Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS TUF Gaming H7 Wireless spēlēm paredzēto austiņu apskats

    Jaunākie raksti

    Apskatam šoreiz saņemtas vienas no interesantākajām ASUS TUF Gaming sērijas austiņām – ASUS TUF Gaming H7 Wireless. Šajā TUF Gaming H7 sērijā pieejamas arī TUF Gaming H7 Core un pat TUF Gaming H7 austiņu vada versija. Lieki piebilst, ka TUF Gaming H7 vada versija ir divas reizes lētāka (apskata tapšanas laikā ap 80 eiro par TUF Gaming H7 Core vada versiju) par TUF Gaming H7 Wireless, kas arī rada jautājumu par nepieciešamību izvēlēties bezvadu versiju.

    Pēdējā aptuveni pusotra gadā izdevies apskatīt pāris gana dārgas spēļu entuziastiem paredzētas austiņas, šoreiz kārta kaut kam no varbūt pat vidējās klases. Vismaz man ASUS radītās TUF Gaming H7 Wireless ir neliels pārsteigums, jo šajās austiņās ir maz taupīts uz materiāliem, kā arī uz papīra izmantotie skaļruņi ir tie paši, kas atrodami arī divas reizes dārgākos ASUS produktos.

    Reklāma

    Arī TUF Gaming H7 Wireless dižojas ar virtuālu 7.1 skaņu, austiņas pieejamas melni pelēcīgos toņos un arī melnā un dzeltenā izpildījumā. TUF Gaming H7 Wireless tiek izmantoti tie paši 53 mm ASUS radītie skaļruņi, kas jau iepriekš dzirdēti citos ASUS produktos.

    ASUS TUF Gaming H7 Wireless tehniskās nianses

    • Saderība: PC, Mac, PlayStation 4
    • Skaļruņi: 53 mm, neodīma magnēts, closed-back dizains
    • Pretestība: 32 Ohm
    • Frekvences: 20 ~ 20000 Hz
    • Mikrofons: electret uni-directional, 100 ~ 10000 Hz, jutība -40 dB ± 3 dB
    • Savienojums: bezvadu ar USB raidītāju (līdz 25 metriem)
    • Svars: aptuveni 385 grami
    • Akumulators: līdz 15 stundām
    • Aksesuāri komplektā: USB raidītājs, USB uzlādes vads, pievienojams mikrofons
    • Programmatūra: ASUS ROG Armoury II
    • Cena: sākot no aptuveni 145 eiro interneta veikalos

    Izskats un komforts

    Kādu mirkli skatījos uz TUF Gaming H7 Wireless, un tā arī nesapratu – austiņas man ļoti patīk vai ļoti nepatīk. Laikam neizvēlētos dzeltenīgo toni TUF Gaming H7 Wireless uzbūvē, bet labā ziņa ir tā, ka TUF Gaming H7 Wireless pieejamas arī melni pelēkos toņos. Dzeltenā uzsvara krāsa laikam ir vienīgā nianse, kas man līdz galam TUF Gaming H7 Wireless uzbūvē nepatīk.

    TUF Gaming H7 Wireless uz galvas turas ar divu stīpu palīdzību – lielākā metāla stīpa (faktiski stīpu duo) atbild par austiņu piekļaušanos lietotāja galvai, kamēr augstumu regulē mīksta stīpa, kas pati nospriegojas. Šāda pieeja izskatās labi un strādā arī visai labi, ja vien neklausies kādu smagāku metālu un nekrati galvu. Tad gan austiņām ir tendence šļūkt nost no galvas. Te gan jāņem arī vērā visai pamatīgais TUF Gaming H7 Wireless gandrīz 400 gramu svars.

    Austiņu mīkstās uzlikas ir apaļas, tās pārklātas ar audumu. Šoreiz jāsaka, ka briļļu valkātājiem TUF Gaming H7 Wireless neradīs nekādus nepatīkamus mirkļus. Te viss ir super nostrādāts. Mīksto uzliku izmērs ir visai grandiozs, bet ne vienmēr tā ir laba ziņa, jo dzirdēts, ka dažiem lietotājiem pārāk lielas uzlikas sāk spiest uz žokli.

    Mīkstās uzlikas ir noņemamas un nomaināmas, kas ir visai laba ziņa. Atšķirībā no dārgākām ASUS ROG sērijas austiņām, TUF Gaming H7 Wireless līdzi komplektā nav nomaināmo uzliku. Diemžēl TUF Gaming H7 Wireless austiņu ārējā daļa ir pārklāta ar mīkstu, matētu materiālu, kas arī pievelk visādu cūcību, piemēra, putekļus un pirkstu nospiedumus.

