izveidots tik viltīgi, ka ikdienā uz tausti šķiet silts un patīkams. Sākumā par likās, ka Galaxy Tab S6 Lite veidots no plastmasas, tik silts ir šis materiāls.

    Galaxy Tab S6 Lite ir tikai 7mm plāns, kas ir patīkama pārmaiņa pret viedtālruņiem, kam jau atkal patīk kļūt resnākiem. Galaxy Tab S6 Lite savā plānumā pat paspējis iegūt 3.5mm austiņu spraudni, divus skaļruņus un USB Type-C pieslēgvietu. Konkrētais testam saņemtais Galaxy Tab S6 Lite ir arī ar SIM kartes atvilktnīti datu pārraides nodrošināšanai.

    Patīkami, ka Galaxy Tab S6 Lite komplektā līdzi nāk visai jēdzīgs digitālais irbulis, kas pie planšetdatora stiprināms ar magnētu palīdzību. Te gan jāsaka, ka digitālā irbuļa stiprināšana šādā veidā nav vēlama, jo, visticamāk, irbuli regulāri pazaudēsi somā, bet nebūs arī ilgi jāgaida līdz to pazaudēsi pavisam. Tāpēc pozitīvi, ka Samsung piedāvā papildus atveramu vāciņu katram šīs ierīces pircējam.

    Kas tad pietrūkst planšetdatora Lite versijā? Vismaz man pietrūkst jēdzīgas, drošas pieteikšanās ar pirkstu nospiedumu (Samsung piedāvā 2D sejas atpazīšanu, kas ir izsmiekls, banku lietotnēs ar to nepieteiksies). Lai Galaxy Tab S6 Lite izskatītu par pilnvērtīgu darba rīku, man arī pietrūktu iespējas ar magnētisku savienojumu pievienot planšetdatoram oriģinālo tastatūru – īsāk sakot, te nav kontaktu tastatūras savienošanai ar Galaxy Tab S6 Lite. Protams, vienmēr varam pievienot Bluetooth tastatūru un Samsung piedāvā savu Book Cover vāciņu ar iebūvētu tastatūru.

    Kopumā uzskatu, ka uzbūve ir Galaxy Tab S6 Lite stiprā puse, bet neesam vēl tikuši līdz ekrānam.

    Ekrāns bez entuziasma

    Galaxy Tab S6 Lite ir TFT LCD ekrāns ar 10.4 collu diagonāli un 2000 x 1200 izšķirtspēju, kas veido milzīgu, nepārvaramu gravu starp Galaxy Tab S6 Lite, un pilnvērtīgo Galaxy Tab S6, kam ir AMOLED ekrāns ar jūtami augstāku izšķirtspēju. Nevajag pārprast – priekš TFT ekrāna šis ir tīri lietojams, varbūt pat labs ekrāns, īpaši pieklājīgi tas izskatās ar vidēji augstiem vai augstiem spilgtuma iestatījumiem. Mazāk spilgtā režīmā Galaxy Tab S6 Lite ekrāns būs blāvs, krāsas pabalējušas un kontrasts ļoti zems. Vidēji švaki veicas ar skatu leņķiem, kas mobilai ierīcei ir ļoti būtiski. Planšetdatora ekrānam ir standarta 60Hz atsvaidze, kas šādas cenu kategorijas ierīcei ir pilnībā OK.

    Galaxy Tab S6 Lite ekrāns kaut kā nedaudz dīvaini sadarbojas ar līdzi doto irbuli – tas veido tādu kā pretestību, bet varbūt, ka tā ir irbuļa vaina vai tieši pretēji, tā ir irbuļa papildu opcija, kas ievadi padara līdzīgu zīmuļa vilkšanai pa papīru.

    Akumulators

    Galaxy Tab S6 Lite akumulators gan ir pārmantots no Galaxy Tab S6 – tā pati ietilpība, tā pati 15W uzlāde. Ar vienu uzlādi Galaxy Tab S6 Lite nodzīvos aptuveni 7 līdz 8 stundas, ja vien nemēģināsi spēlēt spēlītes. Uzlāde aizņem aptuveni 2.5 stundas.

    Veiktspēja

    Galaxy Tab S6 Lite darbina vidējās klases Exynos 9611 procesors kopā ar 4 GB RAM un visai lēnīgu atmiņu. Visticamāk, problēma nav pašā Exynos 9611 procesorā, bet gan 4 GB RAM un lēnīgajā atmiņā, kā arī planšetdatora vienā no pamata iespējām – visai ērti realizēta iespēja blakus izvietot divas lietotnes vienā ekrānā un pēc tam var arī trešo lietotni nolikt tām pa virsu. Tātad – ja izmantosi Galaxy Tab S6 Lite tieši tam, kam tas ir paredzēts, vari sagaidīt lēnīgu darbību.

