Web Analytics
More
    Reklāma

    RTU pētnieki rada ierīci putnu atbaidīšanai no zivjaudzētavām

    Jaunākie raksti

    Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes Radioelektronikas institūta (RI) pētnieki izstrādājuši sistēmu zivjēdājputnu atbaidīšanai no zivju dīķiem. Sistēma ir unikāla, jo apvieno divas principiāli atšķirīgas aizbaidīšanas pieejas, ievērojami paaugstinot tās efektivitāti salīdzinājumā ar citiem tirgū esošajiem risinājumiem.

    Latvijas zivsaimniecībām, kas nodarbojas ar zivju audzēšanu komerciālās akvakultūrās, būtiskus zaudējumus rada zivjēdājputni, kurus dīķiem pievilina viegli gūstamās maltītes. Tirgū pastāv dažādi risinājumi šo putnu atbaidīšanai, piemēram, gāzes lielgabali, biedēkļi, ūdens strūklas, tīkli, pirotehnika, taču lielākajai daļai no tiem piemīt dažādi trūkumi gan darbības efektivitātes, gan apkalpošanas, gan arī nesamērīgi lielu izmaksu dēļ. Tāpēc Latvijas Zivju audzētāju asociācija uzrunāja RI pētniekus un, sadarbojoties industrijai un zinātniekiem, tika izstrādāta inovatīva hibrīdā sistēma, kas novērš esošo risinājumu nepilnības un piedāvā jaunu funkcionalitāti.

    Reklāma

    RTU pētnieku izveidotā sistēmas darbojas divejādi – putni tik atbaidīti, ūdenstilpes periodiski apstarojot ar dažādas intensitātes un viļņu garuma izkliedētu lāzera starojumu, ko dzīvnieki uztver kā fizisku draudu, kā arī periodiskiem virsūdens un zemūdens akustiskiem signāliem. Lai neļautu putniem pierast pie optiskajiem un skaņas signāliem, to skaļuma un ritma, sistēmā izmantoti specifiski šo signālu izmaiņu algoritmi. Sistēmas priekšrocības ir tās relatīvi zemās iegādes un ekspluatācijas izmaksas salīdzinājumā ar tirgū pieejamajiem risinājumiem un fakts, ka tā spēj funkcionēt automātiski bez cilvēka tiešas iesaistīšanās.

    RTU zinātnieki ir izstrādājušu sistēmas prototipu, kurš 2019. gadā tika testēts vairākās Latvijas zivsaimniecībās, ļaujot gūt pārliecību par tā efektivitāti – putnu skaits pie dīķiem ne vien samazinājās, bet tie gandrīz pilnībā izzuda, turklāt aizbaidīti tika arī ūdri. Patlaban zinātnieki strādā pie prototipa pilnveides, lai to šovasar atkārtoti testētu zivsaimniecībās.

    Prototipa izstrādi finansē Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonds, un tas tiek radīts, īstenojot pētniecības projektu «Hibrīdās intelektuālās akustiski-optiskās sistēmas izstrāde nemedījamu un migrējošu putnu sugu nodarīto postījumu samazināšanai Latvijas akvakultūras nozarē», projekta Nr.17-00-F02201-000001.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    7 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    hmmm :)
    28.04.2020 17:17

    Vai putnu atbaidīšanas ierīce nerada draudus dzīvniekiem?
    Lāzera staru taču ļoti nopietni uztver aviācijā, kad kāds traucē lidmašīnas nolaišanas vai pacelšanās laikā. Un arī citās nozares darba vietās kur tiek izmantots lāzers ir vajadzīgi piesardzības pasākumi.

    Krotow
    28.04.2020 18:39
    Reply to  hmmm :)

    Ja zivis nepazūd, tad viss ir čikiniekā.

    digitalk
    28.04.2020 20:26
    Reply to  Krotow

    grūti pazust no dīķa, esot zivij, ne?

    hmmm :)
    28.04.2020 21:57
    Reply to  Krotow

    Vai tad apsargi var aizturēt cilvēku (zagli )lielveikalā bez policijas? Ja nju aizturot tiek nodarīti miesas bojājumi zaglim, viņš taču var vērsties ar prasību pret apsargiem.

    Ja maluzvejniekam iespīdina acī to lāzeru , viņam var rasties redzes bojājumu? viņš tad var vērsties ar prasību pret tiem kas ir uzstadijuši iekārtu. Nozagtās zivju cena taču nebūs samērojama ar redzes bojājumiem.
    Kaut vai viņš ir likumu pakāpējs vienalga viņam arī ir kādas tiesības.

    Domāju ar dzīvniekiem ir līdzīgi. Medīt jau ari var tikai noteiktos laikos un daudzumos. Domaju ka atbaidot arī var rasties redzes bojajumi vai kas cits.

    Bet iespējams, ka tā iekarta ir tieši tāpat , kā parējas iekārtas dzīvniekiem vnk vajag laiku lai pierastu :D

    digitalk
    28.04.2020 22:01
    Reply to  hmmm :)

    [nopūšas]
    apstarojot ar dažādas intensitātes un viļņu garuma izkliedētu lāzera starojumu, ko dzīvnieki uztver kā fizisku draudu

    Andis
    29.04.2020 01:23

    Vaitad nepietiek ar vienu 5G antenu?:)

    Juris
    03.05.2020 10:54

    Interesanti kā šis dīķa ekosistēmai nostrādās ilgtermiņā – tātad tiek aizbaidīti arī putni, kas barojas ar ūdensaugiem un kukaiņiem (pīles, gulbji) – vai dīķī nepalielināsies veģetācija/aizaugšana.

    Reklāma