    Visa TUF Gaming H7 Wireless vadība izvietota uz kreisās auss – tur atradīsi skaļuma vadību, mikrofona aktivizēšanas pogu un arī ieslēgšanas/ izslēgšanas pogu. Man drusku nepatīk tas, ka TUF Gaming H7 Wireless nav fiziskas virtuālās daudzkanālu skaņas pogas, to var aktivizēt vai izslēgt tikai ar ASUS ROG Armoury II programmatūras palīdzību. Te gan jāsaka, ka kārtējo reizi ieteikšu izvairīties no virtuālās 7.1 skaņas, jo tā ir vienkārši draņķīga un spēlēs pat maldinoša.

    Pie ieslēgšanas/ izslēgšanas poga izvietots LED indikators, kas ziņos par TUF Gaming H7 Wireless austiņu savienojumu ar datoru un uzlādi. Austiņas izmantojamas arī uzlādes laikā.

    TUF Gaming H7 Wireless austiņām pievienojams mikrofons ar it kā 3.5 mm standarta spraudni, bet austiņu un mikrofona forma veidota tā, lai nebūtu iespējams pievienot citu mikrofonu.

    Kopumā jāsaka, ka TUF Gaming H7 Wireless austiņas ir visai foršas un ērtas. Mani nedaudz atbaidītu dzeltenā krāsa, bet tā ir ASUS TUF Gaming sērijas krāsa. Kā arī vienmēr pastāv iespēja izvēlēties neitrālāku krāsu salikumu.

    Lietotne

    TUF Gaming H7 Wireless pavada ierastā ASUS ROG Armoury II programmatūra, kas palēnām tiek aizvietota ar ASUS Armoury Crate programmatūru, bet šoreiz (vismaz tā vēsta uzraksts uz iepakojuma kastes) vēl austiņas pavada ROG Armoury II. Datorā ASUS ROG Armoury II programmatūra aizņem gandrīz 500 MB, kas it kā mūsdienās ir nekas, bet daudzi “sēž uz” 256 GB SSD tipa diskiem, kur jātur arī Windows un spēlītes. Attiecīgi 500 MB var radīt šādas tādas neērtības kādam.

    Man ir ASUS dators, tajā jau ir svaigā ASUS Armoury Crate programmatūra, kas atpazina TUF Gaming H7 Wireless austiņas, ļāva pielāgot skanējumu, bet neļāva atjaunināt aparātprogrammatūru (firmware).

    ASUS Armoury II

    ASUS Armoury II programmatūra (arī jaunā ASUS Armoury Crate) pieejama tikai PC lietotājiem. Armoury II programmatūra šoreiz atbild nevis par gaismiņām, bet tieši par skanējumu. Uzreiz norādīšu, ka virtuālā 7.1 skaņas pieregulēšana pieejama tikai Windows datoriem.

    TUF Gaming H7 Wireless austiņām ir iebūvēta sava veida atmiņa, attiecīgi austiņu pielāgojumi ar Armoury II programmatūras starpniecību darbojas ne tikai kopā ar Windows datoriem. Atmiņā gan izskatās, ka tiek ierakstīta tikai izvēle starp stereo un 7.1 virtuālo režīmu, nekas cits netiek glabāts pašās ausīs.

    Pie PS4 un Mac TUF Gaming H7 Wireless ir tās pašas ausis (stereo režīma vai 7.1 virtuālā režīma izpratnē), kuras tika pielāgotas Windows vidē. Pēc noklusējuma (izņemtas no kastes) TUF Gaming H7 Wireless darbojas 7.1 virtuālās skaņas režīmā, kas var būt nejauks pārsteigums Mac lietotājiem, jo bez Windows un Armoury II programmatūras nebūs iespējams atslēgt 7.1 virtuālās skaņas režīmu. Nekādus ekvalaizera iestatījumus TUF Gaming H7 Wireless apkārt uz Mac vai PS4 pārnest nevar.

    ASUS Armoury Crate

    Te pieminēšu, ka TUF Gaming H7 Wireless austiņās ir iebūvēta enerģijas taupīšana – ja austiņas nesaņem no savienotās ierīces skaņu piecas minūtes, tās izslēdzas. Loģiski, bet piecas minūtes ir par maz, kā arī šī minūtes nav iespējams pieregulēt lietotnē.