    Vienkāršākām spēlītēm Galaxy Tab S6 Lite der visai labi, to pašu Call of Duty Mobile var spēlēt, gandrīz nejūtot nekādu diskomfortu, bet jābūt uzmanīgam ar prasīgām spēlēm. Pasaulē populārākā vai vismaz viena no populārākajām spēlēm Fortnite vispār piedāvā tikai 30 kadru sekundē attēlojumu, bet arī tad nākas spēlei iestatīt vidēju vai zemu vizuālo noformējumu, jo pretējā gadījumā Fortnite kadru skaits sekundē nogāžas pat zem 8 kadriem, kas spēli padara nespēlējamu.

    Sintētiskās veiktspējas testi parāda, ka Galaxy Tab S6 Lite līdz pēdējo trīs gadu flagmaņiem ir kā līdz Saulei. Galvenais flagmaņu pluss ir ļoti ātrās UFS 3.0 atmiņas, kas visu ierīci padara ikdienā redzami veiklāku, samazinot lietotņu ielādes ātrumus un paātrinot to darbību. Piemēram, Galaxy S20+ viedtālrunim atmiņas nolasīšanas un ieraksta ātrumi bija attiecīgi 1640 MB/s un gandrīz 700 MB/s, kamēr Galaxy Tab S6 Lite šie ātrumi ir 480 MB/s un 249 MB/s. Atšķirība ir jūtama ikdienā, to noliegt nav iespējams. Ja pareizi atminos, tad Huawei Mate 9 no 2016. gada novembra bija labāki atmiņas darbības ātrumi, Huawei Mate 10 no 2017. gada bija jau divas reizes ātrāka datu nolasīšana. OnePlus 5 (arī 2017. gada vidus) bija gandrīz divas reizes ātrāka nolasīšana un nedaudz lēnāks ieraksta ātrums.

    Pilntiesīgais Galaxy Tab S6 ticis pie UFS 3.0 atmiņas, tātad arī šeit ir milzu starpība starp planšetdatoriem.

    Te gan droši vien būtu jāsaka, ka Galaxy Tab S6 Lite cenas latiņa to ierindo pie vidējās klases viedtālruņiem, kuri nav tikuši vēl īsti līdz UFS 3.0 atmiņām, to vietā tiek izmantotas UFS 2.1 atmiņas, bet arī tās ir ātrākas par Galaxy Tab S6 Lite uzstādīto.

    Jāsaka, ka tā arī neesmu līdz galam izpratis, kāpēc tieši Android planšetdatoros būtu jāsabāž iekšā vecas tehnoloģijas. Protams, ka lēnīga darbība planšetdatora potenciālo pircēju pārmetīs uz Apple nometni, kur šī situācija nav tik izteikta. Jā, vecākām ierīcēm Apple ik pa laikam ar atjauninājumiem nodara kaut ko nelāgu tieši ātrdarbības ziņā, bet pēdējā laikā pat Apple mācās no savām kļūdām.

    One UI 2 saskarne

    Galaxy Tab S6 Lite saskarne ne ar ko neatšķiras no Galaxy S20 Ultra 5G un Galaxy S20+. Arī Galaxy Tab S6 Lite ir Android 10 operētājsistēma, ko sedz One UI 2 saskarne. Salīdzinot ar iepriekš izmantoto TouchWiz saskarni, One UI un One UI 2 ir vienkāršāka, ātrāka un vairāk piemērota liela izmēra ierīcēm. Zemāk neliels ievads One UI 2 saskarnes iespējās.

    Vairākas nedēļas esmu skatījies diendienā uz One UI 2 saskarni, un jāatzīst, ka tā arī neesmu kļuvis par lielu One UI 2 fanu, jo ikonu izmēri ir pārāk lieli, kamēr augšējās rīkjosla ir pārpildīta ar sīkām ikoniņām. Jā, zinu, visu var pielāgot, bet es ar to negribētu čakarēties.

    Diemžēl pārāk daudz nav piedomāts, lai planšetdatorā One UI 2 saskarne būtu ērtāka. Jā, te ir visai lietojams vairāku logu režīms, bet to izmantot var ne pārāk plašā lietotņu klāstā. Pārsvarā visas Samsung lietotnes darbojas divu logu režīmā, arī Google lietotnes to pārsvarā prot, bet noteikti atradīsies vairākas piezīmju, kalendāru un citas lietotnes ikdienā izmantotas lietotnes, kas vairāku logu režīmā darboties nepratīs.