    Skanējums

    Ja ieskatās dziļāk parametros, tad atklājas, ka austiņās izmantoti 53 mm ASUS Essence skaļruņi, kuriem pats ražotājs piedēvējis 20 Hz – 40 kHz, kaut arī TUF Gaming H7 Wireless tehniskajā specifikācijā norādīti ierastie 20 Hz – 20 kHz.

    ASUS uzsver, ka TUF Gaming H7 Wireless ir virtuālā 7.1 skaņa, bet tās nepieciešamību arī neesmu spējis līdz galam izprast. Modernajās šaušanas spēlītēs (PUBG, Call of Duty: Black Ops 4) ir jādzird no kuras puses uz tevi šauj vai kur atrodas pretinieks, bet virtuālā 7.1 skaņa var tikai maldināt.

    Tīri no skanējuma viedokļa var skaidri noprast, ka austiņas paredzētas spēļu dzenātājiem – nevarētu teikt, ka TUF Gaming H7 Wireless skan tā, ka tās gribētos izmantot mūzikas baudīšanai, kad tās izņemtas uzreiz no kastes. Dažas labas parastās stereo austiņas no citiem ražotājiem jau par puscenu skan būtiski patīkamām, bet te jāņem vērā, ka austiņas pēc noklusējuma strādā 7.1 virtuālajā režīmā. TUF Gaming H7 Wireless 7.1 režīmā skaņa ir nedaudz griezīga, bez ļoti izteikta basa, ko gribētos sagaidīt no 53 mm skaļruņiem. Pārlieku nelīdz arī ASUS Armoury II programmatūras izmantošana skanējuma koriģēšanai.

    Nav gluži arī tā, ka TUF Gaming H7 Wireless skanējums mūzikai neder, bet kaut kā vismaz man iztrūkst skanējuma entuziasma. Ar Armoury II programmatūras starpniecību noteikti iesaku izslēgt virtuālo 7.1 skaņu, bet tāpat īsti neizdevās iegūt to skanējumu, ko gribētos dzirdēt no 53 mm skaļrunīšiem. Stereo režīmā parādās bass, austiņas noteikti skan būtiski labāk par virtuālo 7.1 draņķi.

    TUF Gaming H7 Wireless austiņas ļoti dīvaini uzvedas kopā ar digitālajiem ekvalaizeriem. Protams, TUF Gaming H7 Wireless pavada ASUS Armoury II programmatūra, tajā ir iekšā tīri lietojams digitālais ekvalaizers, bet tas kaut kā atpaliek no mana ikdienā izmantotā Equalizer APO kopā ar Peace papildinājumu. Atpalikšana izpaužas kā nespēja sasniegt to pašu skanējumu, kas pieejams, kad izmanto Equalizer APO. Man gan jāsaka, ka Equalizer APO kaut kā niķojās ar TUF Gaming H7 Wireless – ekvalaizeri katru reizi nācās austiņām aktivizēt no nulles.

    Izmantotais closed-back dizains teorijā nozīmē to, ka TUF Gaming H7 Wireless vajadzētu visai labi pasīvi slāpē trokšņus, kā arī apkārtējos pārlieku netraucēs tava šaudīšanās spēlītēs vai 100-to reizi klausītais Baby Shark. Faktiski TUF Gaming H7 Wireless closed-back dizains ne tuvu netur skaņu, kas man ir visai liels pārsteigums.

    Te arī pieminēšu, ka ASUS solītā 15 stundu darbība ar vienu uzlādi ir drīzāk attāls sapnis, jo man TUF Gaming H7 Wireless austiņas ar vienu uzlādi noturējās aptuveni 10 līdz 11 stundas.

    Nobeigumā

    ASUS visai labi pastrādājis pie TUF Gaming H7 Wireless izveides – pircējs saņem tīri labu stereo skanējumu no austiņām, nav jākrāmējas ar vadu, kā arī TUF Gaming H7 Wireless uzbūve ir dēvējama par labu. Solītās 15 stundas ar vienu uzlādi TUF Gaming H7 Wireless sasniegt nevarēsi, bet ar 10… 11 stundu darbību noteikti vari rēķināties. Sliktākajā gadījumā austiņas lādējamas ar USB vadu arī to lietošanas laikā. TUF Gaming H7 Wireless uzlādējas aptuveni stundas laikā.

    No ne tik labajām lietām vēlētos izcelt skanējumu, kas nav galīgi zemē metams, bet no 145 eiro austiņām biju gaidījis tīrāku skanējumu, nedaudz izteiktāku un precīzāku basu. Jāsaprot, ka USB raidītājs arī ievieš savas korekcijas ja ne skanējumā, tad vismaz savienojumu iespējās. ASUS norādījis, ka it kā TUF Gaming H7 Wireless izmantojamas kopā ar Mac datoriem un PlayStation 4, bet tāpat bez Windows datora un Armoury II programmatūras neiztikt vismaz pirmajā austiņu ieslēgšanas reizē. Te noteikti jānorāda, ka USB raidītājs bezvadu režīmā ir būtiski labāks par Bluetooth, jo Bluetooth gadījumā ir līdz pat 300… 400 ms skaņas aizture, kamēr USB raidītājs (2.4 GHz) strādā bez manāmas skaņas aiztures.

    Patika

    • Bezvadu skaņa bez aiztures
    • Spēlītēs skaņa ir forša, mūzikā pat vairāk nekā pieņemama
    • Ērtības
    • Visai ilgs akumulatora darbības laiks

    Ne tik ļoti patika

    • Neesmu 100% sajūsmā par mūzikas skanējumu
    • Visai liels svars
    • 5 minūšu automātiskā izslēgšanās
    • Tik dārgām ausīm piestāvētu nomaināmas mīkstās austiņu uzlikas komplektā
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    8 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    19.04.2020 19:50

    izbrīna, ka nevienai no Kursora apskatītajām slēgtā tipa spēļu garnitūrām virs 100 eiro nav ielikts trekns mīnuss par mikrofona monitoringa (sidetone) neesamību. kāds no šejienes apskatniekiem vispār spēlē kaut ko komandās onlainā — Rainbow6, CoD, Dota2, LoL?

    Kursors.lv
    19.04.2020 20:18
    Reply to  digitalk

    Kas tas ir?

    digitalk
    19.04.2020 21:12

    iespēja dzirdēt savu balsi mikrofonā bez aiztures kopā ar citām spēles (un varbūt soundboard*) skaņām. ja mikrofona skaņu laiž caur kompja mikseri, tad tā dzirdama ar aizkavēšanos un izraisa diskomfortu. tā nav problēma ar dzelzisku mikseri, bet tādu izmanto retais un tad bez šīs fīčas cilvēki slēgtajās austiņās lielākoties bļauj uz komandas biedriem :)

    * soundboard — dzelzis vai programma, kas atskaņo skaņu effektus vai mūziku piesaistītus pogām vai klaviatūrai.

    Kursors.lv
    19.04.2020 21:15
    Reply to  digitalk

    Pirmā dzirdēšana par šo un neko tādu neesmu lasījis nevienā austiņu apskatā. Bet, manuprāt, domu sapratu un papētīsim, kas tas ir un attiecīgi ņemsim vērā turpmākajos apskatos.

    digitalk
    20.04.2020 06:18

    vadu ausīm to viegli uzorganizēt ar lētu mikseri vai labu ārējo skaņas karti, tāpēc tur nevajag. bezvadniecēm ar USB raidītāju tādas iespējas nespīd. dīvaini, ka mikrofona monitoringu pamatā esmu redzējis aizdomīgi lētos Ķīnas izstrādājumos un dārgajā galā, kā GSP 670 Sennheiser par 320 eiro (kur tas nosaukts par atsevišķu skaļuma regulatoru čatam). tai pat laikā daudzi ražotāji sauc savus produktus par gaming, kur no geimera vajadzībām labākajā gadījumā ir mikrofons ar ‘mute’ pogu.

    ja kas, pusgadu atpakaļ es LV neko neatradu. tuvākais bija Vācijas Amazons, kur par ciešamu cenu varēja dabūt Turtle Beach. atsūtīja brāķi, tā arī paliku bez.

    Kursors.lv
    20.04.2020 11:13
    Reply to  digitalk

    Tātad, tas nav kaut kas diezgan lieks? Ja šī fīča būtu must have, to iekļautu visās “gaming” austiņās.

    digitalk
    20.04.2020 12:07

    grūti teikt, fīčai ir gan piekritēji, gan pretinieki. domāju, ka galvenais šķērslis ir izmaksas.
    cilvēks ir pieradis saņemt balss atgriezenisko saiti ar ausīm, lai regulētu balss skaļumu, tāpēc fīča ir modernajās aviācijas garnitūrās, lai piloti nebļaustītos :) tā strādā visas skaņu studijas un koncertos liek monitorus vērstus uz skatuvi vai bezvadu ausis solistiem.

    Kursors.lv
    20.04.2020 12:59
    Reply to  digitalk

    OK, kaut kas tur ir. Paldies.

    Reklāma