    Kameras

    Galaxy Tab S6 Lite ir 5 megapikseļu kamera priekšā un 8 megapikseļu kamera aizmugurē. Jāsaka, ka mūsdienām kameras ir aplam nekvalitatīvas. Jā, ikdienā putnus un ūdenskritumus ar Galaxy Tab S6 Lite nebildēsi, tas bija skaidrs jau pašā sākumā, bet pat dokumentu nofotografēt vājākā apgaismojumā var neizdoties, jo Galaxy Tab S6 Lite nav LED zibspuldzes.

    Priekšējai pašiņu kamerai ir Live Focus režīms, kas ļauj pielāgot fonu, kā arī AR Doodle režīms, kas ļauj ar S Pen irbuli zīmēt virsū savai sejai. Abas iespējas ir vāji izmantojamas, jo 5 megapikseļu kamera dod atbaidošu, zemas kvalitātes attēlu, kas savās šausmās var sacensties tikai ar klēpjdatoru tīmekļa kamerām.

    Aizmugures 8 megapikseļu kamera tālu neatpaliek, arī tā neprot neko, kas redzams pat 200… 250 eiro mūsdienu viedtālruņos (piemēram īstu zoomu vai ātru autofokusu ar divu kameru palīdzību). Pārsvarā telpās un ne tik labā apgaismojumā Galaxy Tab S6 Lite veido neizteiksmīgas, pelēcīgas fotogrāfijas ar augstiem trokšņu līmeņiem un zemu detalizāciju. Ārā, pieklājīgā Saules gaismā gan planšetdatora kamera veidoja tīri pieņemamas fotogrāfijas, kas man bija neliels, bet patīkams pārsteigums.

    Izskatās, ka Galaxy Tab S6 Lite galvenā kamera ir tikai ķeksīša pēc vai arī kāds rūpnīcā netīšām izdreijāja aizmugures vākā vietu kamerai. Nācās to kaut kā aizbāzt ar vismaz gadu piecus noliktavu tālākajos plauktos gulējušiem, daļēji aizmirstiem kameru moduļiem. 2020. gadā šādi vairs māžoties nevar ar viedierīci, kas maksā 450 eiro.

    Nobeigumā

    Samsung Galaxy Tab S6 Lite nevar nesalīdzināt ar pagājušā gada rudenī iznākušo Apple iPad 10.2, jo cenu starpība ir pārāk niecīga, kā arī izmēru un uzbūves ziņā Galaxy Tab S6 Lite ir ļoti līdzīgs Apple iPad 10.2. Abus planšetdatorus atšķir operētājsistēma, te bez lielas domāšanas pat man nākas atzīt, ka Apple ir sen atrāvies no Android tieši planšetdatoru lauciņā un diez vai Android jebkad spēs panākt Apple.

    Apple iPad 10.2 plusi ir ekrāns (IPS matrica, augtāka izšķirtspēja), ietilpīgāks akumulators, labāka veiktspēja un pirkstu nospiedumu nolasītājs (nebūs jāčakarējas ar banku un citām lietotnēm). Bet Galaxy Tab S6 Lite komplektā tu saņem S Pen irbuli (Apple iPad 10.2 klāt jāpiepērk aptuveni 100 eiro maksājošs pirmās paaudzes Pencil), Samsung veikums ir izmēros mazāks (plānākas ekrāna apmales). Gan Apple, gan arī Samsung planšetdators vislabāk sadarboties prot ar tā paša ražotāja viedtālruņiem.

    Gribētos sacīt, ka Samsung drīzāk bija jākoncentrējas uz Galaxy Tab S6 Lite veiktspēju, bet uzbūves kvalitāti varēja samazināt, lai noturētu planšetdatora cenu gana zemu. Esošajā izpildījumā Galaxy Tab S6 Lite ir nedaudz par lēnīgu, lai pilnībā izmantotu daudzlogu režīmu un spēlētu spēlītes.

    Patika

    • Ļoti kvalitatīva uzbūve
    • Labs akumulatora darbības laiks
    • Komplektā irbulis

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • Lēnīgs lietošanā
    • Vājš TFT ekrāns
    • S Pen irbuļa pazaudēšana ir tikai laika jautājums
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Krotow
    13.05.2020 14:43

    Būs vien jāpērk lielā ekrāna atlīmēšanas “panna”. Lai ir ar ko uzsildīt šo brīnumu, kad atkal kāds ar līkām rokām un bez acīm pēcpusē šādu atnesīs.

    Rudolfs
    13.05.2020 16:38

    Es arī šeit gluži nesaprotu Samsung aprēķinus planšetes procesorā. Kamēr s5e varētu saprast, ka processors nav pats svarīgākais un uzsvars likts uz satura patērēšanu ar labu ekrānu un skaļruņiem, šeit liekas tikai kapeiku pišana/nevēlēšanās kanibalizēt S6. Varbūt reālāka bilde būs pēc dažiem mēnešiem, kad cena jau būs zem 300 eur. Tad ar iekļauto irbuli šis jau sanāk reālāks piedāvājums tiem, kam tas irbulis reāli ir nepieciešams.

    skābene
    14.05.2020 08:59

    Rakstā pinas cauri morāle, ka Apple Ipad ir īstais daraba zirgs, bet šitais Samsung aparāts ir tāds puskoka lēcējs, kas nekam neder. Man gan jāsaka, dēļ Apple Ipad Air bērns gandrīz kļuva par nesekmīgu skolnieku šajā Covid-19 tālmācības laikā, jo Apple neattēlo visu e-klasē uzdoto uzdevumu saturu. Ja skolotājs ir iedevis sarakstu ar 14.uzdevumiem, tad Ipad ekrānā ir redzami tikai pirmie 4. uzdevumi no listes, kurus bērns izpilda un uzskata, ka visu sarakstu ir izpildījis. Ja to pašu uzdevumu sarakstu atver uz PC vai uz Android ierīces, atklājas pilnā bilde ar visiem 14 uzdevumiem. Tā kā man Apple ir atstājis zināmu rūgtumu sirdī un radījis par sevi izglītības sistēmas sabotiera tēlu! :D

    Didrihsons
    14.05.2020 09:24
    Reply to  skābene

    “Be smarter with an Ipad!” – pavei, apple lietotājiem mazāk jāmācās, salīdzinot ar Android upuriem D Tāpēc arī mazāk uzdevumu…

    Kursors.lv
    14.05.2020 09:44
    Reply to  skābene

    Tas ko tu tagad aprakstīji, ir problēma e-klases pusē, kas nejēdz parupēties, lai viņu platforma tiktu korekti attēlota uz visām aktuālajām ierīcēm. Es pat teiktu, ka tā ir diezgan rupja kļūda, jo Apple ierīces mūsdienās tīmekļa satura attēlošanai vairs neizmanto kaut kādas pagalam citādas tehnoloģijas.

    Rakstā viena no atziņām bija tāda, ka Samsung ar šo produktu ir pamatīgi noslinkojuši un tas nepiedāvā savai patreizējai cenai adekvātu sniegumu. Kā jau te komentāros cits minēja, pie 300 eiro cenas šāda ierīce būs interesanta. Pie >400 eiro tad jau tiešām labāk nopirkt iPad.

    Ivars
    14.05.2020 12:29

    Un kāpēc produkts šādā cenu kategorijā būtu jāsalīdzina ar IPad pro + aksesuāriem?
    Mani pašu neinteresē ne viens ne otrs, bet ļoti biežie kursora rakstos ir šādas parādības.

    Kursors.lv
    14.05.2020 12:43
    Reply to  Ivars

    Ar iPad Pro šis Samsung planšetdators pavisam noteikti nav jāsalīdzina.

    reiny
    14.05.2020 16:07

    Man jau liekas, ka aizmugurējā kamera ir tieši tā uz ko vajag taupīt. Planšetēm vispār vajag tikai priekšējo kameru visādiem skypiem, ZOOM utml komunikācijai.
    Tas kas ir svarīgs ir, lai aparāts ir ātrs (atmiņa un procesors), labs ekrāns un baterija. Tā lai iet spēlītes, internets un mēdiji. Tādu jau tā kā varētu uztaisīt zem 400, ja gribētu.

    Krotow
    14.05.2020 16:30
    Reply to  reiny

    Dažos biznesa scenārijos planšetes lieto arī notikuma fiksēšanai un preču izskata piefiksēšanai. Savulaik bija darbs pie pasūtījumu sistēmas, kur pasūtījuma veidotājs klātienē fotografēja preces pievienošanai caur pasūtījumu aplikāciju tai pašā planšetē. Tāpēc planšetes aizmugures kamerai jābūt tādai, kur var saprast kas fotografēts un darbotos autofokuss. Protams flagmaņu līmeņa kameru tur nevajag.

    Kas
    16.07.2020 12:12

    Kad LV paradisies Galaxy Tab A ar 8.4 collu ekranu?

    Reklāma